Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
ALŽBĚTA - V plné palbě

ALŽBĚTA - V plné palbě

Vydáno: 17.12.2019 00:00 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Jméno kapely z východu Čech bude znát asi každý aktivnější rockový fanda z tuzemska. Její novou desku ovšem poznali doposud především skalní fanoušci. Slovo má kytarista Honza Dlouhý.


ALŽBĚTA v podstatě vede dvojí život. Můžete čtenářům připomenout obě etapy kapely?
První etapa byla jen taková krátká, epizodní. Alžbětu jsme založili někdy v roce 1997 a fungovala v podstatě jen jeden rok. V té době tam byli ze současné sestavy jen Míra, Honza a Čmelák. Druhý pokus je už podstatně delší. Od roku 2011 a nějak to zatím nehodláme rozpustit. (smích) K původním členům přibyl ještě Radim na bicí a samozřejmě Radek jakožto sólový zpěvák. A asi rok s námi jezdí Richard, který alternuje s Mírou. Od roku 2011 jsme vydali čtyři CD, zahráli si na spoustě míst, a neboť nás to pořád nabijí, v roce 2021 se chystáme samozřejmě na další CD.

O čem tematicky pojednává vaše poslední cédéčko „Duše ztracených“?
Neřekl bych, že je to úplně tematický. Jsou tam historické příběhy i něco ze současnosti. Jsou v tom naše pocity. Věříme, že si v tom každý něco objeví.

Kolik členů kapely se zapojuje do tvůrčího procesu? Vznikají songy ve zkušebně, nebo píšete odděleně?
Nejvíc skládá Honza, Míra a Radek. A jsme rádi, že se rovnou zapojil i Richard. To, že songy nejdříve vznikaly hlavně ve zkušebně, se časem trochu mění. Teď většina písní vzniká doma v obyváku. Nakonec ale dolaďujeme a někdy i dost měníme muziku společně ve zkušebně.

Vaše kapelní logo nápadně připomíná slavnou METALLIKU. Je vaším inspiračním zdrojem i jinak?
Logo nakreslil Radim, takže kde se inspiroval, by byla asi otázka na něho. Ale myslím, že METALLICA našim inspiračním hudebním zdrojem asi nebude. (smích) Koukáme spíše jiným směrem.

Více než rok máte nového kytaristu Richarda Kaloče, jak se v souboru etabloval?
Myslím, že více než dobře, je šikovný a lidsky mezi nás zapadl taky bez problémů. Jsme rádi, že ho máme a že díky němu s námi zůstal částečně i Míra.

Diskografie:
2012 Mini CD
2013 Zpověď
2015 Kopí osudu
2017 Zastavte kolotoč
2019 Duše ztracených

Vznik: 1997/2011
Místo: Nový Bydžov
Styl: rock/metal
Zajímavost: Oddělené etapy kapelní existence
Sestava:

Radek Řezníček – zpěv
Richard Kaloč – kytara, zpěv
Jan Dlouhý – kytara, zpěv
Mirek Vejvoda – kytara, zpěv
Pavel „Čmelák“ Bělik – baskytara
Radim Zvoníček – bicí

Facebook ALŽBĚTA

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
FLOWERWHILE se připomínají novým videoklipem FLOWERWHILE se připomínají novým videoklipem
Vydáno: 24.02.2020 v sekci Aktuality
Je to už více než rock, co brněnští FLOWERWHILE představili své výborné album "Vzdálen... číst dále
METALCRAFT - Nebyl čas ztrácet čas METALCRAFT - Nebyl čas ztrácet čas
Vydáno: 24.02.2020 v sekci Rozhovory
V polovině ledna oznámili METALCRAFT, že se s nimi loučí zpěvák Hanz Fuhrmann. Na začátku měsíce kapela odtajnila, kdo bude novu posilou u mikrofonu. O necelé dva týdny později už Mr. Steely (jehož hlas můžete znát z revivalu Judas... číst dále
Je dobojováno! Vítězem Spark Fresh Blood 2019 je PURNAMA Je dobojováno! Vítězem Spark Fresh Blood 2019 je PURNAMA
Vydáno: 22.01.2020 v sekci Fresh Blood
Šestý ročník Spark Fresh Blood zná svého vítěze, je jím turnovská death/blacková smečka PURNAMA. V těsném závěsu za ní skončili tachovští NEUROTIC MACHINERY a táborští ENDLESS DRAIN. Všechny tři kapely však odvedly... číst dále
MASTER'S HAMMER míří do Jižní Ameriky MASTER'S HAMMER míří do Jižní Ameriky
Vydáno: 27.04.2018 v sekci Aktuality
Poptávka po vystoupení českých spiklenců ďábla utěšeně roste. Po loňské comebacku už stačili projet velký kus Evropy, což vzbudilo ještě větší pozornost zbytku světa. Štorm a jeho černá kohorta nově míří na jih... číst dále
WOHNOUT představuje píseň a klip Sladký dřevo z Afriky WOHNOUT představuje píseň a klip Sladký dřevo z Afriky
Vydáno: 24.04.2018 v sekci Aktuality
Skupina WOHNOUT v lednu natáčela videoklip v Africké Keni. Píseň s názvem Sladký dřevo nese benefiční podtext. Vznikla za účelem podpory sbírky na nákup dýchacího přístroje do místní nemocnice.„Rádi cestujeme. Teď jsme... číst dále