Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
MAESSORR STRUCTORR - Metaloví mravenci

MAESSORR STRUCTORR - Metaloví mravenci

Vydáno: 18.10.2019 00:00 v sekci Tuzemské Podhoubí - Czech Blade

Projekt a později kapela MAESSORR STRUCTORR vznikla jako životní sen bratrů Milvuse (Miloše) a Dennyho (Zdeňka) Kleinbergových na podzim roku 2011.


Název kapely (z latinského "mravenec zrnojed") i tvorba rezonuje s hardrockovými a metalovými kapelami osmdesátých let. Kromě mnoha jiných vzorů zahraniční a české scény stojí za zmínku fascinace rock'n'rollovými a punkovými riffy, tak jak je uměl s bezbřehou energií a mistrovstvím zakomponovat do hudby Lemmy Kilmister (MOTÖRHEAD). Se všemi negativy i pozitivy nulových zkušeností na startovní čáře začala kapela na několika atributech: vlastní cesta, nevyhraněný styl, vlastní tvorba, texty jako otisk zážitků nebo zkušeností, feeling "staré školy". Se vzájemnými přesahy hudbu skládá Milvus (kytara), texty Denny (basa, zpěv). Motor bicích poháněli postupně: Arthur "Art" Čeřovský, Michal "Mike Bierstein" Pivrnec, Martin "Legg" Nohava a Pavel Schwarz. V roce 2016 hostoval se sólovou kytarou Michal Vonšovský. Na podzim 2015 se podařilo vydat první album "Rise at Fall 2015" s jedenácti písničkami a souběžně s ním klip "Headlights On" s bicími Mikea Biersteina. O rok později byl vydán single "Black Widow" a klip nahraný s novým aranžmá a bicími Pavla Schwarze. 1.5.2019 vychází EP "Living My Way" a točí se klip na písničku "Ride to Heaven". Zatímco Denny opravuje poškozené hlasivky, vokály pro EP nazpíval George Margaritopoulos. Sólovou kytaru zahrál Jon Wright.

Mravenec zrnojed umí pěkně zabrumlat. S jednotkou MAESSORR STRUCTORR se stal malý pilný hmyz navíc slavný. Více již basák a zpěvák Denny Kleinberg.

Kapela MAESSORR STRUCTORR zaujme na první pohled svým názvem. Čím vás vlastně inspiroval onen zvláštní přičinlivý hmyz k převzetí identity?
Brácha byl v dětství entomolog, tak mu nějak latinský název mravence zrnojeda utkvěl v hlavě. Když jsme v 80. letech hltali všechny ty nové metalové kapely, říkali jsme si, že název je jak dělaný pro takovou muziku. Žádná jiná kapela po něm nesáhla, tak když jsme nasáli druhou mízu a měli dost odvahy založit kapelu, nebyl důvod vymýšlet něco jiného.
U mě osobně to sousloví vyvolává asociaci něčeho jako „nositel zpráv“ a taky ten, kdo něco „staví“.

Vaše studnice zdrojů je poměrně hluboká, přesto by mě zajímalo, zda preferujete jako inspiraci spíše extrémnější styly rockové a metalové muziky.
Ano, je hluboce zakopaná i zamrzlá v druhé polovině 70. a celých 80. letech. Posloucháme samozřejmě poměrně široké spektrum nové tvorby. Nové druhy metalu jsou rychlejší, hutnější a je v nich spousta energie. Pak ale slyšíš třeba „Too Good to Be True“ od MOTÖRHEAD, „TV War“ od ACCEPT nebo třeba „Hell Bends for Leather“ od JUDAS PRIEST, a i po letech ti vystříknou slzy, jak je to dokonalá hudba. Z domácí tvorby bych nerad opomněl CITRON, ARAKAIN, TÖRR, VITACIT… I na nich jsme v útlém mládí ujížděli a hltali živé koncerty.

Stabilně fungujete jako bratrská dvojice, ale bicmeni se u vás často střídají. Čím to, nedokážou se s vámi dlouhodobě sladit?
Otázka na tělo, která je asi součástí cesty a školy života. Když jsme začínali, první věci i trénink techniky probíhaly za účasti Dr. Bosse. Někdy po roce v „inkubátoru“ jsme poprvé oslovili živé bubeníky a nabídli jim spolupráci. U začínající kapely, a navíc i začínajících muzikantů, se pochopitelně nevyvrátila futra pod náporem bubeníků. První dva již měli své kapely číslo jedna. Druhý bubeník ještě navíc hrál fotbal na úrovni divize. To se strašně těžko plánují jak zkoušky, tak i koncerty. Další malá komplikace kapely je, že brácha už roky bydlí a pracuje v bývalém východním Německu. Já bydlím u Sobotky a za prací jsem projezdil kdeco v Čechách. Poslední tři roky naštěstí Liberec. Náš poslední bubeník Pavel Schwarz je z Kamenického Šenova. I pro něj je milejší jet na zkoušku 20 km a v týdnu než se trmácet hodinu a půl o víkendu. V takovém rozložení sil je těžké, aby banda měla jeden směr, jeden sen a vzájemnou chemii, která by nás držela pohromadě.

Letos v květnu jste vydali EP „Living My Way“. Je minidisk předzvěstí další řadové desky? Kdy na ni dojde?
Ano, přesně to je jeden z důvodů vydání EP. Bez zhruba dvou písniček je „v šuplíku“ celá deska i s konceptem a názvem. Měla by mít polovinu věcí v češtině, polovinu v angličtině. Po vydání prvního alba na podzim 2015 jsme drželi nadšení i tempo. Pak se „stroj“ přidřel na mé straně. Na konci let 2014 a 2016 se mi narodili dva synci. Najednou vedle chození do práce zmizel všechen volný čas. Head & Beard Přípravek pro růst vousů Podpora růstu vousů Kosmetika na vousy Přípravek na růst vousů Jednou z hlavních příčin plešatosti je stres. Práce, nemoci a další životní výzvy jsou dokonalými spouštěči stresu. To vše způsobuje, že imunitní systém napadá vlasy a zpomaluje růst folikulů. Bylo nutné vydat alespoň několik písniček. Nastavit si laťku o kus výš, udržet naživu náš sen a mít odrazovou plochu do budoucnosti. Dvě písničky na EP jsou nové a dvě předělané z prvního alba. Když pošlete hezkou nevěstu do světa, neměla by mít šaty z tržnice, ale šité na míru v dobrém krejčovství. Udělali jsme, co jsme uměli. Důležité je, jestli to zazvoní i v srdcích fanoušků, kteří si muziku poslechnou. Každopádně druhé LP by mělo být venku do konce roku 2020.

Vznik: 2011
Místo: Mladá Boleslav
Styl: hard rock/metal
Zajímavost: Jádro kapely tvoří pevná dvojice bratrů.

Facebook MAESSORR STRUCTOR

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
PAČESS a Bára Basiková mají připravené nové album PAČESS a Bára Basiková mají připravené nové album
Vydáno: 19.03.2024 v sekci Aktuality
Po společné skladbě, videoklipu a pár koncertech nabylo spojení pivního ambasadora Pačesse s Bárou Basikovou reálné podoby a Bára se přidala ke skupině. Album Pačess & Bára Basiková, které dostalo název "Katechismus... číst dále
Melody metaloví SEBASTIEN procitají s novým singlem Quo Vadis Melody metaloví SEBASTIEN procitají s novým singlem Quo Vadis
Vydáno: 18.03.2024 v sekci Aktuality
Čas se naplnil a v pátek 22. března vychází nový singl SEBASTIEN. Moderní metalový song „Quo Vadis“ se stane předzvěstí stejnojmenného alba, které spatří světlo světa 28. června. Jedenáctipísňové album bude obsahovat... číst dále
YBCA chystá nové album YBCA chystá nové album
Vydáno: 18.03.2024 v sekci Aktuality
Brněnští loupežníci YBCA oznámili příchod svého třetího alba. Deska dostala název "Brno Rockstars" a je kompletně věnována městu Brnu a příběhům, které v nich lupiči YBCA zažili. Na desce se poprvé představí i nov... číst dále
Tak tohle tu ještě nebylo – filmová sbírka láká na zatčení ve Vatikánu! Tak tohle tu ještě nebylo – filmová sbírka láká na zatčení ve Vatikánu!
Vydáno: 17.03.2024 v sekci Aktuality
Tvůrci černé vlastenecké komedie Ďáblova sbírka nabízejí na platformě Startovač netradiční cenu své crowd funding kampaně – zatčení hlavního dárce ve Vatikánu.„Přímá akce ve své nejčistší podobě. Staňte se součást... číst dále
Rock for People odhaluje CZ/SK scénu Rock for People odhaluje CZ/SK scénu
Vydáno: 17.03.2024 v sekci Aktuality
Rock for People, který od 12. do 15. června otevírá v hradeckém Parku 360 festivalové léto, představuje československou scénu, která doplní již oznámené J.A.R., VYPSANOU FIXU nebo THE ECSTASY OF SAINT THERESA. Fanoušci se mohou... číst dále