Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
Josef CIGÁNEK - Nájemný bubeník since ´90

Josef CIGÁNEK - Nájemný bubeník since ´90

Vydáno: 11.05.2019 00:00 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Jeden z nejvýznačnějších profesionálních bubeníků v době polistopadové, vysoce versatilní hudebník a firemní hráč značky Zildjian a současně také DW Drums, to vše je bučovický rodák Josef Cigánek. Na spolupráci se jmény jako mj. TITANIC, Miloš Dodo Doležal, KRUCIPÜSK, GRIZZLY, Aleš Brichta, WALDA GANG, PIGSTY, MELANCHOLY PESSIMISM, ale také třeba Michal David navázal kolaborací s dánským producentem Flemmingem Rassmusenem (METALLICA) a svým nedávným vystoupením s Davem Ellefsonem (MEGADETH) na jeho Basstory ve Zlíně.


V březnu sis zahrál s Davem Ellefsonem v rámci jeho Basstory ve zlínském Masters of Rock Café. Jak tento zážitek hodnotíš a jak ses k takovéto příležitosti vlastně dostal?
David jezdil po Evropě se svým pořadem Basstory a agentura Pragokoncert, která akci pořádala, pro něj sháněla bubeníka a kytaristu. Volal mi ohledně toho kytarista a kamarád Radim Novozámský, že bychom Davida mohli doprovodit my dva a při té příležitosti zahrát v první půlce s kapelou MOTORGANG. Ptal se, jestli to beru, no a rozhodování netrvalo dlouho. Hrát s držitelem Grammy a jedním z členů Big 4 je samo o sobě velká věc! Na zkoušku pak přišel normální člověk, který vedl řeč a vtipkoval. Měl jsem tam poprvé svoje nové bicí DW, takže jsem měl těch zážitků hned několik. Hráli jsme prdy, u kterých jsem kdysi třepal hlavou, tak jsem si pěkně zavzpomínal. Krásný večer to byl.

Vzpomeneš si na moment / koncert / setkání, které považuješ ve své kariéře za zásadní?
Nejzásadnější pro moji kariéru byla podpora rodičů, dobrý učitel na základní škole – mistr Zdeněk Andrla, vrozená láska k bicím a neustálá chuť hrát. A zásadních setkání bylo několik, ale to první bylo, když mě kamarád Petr Zapletal přivedl do jednoho jazzového klubu a začal mě seznamovat s muzikanty.Tam jsem se poznal s drtivou většinou svých budoucích spoluhráčů, se kterými jsem hrál, třeba s Karlem Gottem, Michalem Davidem, Helenou Vondráčkovou nebo s Leonou Machálkovou. Mimoto jsem hrál v různých metalových kapelách, třeba GRIZZLY, což byla kapela Aleše Brichty po odchodu z ARAKAIN, nebo taky v reunionu skupiny TANGO.To byly věci, které mě hodně bavily.

Dřív ses učil nazpaměť celá alba, např. album „Killers“ od IRON MAIDEN nebo „90125“ od YES. Proč to? V čem ti to pomohlo?
Těch alb je ale mnohem víc. Dělám to ze studijních důvodů, jedině tak pochopím myšlení konkrétního bubeníka. Snažím se pochopit, proč to zahrál právě tak, jak to zahrál.Pak vymýšlím svoje party bicích už do hotové písničky. No a tak nějak zjednodušeně řečeno vzniká vlastní styl, což je jedna z nejdůležitějších věcí. Proto to dělám.

Registruješ v současné době na hudební scéně (české i světové) nějakého bubeníka, který tě zaujal?
Kromě mých osvědčených koní mě v poslední době zvedl ze židle třeba Matt Garstka, Devon Taylor nebo Eric Moore.

Jak ses dostal ke spolupráci s producentem Flemmingem Rasmussenem (METALLICA)? Prozraď, prosím, jak vlastně projekt COSMIC THUNDER vznikl.
Na úvod je potřeba říct, že jsme si museli změnit jméno na COSMIC SIN, protože jsme zjistili, že kapela s názvem COSMIC THUNDER už existuje. To nás dost rozesmálo, protože s problémy ohledně názvu se potýkáme prakticky už od zrodu kapely. Je to snad ještěciganek2 větší ořech než najít basáka. (smích) Aktuálně jsme tedy COSMIC SIN. Co se samotného vzniku projektu týče, tak se budu zase muset vrátit trochu dál do minulosti. Chodil jsem na konzervatoř, kde jsem potkal Pavla Šotkovského, kytaristu a cellistu kapely. Tato kapela vznikla na základě ryze instrumentální metalové kapely ČERNÁ HORA,kterou jsme založili ještě na konzervatoři. Občas jsme s Pavlem, i když žije ve Švýcarsku, spolupracovali i jinde, třeba v kapele TITANIC nebo s Milošem Doležalem, ale taky jsme jezdili s jedním rakouským trumpeťákem dělat radost převážně německému obyvatelstvu do jejich letních sídel na Mallorce a Kanárských ostrovech. Pořád nám ale bylo jasné, že jednou uděláme něco, co v nás zůstalo, když jsme ještě idealizovali a snili za dob studií, kdy jsme milovali mimo jiné i METALLICU a jejich „Master of Puppets“ a „Justice for All“. A Pavel poslal nějaké demáče právě Flemmingu Rasmussenovi, producentovi těchto alb, a na základě toho za ním jel prodiskutovat, o co by mu vlastně šlo. Plácli si a Pavel mi po letech volá, že má zabookované studio a naskládané věci minimálně na dvě CD, a jestli jedu s ním do Dánska nahrávat. Samozřejmě že jsem si šel okamžitě sbalit kufr. Byl to splněný sen. Nahráli jsme přes dvacet věcí. Je z toho mezinárodní kapela, protože mikrofonu se ujal Dagfinn Joensen, zpěvák z dánské skupiny FATE, kterému zavolal právě Flemming na přání Pavla, který ho chtěl do kapely.

Mimo jiné taky hraješ s hc skupinou CROUCH. To mě přivádí k otázce, k jakému hudebnímu stylu tě to vlastně táhne nejvíc?
Teď mi to nedá se u CROUCH trošku nezdržet.Moje setkání s CROUCH má hluboký kořen v minulosti. Je to příklad toho, jak se všechno hezky proplétá. Když jsem nahrával s kapelou PIGSTY nebo s MELANCHOLY PESSIMISM, tak tomu hodně fandili kamaráditěchto kapel, kteří byli u toho a ze kterých se vyklubali právě členové CROUCH. Tak jsme se poznali. Když pak měli nějaký problém s bubeníkem, neváhali se obrátit na mě.A k druhé části otázky – baví mě a zajímá instrumentální fusion od jazzrocku přes latin až po prog rock / metal. Ostatně mám taky své trio JOSEF CIGÁNEK BAND, kde právě totohrajeme.

Necháváš se zvát i do zahraničí, nebo spíš preferuješ tuzemská angažmá?
Nebráním se ničemu, hlavně mi jde o to, abych někoho zaujal pro to, co umím a co ze mě leze, a ne proto, že ze sebe dělám opici na gumě. Třeba právě proto mě Flemming Rasmussen zařadil do svého seznamu muzikantů, kterým volá, když je třeba.

A jak to vypadá s novým albem tvé kapely JOSEF CIGÁNEK BAND?
Skládám muziku a mám přislíbené hodně zajímavé hosty, ale než s něčím půjdu ven, tak si počkám, až se to celé vlivem věcí příštích někam trochu víc posune. Sám jsem na to zvědavý.

VYBRANÁ DISKOGRAFIE:
1990  VELKÁ MORAVA („Přiletěl k nám“)
1993  TITANIC („3“)
1997  PIGSTY
1997  ČERNÁ HORA
1998  JAREK FILGAS („Buď jen má“)
2000  MELANCHOLY PESSIMISM („Evil planet“)
2002  GRIZZLY („New spirit“)
2002  ALEŠ BRICHTA („American Bull“)
2002  BOBR & MOTÝL („Zapa beton“)
2002  TANGO
2003  ALEŠ BRICHTA („Anděl posledního soudu“)
2004  ROMAN POKORNÝ („Blue Box Heroes-Two Faces“)
2005  MÍCHAČKY BETONU („Koktejl“)
2005  WALDA GANG
2005  VAJNOT („Talent klid“)
2007  D-A-R („Vím kam míříš“)
2008  SILENT SESSION („Za zrcadlem“)
2009  KAREL GOTT („70“)
2009  MÍCHAČKY BETONU („IV“)
2010  XAVIER BAUMAXA & HNĚDÉ SMYČCE („Coveranto“)
2010  SILENT SESSION
2011  JOSEF CIGÁNEK („Summary“)
2012  ANDREJ ROMANOV („Nejkrásnější ruské písně a romance“)
2013  MALÁ ZOE
2013  SOLITÉŘI
2014  GEORGEN
2015  BLACK MOUNTAIN
2017  FORREST JUMP („Forrest Jump“)

Autor: Zuzana Pallová

Foto: Mandy Mellenthin


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále