Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ONA: Prožít každou píseň a zazpívat ji tak, aby z ní bylo cítit, o čem je

ONA: Prožít každou píseň a zazpívat ji tak, aby z ní bylo cítit, o čem je

Vydáno: 18.06.2019 00:00 v sekci Fresh Blood - Jan Moravec

Když se potkají kluci z Třebíče s holkou z Brna, může výsledkem být hardcore, který na cédéčku doputuje do Japonska nebo Brazílie. Za kapelu ONA se ujali slova zpěvačka Silvie a bubeník Luboš.


Představ prosím kapelu ONA a její historii.
Luboš
: Jsme parta kluků z Třebíče s holkou z Brna. (smích) Hrajeme něco mezi HC a metalem. Cestujeme od rockových pasáží do extrémního metalu. Od šepotu, přes growl, po hrdelní řev. Snažíme se naše životní zkušenosti, zážitky a postoje přetavit do hudby.
Silvie: Kořeny kapely sahají do roku 2013, kdy kluci jamovali ve zkušebně a hledali poslední dílek skládačky. Začátkem roku 2015 po zkoušení různých zpěváků zkusili najít growlerku. Začali googlit a našli mě. Něco mi říkalo, ať tomu dám šanci a s klukama se potkám. Sešli jsme se hudebně, ale hlavně lidsky. A tak už nic nebránilo tomu, aby se daly všechny písně do konečné podoby a mohli jsme vyrazit po klubech. Během roku 2016 jsme zalezli do studia nahrát náš debut "The Calling", který jsme zhruba po roce vydali vlastním nákladem. Od té doby hrajeme všude, kde to jde a snažíme se naši tvorbu propagovat u nás i ve světě.

Co z vaší historie považuješ za nejdůležitější okamžik či událost?
Luboš
: To se nedá říct tak jednoznačně. (smích) Zásadní bylo, že jsme se potkali se společným pohledem na svět a na tvorbu. Že máme stejné cíle. Na první koncert přišlo 130 platících, když nás před tím nikdo neslyšel. To bylo super. Zásadní je spousta lidí, se kterými se kříží naše cesty a kteří nás podporují a pomáhají nám. Že se lidem líbí co děláme a dávají nám to najevo. Hodně jsme se posunuli při přípravě a nahrávání našeho prvního alba. Důležitý okamžik byl jeho křest na vyprodané Melodce, kde se kmotrou našeho debutu stala Lena z INFECTED RAIN. To určitě přispělo k další motivaci. Sílu nám dodává každé stažené nebo prodané album. Osobně mi dělá velkou radost, když naše CD fyzicky posíláme na různá místa do světa. Dnes si každý může stáhnout pohodlně mp3 do mobilu nebo poslouchat na Spotify a proto je naprostá pecka, když fanoušek zaplatí poštovné třeba do Japonska nebo Brazílie, jen aby měl náš originál. Důležitý okamžik posledních měsíců je, že se z našeho kamaráda a fanouška stal náš manažer. Šetří nám spoustu práce s organizací a o to víc se můžeme věnovat tvorbě samotné. Nejdůležitější je, že se posouváme dopředu a nestojíme na místě. Nemůžu vybrat jednu věc.

Co Tě nejvíc přitahovalo na soutěži Fresh Blood, s jakými ambicemi jste se do soutěže přihlašovali?
Luboš
:: Časopis Spark i portál Bandzone jsou nám sympatické. Stejně tak lidé, kteří za tím stojí. Líbí se nám, když se někdo zajímá o začínající kapely a podporuje je. Snažíme se dostat naši hudbu k co nejvíce lidem a byla by škoda nechat utéct příležitost zúčastnit se této soutěže a tím se dostat k dalším posluchačům.
Silvie: Přesně tak! Jsem moc ráda, že jsme se dostali do výběru kapel, když konkurence byla letos tak velká. Vážíme si toho a budeme bojovat!
Finále Fresh Blood bude mít koncertní podobu. V čem si myslíš, že je největší síla ONA pro živá vystoupení, čím můžete na návštěvníky vašich koncertů nejsnáz zapůsobit?
Luboš: Vždy, když jdeme na pódium, dáváme koncertu všechnu energii, kterou v sobě máme. Nesnažíme se být co nejhutnější, nejrychlejší…, podladění, kam až to jde. Každý instrument má svoje místo a baví mě, že se dokážeme z jemných poloh dostat k extrému. Pracujeme i na technickém zázemí. Důležitý je pro nás čitelný zvuk. Začali jsme po klubech jezdit i s vlastními světly, která máme naprogramovaná k písním, aby to podpořilo zážitek z koncertu.
Silvie: Osobně se nejvíce snažím pracovat s emocemi. Prožít každou píseň a zazpívat ji tak, aby z ní bylo cítit, o čem je.

Jak se chystáte na letní sezónu, kde vás bude možné během léta vidět?
Luboš
: Letní sezónu jsme odpálili na festivalu Hubertka Open Air poblíž Havlíčkova Brodu. Začátkem července budeme na X-festu ve Znojmě. Moc se těšíme na Fajtfest, který roky navštěvujeme jako posluchači. Je to pro nás srdcová záležitost. Během léta máme také v plánu dodělat dva klipy k písním z debutové desky. Zbytek času se budeme věnovat skládání nového materiálu a přípravě na podzimní klubovou sezónu.

Vaše dva roky staré debutové album „The Calling“ bylo mimo jiné charakterizováno velmi osobními texty Silvie. Který ze svých textů považuješ za nejzásadnější, budete v této textové linii pokračovat, a jak to vypadá s případnou druhou deskou?
Silvie
: Celé album “The Calling” v podstatě popisuje začátek a propuknutí duševního onemocnění, hledání sebe sama a správné cesty, která vede k zotavení a vysněným cílům. Pokud bych měla vybrat nejzásadnější text, byla by to klipovka “Parasite”. Tato skladba svým způsobem shrnuje všechny texty a tvoří tak jakýsi ucelený obraz mysli, která je roztříštěná = “ovládána parazitem”. Jeho podoba je pak znázorněna na obalu alba.
Luboš: Věřím, že linie textů bude pokračovat, protože jsou o tom, co žijeme. Texty jsou osobní, ale mají přesah pro celou společnost. Psychických nemocí je čím dál víc. Každý nemusí být hned blázen nebo mít vážnou diagnózu. Stačí, že přibývá stresů, depresí a úzkostí. Ignorujeme přírodu a ženeme se za pochybnou dokonalostí. Každý, komu naše tvorba pomůže k uvědomění, že svůj život drží v rukách jen on sám a nikdo za něj nic neudělá, že se nic nestane samo, že je strůjcem změn, že může jít za svým snem, je důležitý. Na další desce pomalu pracujeme. Máme jasno, kam by měla směřovat a jak to nahrajeme. Uvidíme, kdy to nakonec vydáme. Nechceme to hrotit k termínu na úkor naší celkové spokojenosti.

Profil ONA


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále