Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ROSA NOCTURNA - Láska, válka a krev

ROSA NOCTURNA - Láska, válka a krev

Vydáno: 28.01.2020 00:00 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Brněnská kapela vypráví poutavé příběhy v širokém hudebním spektru od power metalu, přes balady až po epické symfonie se cinematickými prvky. A pokukuje po zahraničí., jak přiznává kapelník Tonda Buček.


Jak jste s postupem času spokojeni s dosud posledním albem „Za hradbami času“?
Album „Za hradbami času“ je skvělé. Už recenze po vydání byly velice pozitivní. I ohlasy posluchačů a fanoušků jsou velmi milé a povzbuzující. Takže jsme spokojení. Album vnímáme jako přelomové. Jednak nastavilo laťku, kterou chceme už jen překonávat a posunovat a také se po jeho vydání zformovala nová sestava. Určitě dalo jasný směr, kam se bude naše hudba ubírat i nadále. Zachováme pestrost nástrojů, hudební rozmanitost a hojnost hostů. Spolupráce s dalšími kapelami a muzikanty je dost zajímavá a přínosná.

V létě jste natočili klip pro skladbu „O lásce, o válce a o krvi“. Jak náročná byla produkce videa?
Záleží, s čím srovnáváme. Do hollywoodské produkce máme ještě daleko, ale rozhodně to nebyla zábava na jedno odpoledne. Od prvních domluvených věcí do doby, než jsme měli hotový klip na disku, uplynul téměř rok. Nejdříve jsme domlouvali napoleonské vojáky a lokace. Než člověk rozeslal desítky mailů a dohodl se na spolupráci, byly to hodiny a hodiny času. Pak samozřejmě také vše koordinovat. To nebyla vůbec žádná sranda. Občas to vypadalo dost zoufale sladit tolik lidí. Samotné natáčení probíhalo čtyři dny a dvě noci. Celou dobu jsme byli pod časovým tlakem, abychom to za tu dobu vůbec stihli. Bylo to náročné jak fyzicky, tak psychicky, ale všichni pro klip udělali maximum. Kytarista Petr odehrál nejnáročnější scény s naraženou klíční kostí. Viki s Herim přijeli na ranní natáčení po pár hodinách spánku kvůli koncertu předchozí večer a hned po natáčení jeli dvanáct hodin do Holandska. Ale ohromně jsme si to užili. Natáčeli jsme v krásném prostředí hradu Veveří a Skanzenu, do toho všechny ty kostýmy, děla a uniformy. Cítili jsme se jako při natáčení opravdového filmu. Po poslední klapce pak ještě trvala asi tři měsíce postprodukce. Ninetytwo production ale odvedli výbornou práci. Snažili jsme se vše udělat co nejlépe. Jak se nám to povedlo, už může zhodnotit každý sám. Klip je dostupný na našem webu.

Jak pokračují práce na vaší nové studiové desce?
Na desku jsme se pořádně vrhli, jak nám odpadla největší práce na klipu. V prosinci jsme vydali první singl. Jsme dost zvědaví na reakce, protože jsme se rozhodli v tom songu trochu zaexperimentovat. Máme už nahraný i nějaký další materiál. Aktuálně píšeme nové songy, aranžujeme a dáváme to vše dohromady. Na přelomu zimy a jara příštího roku bychom chtěli vypustit ještě jeden singl a doufáme, že v létě album vydáme. Práce stále hodně a času málo, snad se vše zadaří.

Nový singl „Skinchangers“ hodláte vydat nejen v češtině, ale také v angličtině kvůli proražení za hranicemi. Máte už nějaké pozitivní zpětné vazby ze zahraničí z minulosti?
Ano, v zahraničí se naše hudba líbí. Už několikrát se nám sami ozvali z různých médií o rozhovor nebo recenzi. A sami se v zahraničí snažíme zviditelnit. Jenže si také párkrát stěžovali, že ač je hudba skvělá, prd rozumí textům. Takže byť existují různé kapely, které se prosadily se svojí ne anglickou mateřštinou, zahraniční posluchači si často angličtinu žádají. Nemůžeme jinak než jim vyjít vstříc. Naopak pro české posluchače je nutností zachovat češtinu. Máme na ni jednoznačně kladnou odezvu. A tak trochu cítíme, že v českých textech je naše silná stránka.

Nechali jste se slyšet, že post bubeníka je v ROSA NOCTURNA nejistý. V čem tkví problém?
Tak to by nás také zajímalo. Bubeníci vymřeli nebo se odstěhovali. Hledáme už marně více než dva roky. Spoustu kapel v našem okolí ve stejné době bubeníky vyměnilo, ale nám se nedaří najít toho pravého, přestože si myslíme, že děláme věci na úrovni a že by to některého hledajícího bubeníka mohlo oslovit. Zřejmě pro nás osud nachystal přesně toho pravého, se kterým se pak proslavíme a objedeme svět. Jen si na něho musíme počkat. Domitrix omnium patientia.

Je náročné dělit soukromý čas a práci na složitém materiálu pro ROSA NOCTURNA?
Já osobně se musím kontrolovat, abych všechen čas nedal jen do kapely. Abych ho taky věnoval rodině a dalším důležitým lidem a záležitostem. Jsem šílený, každou volnou vteřinu věnuju ROSE. Když bych na kapele nemakal já jako kapelník, proč by pak měli ostatní? Musím jít příkladem a snažit se nadchnout i spoluhráče.

Máte v plánu nějaké speciální koncerty, které se vám zatím nepodařilo zrealizovat?
Plánů na koncerty je spousta. Zatím jsme ale stále limitovaní hostujícími hráči, takže musíme brát ohled na jejich časové rozvrhy a možnosti. Nicméně už máme nějaké koncerty na příští rok, plánujeme další a snad vyjdou i nějaké festivaly. Zapracovali jsme na image a pódiu a hodláme to ještě zdokonalit. Tak by byla škoda to lidem neukázat.

Diskografie:
2010 V tmách EP
2014 Rosa Nocturna - Demo 2014
2016 Zapomenuté příběhy
2017 Za hradbami času

Vznik: 2007
Místo: Brno
Styl: symfonický metal
Zajímavost: Nové texty o protektorátu.

Sestava:
Antonín Buček – kytara
Viktorie Surmová - zpěv
Petr Vosynek - kytara
Petr Doležal – baskytara

Facebook ROSA NOCTURNA


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále