CRUEL: Nadčasově bez ohledu na čas

Vydáno: 11.06.2019 11:06 - Jan Moravec

Hudba pražských progresivců CRUEL v sobě ukrývá velmi bohatý svět. Možná i to je jeden z důvodů toho, proč časový úsek mezi prvním a druhým albem dosáhl devíti let. A byť zpěvák Zbyněk Pošmura neprozradil, zda i vznik desky následující nebude o dlouhém cestování časem, z jeho slov je patrné, že CRUEL nezahálí.
Představ prosím kapelu CRUEL a její historii.
Skupina CRUEL vznikla v květnu roku 2002 na troskách dvou regionálních kapel. Od počátku začala pravidelně koncertovat v klubech i na festivalech a po ustálení sestavy a vyřešení hudebního směřování nachystala pro vnímavé posluchače v roce 2008 debutovou nahrávku „Ekvilibrium“, která sklidila nadšený ohlas a výborně si vedla i ve výroční anketě Břitva 2008. Snaha o posunutí hudebního výrazu souboru vyvrcholila na počátku roku 2011 příchodem sólového zpěváka, se kterým jako první počin vychází v roce 2012 akustické EP „Krutá tráva“. Druhé řadové album "Entelecheia" vychází v dubnu 2017 a představuje aktuální směrování kapely.

Co z vaší historie považuješ za nejdůležitější okamžik či událost?
Dokončení CD "Entelecheia".

Co Tě nejvíc přitahovalo na soutěži Fresh Blood, s jakými ambicemi jste se do soutěže přihlašovali?
Nějaký větší smysl nebo důvod bych v tom nehledal. Soutěž je propagovaná na Bandzone, kde máme profil, týká se to tvrdší odnoží, takže žánrově je tam i určitá stylová blízkost.

Finále Fresh Blood bude mít koncertní podobu. V čem si myslíš, že je největší síla CRUEL pro živá vystoupení, čím můžete na návštěvníky vašich koncertů nejsnáz zapůsobit?
V současné době na našich koncertech propagujeme hlavně CD "Entelecheia". Pokud někoho naše poslední CD zaujalo, tak určitě nebude zklamaný. Postupně začneme zařazovat i skladby z chystaného CD.

Jak se chystáte na letní sezónu, kde vás bude možné během léta vidět?
Nejsme koncertně příliš aktivní kapela už vzhledem k okrajovému žánru. Hrajeme tam, kde si nás někdo pozve. Léto 2019 je zatím bohužel netknuté. Tím je větší čas se zaměřit na skládání a studiovou práci, takže třeba pohneme víc s novou deskou… (smích)

V únoru jste na svých stránkách avizovali, že tvoříte nové písně tak, aby se další album stihlo o něco dříve než za devět let. Co se tedy u CRUEL aktuálně děje, přinese chystaná deska zase tak progresivní vývoj kapely jako byl posun mezi alby „Entelecheia“ a „Ekvilibrium“?
Nová deska bude navazovat na tu předchozí. V současné době máme rozdělány tři delší kousky, což vzhledem ke stopáži by možná mohla být i necelá polovina CD. Jednu novou skladbu jsme už zařadili do koncertního playlistu.

Profil CRUEL

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení