Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
Thrashoví TENDR alias ostravští Římané

Thrashoví TENDR alias ostravští Římané

Vydáno: 01.03.2019 17:57 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Kapela, kterou jsem zpovídali pro rubriku Czech Blade, měla na začátku 90. let skvěle našlápnuto. Jenže pak se TENDR zastavil a rozjet ho pomohli až dnes profláknutí MALIGNANT TUMOUR.


Dane, můžeš zrekapitulovat, proč jste se po slibném rozjezdu v devadesátých letech rozpadli?

Odpověď je jednoduchá, dokončili jsme studia, začali se osamostatňovat, řešit bydlení, první zaměstnání, základní vojenskou službu (povinnou), do toho má partnerka otěhotněla... Prostě na hraní nezbyl čas, priority byly jinde, u mne zejména rodina a výchova dítěte.

Je pravdou, že nebýt Bilose z MALIGNANT TUMOUR, tak TENDR stále ještě spí?

Ano, přesně tak. S Bilosem se známe dlouhou dobu, David Ševčík, původní bubeník TENDRu, hrál dlouhou dobu s MT, navíc Tomáš Havrlant, sólový kytarista TENDRu, je Bilosův strýc.

Když mi Bilos před dvěma lety volal, jestli bych nedal zpátky dohromady TENDR a nezahráli na výročním koncertě MT, tak jsem ho poslal do háje. Když však naléhal, že jsme ho ovlivnili a přivedli k muzice, zkusil jsem najít zbytek kapely, sehnal zkušebnu, no a po půl roce zkoušení jsme si vzpomněli, jak jsme to před těmi dvaceti lety hráli a postavili se na pódium.

Většinu z nás to chytlo a rozhodli jsme se v hraní pokračovat. Museli jsme mírně pozměnit sestavu, za bicí usedl můj syn a začali vymýšlet nové songy.

Je nové CD „Civilizační strach“ částečně propojené se starým materiálem, který kdysi nevyšel?

Název a téma je původní, nicméně hudebně je na desce použitý jediný motiv, a to čistá kytara v titulní skladbě. „Diktát pravdy“ vytáhl ze šuplíku Tomáš, zbytek vznikl většinou v garáži, když jsem blbnul se synem. Textově jsem se podílel rovným dílem se synem Davidem, takže se jedná o nové skladby.

Jak vám v TENDR funguje mezigenerační dialog?

Funguje, obohacuje nás, rozšiřuje nám obzory. Více než kdy jindy, diskutujeme a posloucháme. Mně a synovi se hodně líbí moderní metal, od numetalu po metalcore, Standa a David preferují spíše klasický thrash metal. Hodně času nám zabralo hledání optimálního zvuku, pomohly nám moderní technologie. Tak uvidíme, co z toho nakonec vzejde.

Co plánujete s kapelou do budoucna? Hodláte rozjet kariéru naplno, nebo jen rekreačně?

Zatím nás to baví, takže chceme koncertovat, skládat nové věci, které budou, pravděpodobně, trochu jiné, zejména co se týče aranží a zpěvu, chystáme se natočit videoklip ke skladbě „Civilizační strach“, rádi bychom si zahráli na nějakém letním fesťáku.

 

Diskografie:

1992 Demo (kazeta)

2017 Civilizační strach

Stanislav Zuzaník – zpěv

Daniel Říman – kytary

David Šindelka – sólová kytara

David Pecold – basa

David Říman – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále