Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
Spark Fresh Blood ve finále: ENDLESS DRAIN

Spark Fresh Blood ve finále: ENDLESS DRAIN

Vydáno: 10.01.2020 00:00 v sekci Fresh Blood - Czech Blade

Zatímco většina z nás se chystala na pohodové prožití vánočních svátků, v táboře tří kapel, které se chystají na vyvrcholení soutěže Spark Fresh Blood 2019, vrcholí přípravy na toto klání.


Povzbuzeni prací na novém singlu se jako první přicházejí se svými aktuálními dojmy svěřit táborští ENDLESS DRAIN, zastoupeni kytaristou a zpěvákem Zdeňkem a kytaristou Pepou.

Finále Fresh Blood, do kterého jste se úspěšně probojovali, se přiblížilo. S jakým odhodláním do něj vstupujete?
Pepa:
Konečně se přiblížilo (smích)! Kvůli přípravám singlu máme od listopadu pauzu od koncertování, finále Fresh Blood bude náš první koncert po asi deseti týdnech, takže jsme neskutečně nabitý a natěšený na finále! Naše odhodlání je maximální a cíl je samozřejmě vyhrát. Víme, že konkurence je obrovská, a proto do toho dáme úplně vše.

Připravili jste si pro finálový večer něco speciálního do vašeho playlistu?
Pepa:
Připravili jsme si velkou specialitu! Jak jsme už avizovali dříve, poprvé zazní naživo náš dlouho připravovaný singl "Neverending", takže se rozhodně mají fanoušci na co těšit. Bude to bomba, to víme jistě! Navíc tam na tenhle singl budeme natáčet i videoklip, což si myslím, že je taky něco speciálního.

Po letošním vydání debutového alba jste prostřednictvím Startovače požádali své fanoušky o pomoc při financování Tebou zmiňovaného singlu i chystaného videoklipu. Jak tenhle váš záměr dopadl?
Pepa:
Když jsme začínali probírat, jestli Startovač zakládat, tak jsme se samozřejmě báli kritiky, že žebráme a tak podobně. Jenže když jsme se nad tím zamysleli, došli jsme k závěru, že na tom určitě není nic špatného. Určitě nejsme první ani poslední, co to zkusili. Všichni, kdo do toho trochu vidí, tak moc dobře ví, že zaplatit studio a ještě natáčení klipu vůbec není levná záležitost a my bychom to bez pomoci zkrátka nebyli schopni dotáhnout do konce. Částka, která se vybrala, nám samozřejmě singl nezaplatila celý, ale výrazně nám pomohla. Projekt dopadl tak, že se cílová částka vybrala, za což jsme vděčni našim fanouškům, rodinám a přátelům. Moc jim děkujeme za to, že nám pomohli posunout se zas o kus dál.

Kdy lze očekávat představení videoklipu a máte už představu, jak jej zpracujete?
Pepa:
Hudba je nahraná a máme zatím natočenou polovinu klipu. Zbytek budeme dotáčet právě na finále 16.1., takže vydání plánujeme v průběhu února 2020. Jak přesně ho budeme zpracovávat, bych asi zatím neprozrazoval, ať si každý počká. (smích)

Od vydání debutu „War Of my Hate“ uběhlo zhruba půl roku. Jak desku vnímáš s časovým odstupem a získali jste při jejím nahrávání nějakou konkrétní zkušenost, kterou jste mohli zužitkovat při natáčení aktuálního singlu „Neverending“?
Pepa:
Desku samozřejmě i po půl roce vnímám úplně jinak, než po jejím vydání. Pořád jsem s ní ale maximálně spokojený. Hlavní zkušenost, kterou nám nahrávání dalo, je to, že jsme před tím půl rokem byli ve studiu prvně a všechno pro nás bylo úplně nové. Tentokrát, jelikož jsme točili ve stejném studiu, šlo vše daleko jednodušeji a rychleji právě díky tomu, že jsme už věděli, jak to ve studiu chodí.

Zdeněk: Posun vidím hlavně v hraní u nás všech. Zpěv jsme posunuli jinam a snažili se ho ozvláštnit, využít víc technik, dát do něj víc energie a vzteku. Takže kdybychom desku nahrávali teď, zněla by dost jinak. Možná bychom i nějaké songy vyškrtli a udělali jiné nebo v jiných verzích. Náš vkus se taky změnil, ale aspoň bude diskografie rozmanitá, a to je dobře. Ve studiu, kde trávíte příšerně moc hodin, jsme se hlavně naučili, jak se k sobě chovat. Každému může vadit něco jiného a zkušenost s tím, co koho k vytáčí, je k nezaplacení. To poslední, co chcete, je, aby někdo z kapely byl po cestě na koncert naštvaný nebo štval vás. Zažili jsme to nejednou, ale víme, jak to řešit. Osobní prostor je občas důležitý. Nahrávání „Neverending“ probíhalo bez problému, chvíli trvalo, než jsme si zvykli, že vám celou dobu míří kamera do ksichtu, ale jinak perfektní, šlo to rychle, bez hádek a bez problémů. Nahrávali jsme ve studiu Woodland a díky tomu, že jsme tam nahrávali i album, tak už je nám producent Michal Steinz daleko bližší, takže to taky pomohlo, stud už byl dávno pryč z obou stran, nikdo se nebál cokoliv říct.

V rozhovorech zmiňujete, že vašim snem je koncertovat v zahraničí. Povedlo se na tomto snu od vydání desky zapracovat, máte na vaší desku i nějaké ohlasy zpoza hranic?
Pepa:
Je to naším snem, stejně tak jako je to asi snem i mnoha dalších kapel. Zapracovat se na tom určitě nějakým způsobem povedlo, nicméně žádný koncert za hranicemi pořád domluvený není. Začátkem příštího roku by ale měly začínat v zahraničí (hlavně v Polsku a Německu) vycházet recenze jak na naše debutové album, tak na nový singl. Věříme, že i to je krok dopředu.

V tomto období se nejde vyhnout otázce, jak si ENDLESS DRAIN užili Vánoce a Silvestr, došlo i na nějaké novoroční předsevzetí?
Zdeněk:
Vánoce se snažíme užit v klidu a spokojenosti, po natočení singlu si musíme dát trošku pauzu, od muziky i mezi sebou. Takže přes svátky jsme nezkoušeli a každý se připravuje doma na generálku ke koncertu Fresh Blood. Ale tím, že doma nezkoušíme, práce nekončí. Dalo by se říct, že někteří z nás i skoro spí s nástrojem v posteli, tak pořád pracujeme buď na novém materiálu, zlepšování hraní, zpěvu, pořád je kam se posouvat. Takže večer party, ráno vstát a okamžitě jít hrát, to už je rutina. Jako předsevzetí se budeme snažit posunout koncerty na vyšší level, protože to je nakonec to, na čem záleží asi nejvíc.

Jaké jsou vaše hodnoty, plány, cíle, čeho byste chtěli dosáhnout, je nějaká hranice, u které jste schopni si říct „to je to, co jsme chtěli“?
Pepa:
Myslím si, že na to, abychom si tohle mohli říct, je ještě opravdu hodně brzo. Naším dlouhodobým cílem je samozřejmě neustále kapelu posouvat dál, nepřešlapovat na jednom místě a dostat se za hranice. Krom toho samozřejmě máme i krátkodobější cíle, ke kterým se upínáme a které nám dodávají pořádnou porci nadšení. Dřív to bylo například nahrát a vydat první CD. Teď momentálně je naším cílem vydat kvalitní singl, předvést na finále Fresh Blood maximální výkon a pokud možno vyhrát.

Facebook ENDLESS DRAIN


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále