Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

FISHARTCOLLECTION: Len nie hranice a mantinely, prosím!

Vydáno: 05.02.2015 00:00 v sekci Tuzemské Podhoubí - Petr Adámek

Crossover s přídechem různých odvětví metalu a hlavně hardcoru dneska tvoří kdekdo, česká a slovenská klubová scéna má takových kapel čím dál tím víc. Některé se striktně drží hardcoru, jiné si k tomu přimíchají pár vyměklejších částí a mají z toho crossover, další jsou opravdu pestré a označení crossover je na místě – sem bych si dovolila zařadit FISHARTCOLLECTION. Tato trnavská banda rozhodně ví, co chce. Přesvědčili nás o tom její basák Roman a zpěvák Peter.

Jak vznikla vaše kapela? Fungujete zároveň i v jiných bandech, co vás přivedlo dohromady do FISHARTCOLLECTION?
Peter: Nášmu vzniku predchádzal odchod gitaristu Doda z DYSANCHELY, v ktorej sme sa viac-menej premleli všetci. Či už pri odchode spriadal plány o novom projekte alebo sa domnieval, že to bez tvorenia vydrží, neviem. Každopádne táto iniciatíva, ísť spolu do niečoho nového/iného všetkých nadchla. Chémia fungovala už v minulosti a funguje stále.
Roman: Stále cítim ten prvotný impulz, ktorý aspoň mňa presvedčil o tom, že takto presne som to chcel.

Co vlastně znamená FISHARTCOLLECTION?
Roman: Napadali nás rozne uletené názvy, až sa z toho stala celkom zaujímavá slovná hra bez konca. Ale tento názov sa prisnil nášmu Dodovi.
Peter: Ten názov má jediné univerzálne vysvetlenie také, že si ho každý môže vysvetliť ako chce. Je v ňom kus tohto, tamtoho, ale aj kedečoho iného. Presne ako v našej tvorbe.

Co vás přivedlo k dnes oblbenému trendu hrát crossover s velkou příměsí hardcoru? A co si myslíte o české a slovenské scéně těchto žánrů?
Peter: Priviedol nás k tomu pretlak rôznorodých nápadov a akútna potreba ho ventilovať. Každý z nás počúva pestrú škálu hudby a zamerať sa iba na jeden štýl by bolo zväzujúce. Nechali sme tomu voľný priebeh. Hlavne sme chceli znieť INAK. Nemyslíme si, že sme bohvieako originálni, no nejaká tá inovatívnosť a pokus o vlastný ksicht je v našej tvorbe dúfam cítiť. Mám dojem, že aj kapely samotné sa o ňu snažia viac, ako v minulosti. Dokonca aj v našich československých luhoch a hájoch. Len nie hranice a mantinely, prosím!
Roman: Bude to zrejme „klišoidná“ odpoveď, ale takto to znás vychádza. Inak moj osobný názor je, že tomuto žánru sa oveľa viac darí v CZ ako na SK.


Na vašem albu “In Oil” z roku 2013 zapojujete do vašich skladeb i v těchto žánrových kruzích neobvyklou foukací harmoniku (například „Hangover of Life” je vynikajícím počinem). Jak vás napadlo zapojit i tento nástroj?
Peter: Už počas tvorby skladieb na poslednom albume sme sa pohrávali s myšlienkou nejako ich netradične oživiť a keďže Jakub so svojou bluesrockovou kapelou BEANS AND BULLETS (kde okrem "fúkačky" aj spieva) skúšal vo vedľajšej skúšobni, nemuseli sme pro pomoc chodiť ďaleko. Z drobnej štúdiovej spolupráce sa nakoniec stala permanentná.
Roman: Máme moc radi, ak sa búrajú zaužívané postupy a keď sa používajú nástroje, ktoré aspoň z časti poslucháča pozitívne „vyrušia“. Už nie sme nejmladší, takže postupne zapájame nástroje, ktoré nie sú náročné na pohyb a pódiový prejav. I keď náš Jakub má skvelý vizuálný prejav! Treba prísť na koncert a pozrieť!

Poslední skladbou na desce „In Oil” je „cover” skladby „Poison” od popíkařky Nicole Scherzinger...
Roman: To vzniklo z našej jednej zábavky, kedy sme takmer založili kapelu, ktorá by hrala iba popové covery. A začali sme práve s Nicole, ale tak sa nám to páčilo, že sme si ju ponechali pre FISHARTCOLLECTION.
Peter: Nicole sme si vybrali preto, pretože má gule! Teda tá skladba ich má, samozrejme. My sme ich len ukázali. Je veľa popových skladieb s podobným potenciálom.

Na čem makáte teď? Prozradíte nějaké plány do budoucna?
Peter: Chystáme sa opäť do štúdia. Popracovali sme na nových skladbách a dolaďujeme posledné detaily. Pôjde o štvorskladbové EP, ktoré bude experiment a posun. Akým smerom, to sa už necháme prekvapiť všetci. Dve nové skladby sme zaradili aj do koncertného programu. No a taktiež sme si nedávno nakrútili v skúšobni zopár záberov, z ktorých by mohol byť aj videoklip. Veci sa dejú, treba len počkať ako dopadnú.
Roman: Zároveň pripravujeme koncerty v budúcom roku, tak verím, že sa objavíme aj v České republice.

5471

Sestava:

Dodo - kytara

Peter - zpěv

Roman - baskytara

Jožo - bicí

Jakub - harmonika


Diskografie:

2011 EP (EP)

2013 In Oil


Odkazy:

http://bandzone.cz/fishartcollection

https://www.facebook.com/Fishartcollection  


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Plzeňští melodic death metalisté INNERSPHERE před měsícem vydali novou desku „In The Shadow of the Sun“, s níž už intenzivně koncertují. Turné nezahájili na domácí půdě, ale zajeli do Finska a cestu doplnili o koncerty v... číst dále
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále