Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
MARTUROS - Sme dobre vychovaní našimi rodičmi!

MARTUROS - Sme dobre vychovaní našimi rodičmi!

Vydáno: 30.07.2019 00:00 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Jak jednoduše to vypadá – jednoho dne se objeví nápad na založení kapely, postupně se vám podaří poskládat sestavu, napsat vlastní skladby, dostat se pod křídla hudebního vydavatelství, vydat své první album… Slovenští Marturos, kteří se cítí jako doma v klasickém osmdesátkovém metalu, představují prostřednictvím basáka Juraje nejen své album “Nameless”, ale i aktuální dění a své nebližší plány…


Na úvod Tě chci požádat, abys kapelu Marturos blíž představil, kdo kapelu tvoří, které momenty z vaší historie považuješ za nejdůležitější, na který ze zážitků, spojených s vaší muzikou, vzpomínáš nejraději?
Kapelu tvorí speváčka Maggee, bubeník Matúš, gitaristi Roman a Aďo a ja, basák Juraj. Medzi najdôležitejšie momenty určite patrí ten, keď Maggee skrsol v hlave nápad založiť kapelu, potom nesmierne plodné obdobie tvorenia spolu s Matúškom, neskôr postupný príchod Romana a mňa, prvé koncerty s externými bubeníkmi a následné Matúšovo rozhodnutie odložiť gitaru, sadnúť si za bicie a vziať do kapely Adriana. Ďalej vstup do koncertnej organizácie VIP Metal Concerts Fans, spolupráca s Koníkom a vydanie albumu pod jeho vydavateľstvom Support Underground. Najradšej spomínam na vydarené koncerty, napríklad krst nášho albumu s vyše 120 ľuďmi v publiku, nezabudnuteľné spomienky sú aj z miniturné s našimi kamošmi z Laburnum Diver, kapelný Silvester či hodiny v mojej izbe pri mixe albumu...

Jak bys charakterizoval hudbu Marturos někomu, kdo o vaší kapele dosud nic neslyšel? Co tebe na tomhle stylu nejvíc oslovuje, jsou nějaké kapely, které Tě nejsilněji ovlivňují?
Marturos by som definoval jako relatívne zaujímavú fúziu klasického 80s metalu s modernějšími prvkami a šmrncom melodeathu s výrazným a zaujímavým vokálom. Najväčší vplyv na mňa osobne majú Iron Maiden, KISS, Manowar či Megadeth. Na kapelu ako celok Arch Enemy, Megadeth, Accept, Avatar, Iron Maiden či Judas Priest.

Jak jste se k téhle muzice dostali, přece jen v době, kdy naplno hýbala se světovou scénou jste snad ještě ani nebyli na světě? A dokážete se svou generací oslovit mladou generaci fanoušků nebo tvoří většinu vašich příznivců pamětníci, kteří mají tenhle styl muziky ještě v krvi?
Sme dobre vychovaní našimi rodičmi! Práve toto spojenie našej fanúškovskej základne je veľmi zaujímavé, často sa stretáváme s tým, že mladí blbnú pod pódiom, tlačia do nás energiu, ale aj starší oldschoolisti, odchovaní na 80s klasikách, si pohupujú hlavami vzadu a vnímajú nás ako návrat klasického metalu na Slovensko. Čo ma veľmi teší je, že obe skupiny fanúšikov si kupujú aj CD, aj tričká, veľa mladých si v dnešnej dobe CD lokálnej kapely nekúpi, zatiaľ čo starší minimálne kupujú tričká, no u nás je záujem vyrovnaný a aj dosť vysoký, čo nas veľmi teší a ďakujeme vám za to!

Nedávno jste vydali svou debutovou desku „Nameless“. Můžeš tohle album přiblížit, jaký z něj máš dneska pocit a jakou největší zkušenost sis z něj odnesl pro vaši další práci?
Z albumu mám rozpačité pocity, lebo tým, že človek naberá skúsenosti, začne sa na veci pozerať inak, hlavne čo sa zvuku týka mám výhrady, ale musím povedať, že na to, že sme si zvuk robili v podstate sami, je tá nahrávka dobrá. Skúseností sme si odniesli mnoho, hlavne, že už nikdy nebudeme riešiť album takýmto svojpomocným zliepaním... Pri ďalších nahrávkach pôjdeme po precíznosti a určite pod dohľadom skúseného človeka v štúdiu.

Jak v Marturos vznikají nové skladby, jsou výsledkem tvůrčí činnosti celé kapely nebo záležitostí jednoho dvou členů?
Skladby tvorí bubeník Matúš, niekedy rozvíja naše riffy a robí z riffov piesne, ale tvorí aj sám.

Jak důležité jsou pro vás texty, považuješ je za nezbytnou součást skladby, jaká témata vás oslovují?
Texty sú o hľadaní samého seba. O vzostupoch a pádoch ľudskej duše a neustálom snažení sa vytrhnúť sa z tmavého väzenia svojej mysle a túžbe stúpať k svetlu. Niektoré piesne rozoberajú globálnejšie problémy našej planéty a spoločnosti. Iné sú spoveďou jednotlivca zmietaného v subjektívnej realite a neschopnosti prijať alebo ovplyvniť určité veci. Myslím si, že texty sú dôoležitou súčasťou našej hudby a stojí zato si ich prečítať. Mňa osobne inšpiruje napríklad text „I’m lucifer“.

Jak nahlížíš na velmi moderní a oblíbenou formu prezentace kapely - videoklipy, jsi jejich příznivcem? Pokud správně hledám, na žádný oficiální videoklip z vaší dílny jsem nenarazil.
Hľadal si dobre, klip zatiaľ nemáme, ale práve na ňom pracujeme, bude k titulnej skladbe albumu – „Nameless“, dobre spravený klip úplne mení pohľad promotérov aj fanúšikov na kapelu, preto si mylsím, že klip je veľmi dôležitá forma prezentácie.

Jak jsou na tom Marturos s koncertní aktivitou, kde vás je v nejbližší době možné vidět, jak prožíváte letní festivalovou sezónu?
Máme za sebou veľmi aktívnu koncertnú jar, najbližšie nás možete vidieť na Rockfeste Nitrianske Rudno, na metalovom večeri v obci Veľká Maňa, či na Železničnom Masakri vo Svite, na jeseň máme naplánovaný koncert s rakúskymi DRAGONY v Trnave a pripravujem aj ďalšie akcie. Festivaly ešte moc dobre podchytené nemáme, ťažko sa na ne dostať, ale tento rok sme sa vďaka Rockovej Maturite dostali aj na Topfest a myslím, že sa nám podarilo spraviť dobrý dojem, tak uvidíme v budúcich rokoch.

S jakými ambicemi jsi do Marturos vstupoval, co z nich se ti podařilo splnit a čeho by si s kapelou rád dosáhnul? Jaké mají Marturos nejbližší plány?
Chcel by som kapelu dostať do pozície, kedy na nej budeme aj zarábať, nie som utopista a neplánujem sa živiť metalom na Slovensku, ale prilepšiť si sa dá, chcel by som aj pravidelne hrávať v zahraničí, konkrétne ciele som pri vstupe do Marturos nemal, chcel som hrať... Najbližšie plánujeme vydať klip, na jeseň by som chcel spraviť turné po Česku a plánujeme aj nahrať singel u Rolanda Grapowa.

A teď už máš obligátní prostor říct to, co bys rád a na co jsem se nezeptal.
Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým našim fanúšikom a kamarátom, ktorí nás podporujú a pomáhajú nám, či už s merchom alebo aj skúsenosťami a radami pri nahrávaní, Koníkovi a Support Underground za veľkú podporu a ústretovosť pri práci na albume. A držte nám palce v súťaži Rocková Maturita a v prípade nášho postupu do finále sa na nás príďte pozrieť do bratislavského MMC. No a na záver Vás pozývam na našu stránku marturos.com, kde nájdete tričká, odznaky i album (v digitálnej podobe aj na Spotify, Deezer, iTunes, Amazon..) Ďakujeme za podporu !

Facebook MARTUROS
Původně zveřejněno na Metal Forever & Metal Man


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále