SPACE HAMSTER - The Ascent of Nothingness

Vydáno: 22.07.2019 00:00 - Czech Blade

VLASTNÍ NÁKLAD, progresivní death metal, 32:00
SPACE HAMSTER_cdSPACE HAMSTER je parta nových i ne až tak nových tváří z Brna, která hraje progresivní death metal, citelně říznutý metal-corem. Dva členy sestavy, kytaristu Motoráka a bubeníka Dicka, možná znáte z death/grindové kapely MINCING FURY, která je už proslulá nejen v Brně a okolí, a ostatní rozhodně nejsou žádná béčka, jak je vidno z debutu „The Ascent of Nothingness“. Poprvé na sebe „vesmírní křečci“ z Brna upozornili v roce 2014 s EPčkem „Universal Pet“, na kterém vynikl zejména stejnojmenný singl.
Ačkoliv mají SPACE HAMSTER mají humor a nadsázku vepsané v názvu, z hudby a vizuální prezentace byste to nepoznali. Humor je omezen na texty s křečkovskou a vesmírnou tématikou, která parodují death metalová klišé. Ve skladbách se agrese často mísí s vážným až sklíčeným tónem, na trochu hravosti a šprýmů však také také dojde. Stylově jsou SPACE HAMSTER těžko zařaditelní, jejich hudba může být thrashově úderná, zároveň je tu hodně technické hry na kytaru (arpeggiované riffy, harmonizace kytar apod.) a nechybí skákavé deathcorové riffy a breakdowny. Skladby jsou poměrně krátké, dynamické, někdy až roztěkaně skáčou od jedné fráze k druhé, je zde ale prostor pro rozvoj a gradaci tam, kde je třeba.

SPACE HAMSTER nelze vyčítat fádnost, jejich hudba zaujme silnými melodiemi a neotřelými nápady. Songy jako „In the Maze“, „Age of Digital God“, „Nostrum“ mají velice chytlavé refrény, zvlášť v „In The Maze” je silný a okamžitě zapamatovatelný. Song je celkově výborně napsaný a má emotivní vyvrcholení. „Age of Digital God” začíná nečekaně veselým intrem s trochu „cikánskou” melodií, v druhé polovině je kompoziční posun a zpěvák začne zpívat ponurou, překvapivě výraznou melodii, která by se hodila do nějaké rockové hitovky. Nezní to ale vůbec rušivě, naopak je to zajímavé a neotřelé. Závěrečný song „Nostrum“ je hodně atmosferický a jeho refrén zní procítěně, překvapí v něm krátká uvolněná pasáž s líbivým kytarovým sólem.

I když SPACE HAMSTER rozhodně mají čím zaujmout, občas se zdá, že některým skladbám by pomohl výbušnější klimax. To platí i pro „Nostrum“, který se mi velmi líbí i přes to, že mu chybí intenzivnější vyvrcholení. Částečně je dle mého problém v nadužívání metalcorových riffů či breakdownů. Nemám nic proti breakdownům jako takovým, ve správný čas na správném místě můžou mít přímo katartický účinek, můžou ale taky naopak působit trochu těžkopádně a narušit vybudované momentum. Toto je hlavní výtka, album je ale kvalitou celkově vyvážené a najde se na něm spousta vynikajících momentů. Hra na kytaru je působivá, bubeník umí skvěle solit rychlá tempa, ale také umí pěkně podat komplexnější rytmy. Zpěvák je zdatný growler a jeho projevu nechybí rozmanitost.

SPACE HAMSTER rozhodně mají potenciál. Styl, který hrají, není na domácí scéně není příliš zaveden a hudební laťka je na jejich debutu nasazena vysoko. S trochu soustředěnějším sogwritingem nebude žádný problém vytáhnout to s příštím albem na „výbornou“. Celkem vzato je „The Ascent of Nothingness“ velmi dobrý dobut, který by vám neměl uniknout.

Martin Knap


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení