Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
YITIVARG: Žádnej holčičí „marcipán“ metal

YTIVARG: Žádnej holčičí „marcipán“ metal

Vydáno: 12.06.2019 09:02 v sekci Fresh Blood - Jan Moravec

Přesně jak říká kytarista F.C., sex, násilí a brutálnosti všeho druhu v rámci grind/death/blacku opěvuje kde kdo. A tak se grindoví YTIVARG vydali vlastní originální cestou a opěvují elektrotechniku. Geniální spojení!!!


Představ prosím kapelu YTIVARG a její historii.
YTIVARG byli založeni kdysi v devadesátých letech kytaristou F.C. (ex-ISACAARUM) a zpěvákem Miculou Parvou (ex-INGROWING, BIZARRE EMBALMING) jako čistě studiová záležitost. Tedy ještě pod názvem GRAVITY vznikly nějaké demosnímky nesoucí se v duchu thrash/death metalu, za zmínku stojí především MC „The Window To The Unknown“ z r. 1999. Název projektu byl následně přetransformován na YTIVARG, v r. 2000 bylo nahráno stejnojmenné CD pohybující se ve sférách severského black metalu. V té době jsem však přijal nabídku na post kytaristy ve spřízněných ISACAARUM, čímž se pro mě YTIVARG stali sekundární záležitostí a byli uvedeni na dalších čtrnáct let do stavu hybernace. Ke znovuzrození YTIVARG došlo začátkem r. 2015 po ukončení činnosti ISACAARUM, už však jako regulérní kapela, kromě mě - F.C. (kytara, řev) a Miculy Parvy (řev), se dalšími členy stali Internerv (bicí – ex-ISACAARUM, INGROWING, SECRET OF DARNESS) a Stanley (basa – AGONY). Hudebně jsme se hnuli směrem ke grindu s náznaky blackmetalu, začali jsme aktivně koncertovat. V r. 2017 pak bylo pod hlavičkou Bizarre Leprous Production vydáno dlouhohrající CD WARDENCLYFFE. V tom samém roce dochází k personálním změnám na postu bubeníka - přichází Ondra Horváth (ex-MORIA) a basáka - přichází Zdeněk Šitner (THE REVOLT, ALTERNATIVE CORE). Po ustálení sestavy kapela opět aktivně koncertuje.

Co z vaší historie považuješ za nejdůležitější okamžik či událost?
Určitě obnovení činnosti v r.2015, bez toho by YTIVARG nebyli, čím dnes jsou. Pak jistě vydání CD "Wardenclyffe" v r.2017 a realizaci stejnojmenného tematického videoklipu z dílny Václava Trnky v r.2018, které se elektrotechnikou jenom hemží.

Co Tě nejvíc přitahovalo na soutěži Fresh Blood, s jakými ambicemi jste se do soutěže přihlašovali?
Možnost zviditelnění kapely fanouškům, kteří by asi jinak YTIVARG a náš elektrikářský grind/black neměli možnost poznat. Spark Fresh Blood má dost velkou čtenářsko-posluchačskou základnu, která věřím, že ráda objevuje nepoznané. Co se týče ambicí, pro nás je velmi milým překvapením už jenom postup do semifinále, co bude dál, uvidíme… je to na fanoušcích.

Finále Fresh Blood bude mít koncertní podobu. V čem si myslíš, že je největší síla YTIVARG pro živá vystoupení, čím můžete na návštěvníky vašich koncertů nejsnáz zapůsobit?
Rychlost, podladěnost, živočišnost, nasazení… Specifický grindcore s hrubými a ještě hrubšími vokály, říznutý blackem a dalšími hudebními ingrediencemi v té nejživelnější možné formě. Žádnej holčičí „marcipán“ metal, prostě nářez od začátku až do konce setu.

Jak se chystáte na letní sezónu, kde vás bude možné během léta vidět?
Festivalovou sezónu začneme 19.7.2019 ve Volyni na věhlasném tvrdě-metalovém ENTER THE ETERNAL FIRE FESTu (nástupce OPEN HELL FESTu), vystoupení na dalších open-air akcích jsou v jednání.

Vaše zatím jediná deska po obnovení činnosti kapely (dva roky stará „Wardenclyffe“) si vzala námět z badání Nikoly Tesly nad bezdrátovým přenosem elektrické energie. Čím tě tahle tématika oslovila, že jste se pustili do jejího zpracování a předpokládáš, že i další případné album YTIVARG se bude týkat elektrotechniky či Nikoly Tesly?

Elektrotechnika mě zajímá jak profesně, tak jako koníček, takže mi přišlo celkem logické zakomponovat tuto tématiku i do naší kapely. Sex, násilí a brutálnosti všeho druhu v rámci grind/death/blacku opěvuje kde kdo, chtěli jsme rozhodně vyčnívat z řady. Co se týče páně Tesly, vždy jsem obdivoval jeho nápady, novátorství a nekonvenční přístup k elektrotechnice jako takové. Byl to geniální a i dost nedoceněný vynálezce. Měl nezištnou touhu svými vynálezy ulehčit lidem jejich bytím, což byl přesně případ Wardenclyffského vysílače (Wardenclyffe Tower). Tento vynález měl sloužit pro bezdrátový přenos elektrické energie… prostě elektřina dostupná všude a všem. I v dnešní moderní době není tato technologie zvládnutá, natož aby byla v masovém měřítku nasazena normálním smrtelníkům k užívání (snad kromě bezdrátového, ale pořád téměř dotykového nabíjení mobilních telefonů apod.). No a pan Tesla s touto technologií experimentoval již před sto lety! Fascinující! Jako vše okolo něho. Takže o tématu pro naše poslední CD bylo jasno hned. Pro další nahrávku YTIVARG bude zcela jistě vybráno opět elektrotechnické téma, v tomto směru je pomyslná studna téměř bezedná.

Profil YTIVARG


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
YBCA loupí ve Vile Tugendhat YBCA loupí ve Vile Tugendhat
Vydáno: 16.04.2024 v sekci Aktuality
Brněnští loupežníci YBCA vydají 1.5. svoje třetí a kompletně autorské album "Brno Robstars". Deska představí jedenáctku songů, které kapela věnovala svému městu Brnu a svým loupežnickým skutkům v tomto štatlu, takže... číst dále
EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou
Vydáno: 15.04.2024 v sekci Aktuality
Byť se životopis pražské thrashové formace EPIDEMY začal psát už v roce 2005, název debutového alba „Rány osudu“ by mohl být dobrým odůvodněním toho, že s druhým dlouhohrajícím albem, nazvaným „Zrůdy v nás“, se EPIDEMY... číst dále
DESIRE FOR SORROW se vrací s novým singlem Give Me Your Eyes DESIRE FOR SORROW se vrací s novým singlem Give Me Your Eyes
Vydáno: 15.04.2024 v sekci Aktuality
Kapela DESIRE FOR SORROW se vrací s vydáním nového singlu "Give Me Your Eyes". Spolu s ním vychází i videoklip, který přináší nový pohled na tvorbu kapely.Počínaje tímto singlem se DESIRE FOR SORROW odklánějí od melodického... číst dále
Altros Rockfest představil kapely 24. ročníku Altros Rockfest představil kapely 24. ročníku
Vydáno: 14.04.2024 v sekci Aktuality
Altros Rockfest, který se svou čtyřiadvacetiletou tradicí patří k nejstarším rockfestům u nás, letos nabídne největší porci vystupujících v historii. Za dva dny se na pódiu v lovosickém lesoparku Osmička vystřídají více ne... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále