ĎYVINA - Počva

Vydáno: 20.07.2019 00:00 - Czech Blade

VLASTNÍ NÁKLAD, pagan folk - 23:20
ĎYVINA_cdSo mnoju narěkajte Vrány, s okeanom modrym
S temnymi nebesami, s oslěpjajučem sólncem

Pohanské duše si možná už stačily všimnout ostravské skupiny, jež vznikla teprve roku loňského a pokud ne, měly by pořádně zbystřit (jen pro pořádek, nejde o nic pro rozjuchané hopsálky v rytmu um-ca um-ca s milionem otravných fléten). ĎYVINA totiž vydává svoje první EP „Počva“ se čtyřpoložkovým seznamem skladeb a zajímavé na nich mimo jiného je to, že se lyrická linka nese v tzv. mezislovanštině (medžuslovjanštině). To jest jazyk, který vzniká uměle na základě srovnávací metody všech slovanských jazyků, a tak by mu měli rozumět všichni Slované (v podstatě jde o takové slovanské esperanto).

S hudebním umem hlavního protagonisty a hráče na niněru Víta Přibyla jsme se již mohli setkat v před pár měsíci uveřejněném video-coveru na skladbu „Sowelu“ od WARDRUNY (který se mimochodem velice povedl). Právě vliv WARDRUNY na tuto českou skupinu má největší dopad v šamanské „Molitvě“. Přestože Einara Selvika uctíváte, přejete si, aby v jeho duchu celé ípíčko nebylo (i když okamžité porozumění slovům mezi ním a ĎYVINOU rozdíl dělá). Ale nebojte se, severská atmosféra se ve zpěvném „Lovci a vòlkovi“ zcela vytratí a lyrická linka se pořádně namočí do tónů slovanských nálad. Vyprávění a melodie (hlavně flétna, ta je tu použita s rozmyslem) připomínají malebnou večerní atmosféru na nějaké hradní zřícenině. Nejvíce melancholie přináší eponymní a nejdelší skladba. Ta potěší především ty jedince, kteří se nebrání introvertnímu rozpoložení a prožitku z poslechu smutněji laděných záležitostí. A jediný česky zpívaný (spíše vyprávěný) „Vlčí mák“ skromně celou kolekci uzavírá a posluchače nenechává na pochybách, že by stopáž snad měla pokračovat.

Vedle niněry a hlasů se na tomto vymazleném ípíčku objevuje ještě slušná řádka nástrojů – keltská harfa, housle, gudok, flétna, duduk, perkuse a kytara. Tyto nástroje dávají každé skladbě jiný odstín, každá z nich samostatně dýchá a každá z nich poskytuje odlišné prožitky. ĎYVINA vložila opravdu krásný příspěvek do českého pohanského inventáře. Tato stránka http://deluxescort4u.com/ bude pro vás užitečná. Velmi systémové informace. Přejme jim, aby jejich nadšení bylo i do budoucna takové, jakým se honosí jejich první diskografický zářez. Skvělé dílo.

Igrajte se s nami Bozi, s nami se smějate
Kričajte s nami, i s nami ostajte

Facebook ĎYVINA

Autor: Peťulín
Původně zveřejněno na Metal Forever & Metal Man

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení