Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
INNER EMPIRE - Dobrá rada přijde vždycky vhod

INNER EMPIRE - Dobrá rada přijde vždycky vhod

Vydáno: 02.03.2020 00:00 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Kapela na pohodu, která příliš nikam nespěchá a tak nějak zdánlivě mimochodem doplňuje do svého životopisu fakta o již desátém roce své existence, o vydání dvou alb, o nedávno zveřejněném videoklipu. Atmosféra, že není důvod za každou cenu se někam tlačit, že důležitější je užít si radost ze společného hraní i ze samotného kamarádství v kapele, dýchá ze slov kytaristy Jardy Kupky, který se ujal představení ostravských INNER EMPIRE.


Na úvod Tě chci požádat, abys kapelu INNER EMPIRE blíž představil, kdo kapelu tvoří, které momenty z vaší historie považuješ za nejdůležitější?
Kapela INNER EMPIRE vznikla v roce 2010. Hrajeme melodický metal s českými texty doplněný symfonickými a elektronickými samply. Jsme čtyřčlená parta - zpěv Veronika Macurová, kytara Jarda Kupka, basa Jiří Kupka, bicí Mario Guedes. Co se týče nejdůležitějších momentů naší historie, řekl bych, že pro nás takový zásadní byl rok 2017, kdy jsme natočili naše druhé album „Dvojí tvář“, později i videoklip ke stejnojmennému songu, ale hlavně, kapela přesto, že jsme dlouho hledali bubeníka a poté hráli ve čtyřech lidech, získala výbornou stabilitu a jako kolektiv si skvěle rozumíme.

INNER EMPIRE se blíží k závěru první dekády svého života. Na co z těch uplynulých deseti let nejraději vzpomínáš, chystáte k všemu výročí nějakou speciální oslavu?

Určitě jako každá kapela, tak i my si nesmírně vážíme našich fanoušků, protože je to hlavně o nich a pro ně. Vzpomínáme rádi na spoustu odehraných koncertů, skvělé open air akce jako např. Masters of Rock, ale i další v rámci Česka, Moravy a Slezska. Co se týče našeho kulatého výročí, rádi bychom ho oslavili dvěma, třemi koncerty, ale jinak nic speciálního nechystáme.

Jak bys charakterizoval hudbu INNER EMPIRE někomu, kdo o vaší kapele dosud nic neslyšel? Co tebe na tomhle stylu nejvíc oslovuje, jsou nějaké kapely, které Tě nejsilněji ovlivňují?
Jak už bylo řečeno jsme česká kapela, hrajeme melodický metal s českými texty. Skladby jsou doplněny elektronickými a symfonickými samply. Nám se osobně na naší muzice líbí přímočarost a melodičnost, no a jak se říká, v jednoduchosti je krása a myslím, že je to pravda. Co se týče kapel, které nás ovlivňují, tak se snažíme být sví, originální a nikoho nekopírovat.

Od vydání vašeho druhého a zatím posledního alba „Dvojí tvář“ uplynuly už skoro dva roky. Co se ti jako první vybaví při vzpomínkách na tuhle desku?
„Dvojí tvář“ nás určitě posunula ku předu. Je o level výše než naše první album „Pocity“, jak hudebně tak textově. Začali jsme více používat samply než v minulosti a muzika začala být propracovanější a myslíme si, že daleko více líbivá.

Můžeš tohle album přiblížit, jaký z něj máš dneska pocit a jakou největší zkušenost sis z něj odnesl pro vaši další práci?
Album jsme nahráli v Jablunkově v GM studiu. V době nahrávání desky jsme byli stále v nekompletní sestavě. Chyběl nám bubeník, kterého se podařilo najít až později. Ale album jsme nakonec zdárně dokončili. A co jsme si odnesli pro naši další práci do budoucna? Pořád se všichni učíme. Nejsme mistři světa a tu a tam něco pochytíme od zkušenějších muzikantů a lidí z hudební branže. Dobrá rada přijde vždycky vhod.

Obě vaše desky vznikly v GM Recording Studio v Jablunkově, co Tě na práci tohohle studia přitahuje, předpokládáš, že i případná další deska bude vznikat tady, neuvažovali jste o tom vyzkoušet něco jiného?
Nevím, jestli je to nějaký zvyk, ale zkrátka je to fajn spolupráce, vždycky se tam rádi vracíme a věříme, že i v budoucnu to bude pro nás zase GM studio. Navíc pro mě je přístup do studia téměř bezbariérový, což bývá málokde.

V minulosti byly v INNER EMPIRE dvě kytary, v nedávné době se na vašich stránkách objevila informace, že znovu druhého kytaristu hledáte? Z čeho tahle potřeba vyvstala?
Dvě kytary v kapele jsou vždycky fajn už jen z důvodu bohatšího plnějšího zvuku. Rozhodli jsme se, že bychom to se dvěma kytarami zase zkusili. Vyhlásili jsme konkurz, který stále běží, takže zatím fungujeme pořád s jednou kytarou.

Jakou máte představu, co by případný nový člen kapely měl splňovat, aby dobře zapadl do INNER EMPIRE?
Samozřejmě skvěle ovládat kytaru, být spolehlivý, a neméně důležité je, aby mezi nás zapadnul jako člověk, kamarád, aby se k nám hodil...
INNER EMPIRE_jarda

Docela zábavně zní informace, že v sestavě INNER EMPIRE se za uplynulých deset let představili tři bubeníci a všichni tři byli leváci, ten aktuální navíc pochází z Portugalska. Je tenhle stav náhoda nebo vyloženě cíleně vyhledáváte tak poměrně „nedostatkové zboží“, jako je bubeník-levák?
Je to čistě náhoda. Přímo leváky bicmeny určitě nehledáme. Tím posledním je Mario Guedes z Portugalska, který do naší sestavy skvěle zapadnul, a jsme za to moc rádi.

Polovinu INNER EMPIRE tvoří bratrská dvojice, navíc spolu s bratrem Jirkou jste kapelu navíc zakládali. Odráží se tenhle vztah a stav nějak na rozhodovacích procesech v kapele?
Určitě ne. Jsme kolektiv a v kapele nevládne žádná diktatura. Vždycky jsme schopni se na všem normálně a rozumně domluvit.

Nedávno jste představili videoklip k titulní skladbě alba „Dvojí tvář“. Proč padla volba na tuhle skladbu a jaký máš obecně vztah k videoklipům jako formě prezentace kapely? Chystáte výhledově nějakou další vizualizaci vaší hudby?
Chtěli jsme natočit videoklip na některý ze songů z téhle desky. „ Dvojí tvář“ je jediná baladická věc na desce. Volba na ni padla asi z toho důvodu, že se nám líbila a chtěli jsme po předchozích videoklipech vyzkoušet změnu a natočit baladu.

  Chystáte výhledově nějakou další vizualizaci vaší hudby?
Určitě rádi bychom výhledově s nějakým videoklipem pokračovali, ale termín je zatím ve hvězdách.

Padla informace i o tom, že připravujete nový singl. Jak to s ním vypadá a dá se chápat jako avízo na to, že INNER EMPIRE začínají plánovat nějakou vizi nového alba?
Máme v plánu nahrát nový singl a taky pomalu pracujeme po krůčcích na nové muzice. Nespěcháme nikam, dáme tomu svůj čas, který to bude potřebovat, a věříme, že dojde i na další album.

Jak aktivní jsou v současné době INNER EMPIRE koncertně, kde vás bude možné v letošním roce vidět?
Pár nějakých akcí v letošním roce máme potvrzeno. Rádi bychom zmínil třeba Holba Rock na grilu v Opavě Kylešovicích. Určitě budeme průběžně informovat o našich koncertech na našem webu a facebooku.

Moje poslední otázka je obligátní – je něco, na co se tě nikdy nikdo z novinářů či fanoušků nezeptal a ty bys na to přitom rád odpověděl?
Těžko říct. Myslím si, že asi ne. V našich videorozhovorech a rozhovorech v rádiích toho bylo řečeno a prozrazeno hodně a všechny tajné informace byly odtajněny (smích).

Facebook INNER EMPIRE
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Plzeňští melodic death metalisté INNERSPHERE před měsícem vydali novou desku „In The Shadow of the Sun“, s níž už intenzivně koncertují. Turné nezahájili na domácí půdě, ale zajeli do Finska a cestu doplnili o koncerty v... číst dále
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále