ZEMĚTŘESENÍ - 2

Vydáno: 06.03.2020 00:00 - Czech Blade

WARNER MUSIC – 48:25, hard rock
ZEMĚTŘESENÍ_cdDruhá pocta Jiřímu Schelingerovi navazuje na stejnojmenný projekt z raných devadesátek a nabízí k poslechu další sadu jeho písniček, které před svým odchodem na věčnost stihl zahrát na koncertech a ve dvou případech („Alchymista“, „Sen“) dokonce nahrát v jedenaosmdesátém na singl. Kolekci doplňují tři oživené Ringovy šuplíkovky. Finální „Ptají se lidé“ pak znají pamětníci coby B stranu „Evženie“ (1976). Miloš Dodo Doležal přizval k nahrávání vedle osvědčeného bicmena Štěpána Smetáčka dva novice, zpěváka Mladena Djelma a svého synka, baskytaristu Miloše Doležala jr.
První, co každého zarazí, je hlasová podobnost Mladena a Jirky. Zejména v pomalých skladbách („Znám tisíc důvodů“, „Ptají se lidé“) máte pocit déjà vu. Zapomeňte na Brichtu. Ve forte pasážích se k Mladenovi/Jirkovi občas pomyslně „přidává“ Lešek. Skvělý tah! Album otevírá kráčivá sabaťárna „Severák“, hraná staronově – tedy s autentickým hardrockovým gruntem i současnou hrnbou, aka zvukovým hlomozem/valem. Takto nastavený mustr určuje až na dvě tři výjimky styl a sound celého alba. „Páteří dodělání skladeb byl živý záznam koncertu z Humpolce z roku 1980,“ vysvětluje Dodo.

Ani ZEMĚTŘESENÍ 2 sice současnou rockovou scénu nepoboří, ale na pozadí chytlavých skladeb odhalí fakt, že základy starého i nového rocku jsou společné, což tedy rozhodně není málo. Čerstvý jahody na stole starýho kameníka.

Jaromír Merhaut


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení