Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
Spark Fresh Blood ve finále: PURNAMA

Spark Fresh Blood ve finále: PURNAMA

Vydáno: 11.01.2020 00:00 v sekci Fresh Blood - Czech Blade

Zatímco většina z nás se chystala na pohodové prožití vánočních svátků, v táboře tří kapel, které se chystají na vyvrcholení soutěže Spark Fresh Blood 2019, vrcholí přípravy na toto klání.


Natěšena na vydání nového alba, jehož křest je naplánován jen těsně po finále Spark Fresh Blood 2019, se o slovo hlásí semilská black-deathová formace PURNAMA.

Finále Fresh Blood, do kterého jste se úspěšně probojovali, se přiblížilo. S jakým odhodláním do něj vstupujete?
Jsme moc vděční, že jsme se díky lidem kolem nás dostali takhle daleko, a právě pro ně do finále půjdeme s maximálním nasazením. Chceme ze sebe dostat vše, co v nás je, ale zároveň si ho půjdeme hlavně užít s těmi, kteří nás přijdou podpořit přímo na místo činu. Moc by se nám líbilo vyhrát a uděláme proto vše, co je v našich silách, ale jak jsme řekli už na samém začátku. Naším největším vítězstvím jsou už teď naši lidé kolem nás.

Připravili jste si pro finálový večer něco speciálního do vašeho playlistu?
Zahrajeme během našeho finálového koncertu více skladeb z nového alba „Flame of Rebellion“ a během našeho koncertu se opět objeví na scéně i naši démoničtí Válečníci. No, a myslím, že ještě do finále něco vymyslíme. Musíme dát pořádně hlavy dohromady a vymyslet nějakou strategii. (smích) Ale myslím, že se prostě budeme držet toho, pořádně si to užít a nechat tam opět celé své srdce.

Termín vydání vašeho nového alba „Flame Of Rebelion“ už se blíží, jaké album bude, co od něj posluchači mohou očekávat?
Mohou očekávat to samé, co od našeho živého hraní. Naprosto jsme se novému albu odevzdali a vše jsme posunuli zase o kus dál. Po obsahové, zvukové i vizuální stránce jsme se zabývali každým detailem. Nové album splňuje význam jeho názvu. Je to plamen vzdoru a povstání proti všemu, co by se nás pokusilo srazit na kolena anebo se nás pokusilo spoutat. Je opět velmi živelné, a hlavně plné emocí a poselství v texech. Jedním takovým je třeba to, že v každém člověku může hořet plamen a v hloubi jeho srdce se skrývá síla postavit se své bolesti a strachu. Pracovali jsme na „Flame of Rebellion“ opravdu skoro každý den během roku 2019 a poctivě skládali vše kousíček po kousíčku s maximálním nasazením. Do naší nové tvorby jsme zasadili jako třešničku i samply, které umocnili atmosféru a v albu je víc blackovějších prvků, než v tom předešlém. Stále jsme se ale nedrželi žádných mantinelů a vše vytvořili hlavně spontánně a tak, jak to z nás mělo jít ven.

Můžeš srovnat nové album s předchůdcem „Lioness“, lišil se v něčem proces vzniku novinky od minulého alba?
Nelišil (smích). Opět je to dílo, které vychází přesně z nás bez nějakého většího rozebírání. Přišla emoce a nápad, a já vytvořil skladbu pouze na kytaru od jejího začátku až do konce. Přišel jsem za bubeníkem a jemu se nápad líbil a hned do toho z fleku začal mydlit. Spontánně, a to, co tam cítil. Říkám „Jo !!!! To tam hraj“. A tak to bylo s celou kapelou. Jsme vděčni, že mezi námi funguje taková chemie. Samozřejmě nějaké úpravy byly a vylepšovalo se, důležité pro nás ale je, že v jádru je to další deska, která vystihuje přesně to, v co věříme nejvíc a to je přítomný okamžik. Během procesu tvorby jsme se neřídili nějakými pravidly. Udělali jsme to, co jsme cítili. Album se bude v tom, že jsme si mohli dovolit více možností a to hlavně díky lidem, kteří při nás stojí. Zvolili jsme si náročnou cestu nahrávání, ale lidé nás podrželi a díky tomu dostanou album, kterému jsme mohli věnovat více péče, než „Lioness“.

Nové album mixoval a masteroval Andy LaRocque, jak jste se k němu dostali a jaká s ním byla spolupráce?
Byl to náš dlouholetý sen. Pracovali jsme na komunikaci s ním už dřív v naší minulosti. Nakonec nás Andy vyslyšel. Museli jsme se ale trefit během minulého roku do mezery v tour jeho kapely KING DIAMOND a dát do té doby do kupy veškeré náběry. Máme radost, že se nám to povedlo. Spolupráce s ním byla naprosto fantastická a moc nám s odbornou komunikací ohledně zvuku pomohl i Dan Friml ze studia The Barn. Vše jsme s Andym osobně řešili přímo v jeho studiu Sonic Train Studios ve Švédsku. Andy je moc milý a vřelý člověk a dal našim skladbám světový a plný zvuk.

Jen krátce po finálovém koncert Fresh Blood vás čeká křest nového alba v Liberci. Co vaše příznivce čeká na takhle specifickém koncertě?
Tam se chytáme zahrát samozřejmě celé naše nové album a koncert bude zpestřen speciální show, která bude odkazovat na náš klip, který jsme natočili a který vyjde 15.1.2020. Chceme, aby naši lidí pocítili přímo na koncertě jeho atmosféru. Zahrají tam také společně s námi kapely KAZGAROTH, INNERSPHERE a WELICORUSS. Bude to pro nás velká událost.

V tomto období se nejde vyhnout otázce, jak PURNAMA užívá Vánoce a Silvestr?
No užíváme to asi tak, že na Vánoce jsme byli se svými nejbližšími a o den později jsme se opět zavřeli na pět hodin do zkušebny a drtili jsme nový set. Odpočíváme, ale nesmíme polevit ani o svátcích. Připravujeme hlavně ještě jedno překvapení a to, že jej budeme moci uskutečnit, je pro nás stejně důležité, jako celé naše nové album. Držíme se našeho hesla „Zlem proti Zlu“ a toho se nesmíme nikdy vzdát, ani kdyby na chleba nebylo. Můžu ale říct, že to překvapení přivezeme i na finálový koncert.

Jaké jsou vaše hodnoty, plány, cíle, čeho byste chtěli dosáhnout, je nějaká hranice, u které jste schopni si říct „to je to, co jsme chtěli“?
Pro nás je vždy lidská stránka na prvním místě. Jsme tu jeden pro druhého. Musíme se držet navzájem, abychom tohle vše zvládli. Dosáhnout chceme toho, aby lidé kolem nás byli s naší prací spokojeni a cítili se s námi silní. No a chceme samozřejmě dosáhnout i toho, že se jako PURNAMA dostaneme co nejdál. Milujeme, to co děláme a milujeme dělat to v obřím rozsahu. Chceme s kapelou cestovat, tvořit a tvořit, a hrát co nejvíc koncertů, kde se můžeme potkávat s lidmi, co máme moc rádi. Jen tak mimochodem máme na rok 2020 už hodně naplněný kalendář. Čeká nás zhruba čtyřicet koncertů a to nemluvím o koncertování v zahraničí. Bojujeme za to každý den a lidé bojují s námi. Proto našim lidem neříkáme fanoušci, ale Válečníci. No, a jako Válečníci jednoho dne dobijeme celý svět. Společně. Jeden vedle druhého.

Facebook PURNAMA


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále