Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
CASTAWAY - Referenční bod

CASTAWAY - Referenční bod

Vydáno: 17.03.2020 12:29 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Slovenští CASTAWAY se dostali svým novým albem „Before We Drown“ na metu, která bude mít do budoucna hodnotu umělecké kotvy. Přesto se chystají opět vyplout na moře a objevovat nepoznané hudební dálky. O dnech minulých i příštích promluvil za kapelu klávesista Andrej Kutiš.


Vaše debutová deska „Over the Drowning Water“ vyšla v roce 2006, na druhou si však fanoušci museli počkat sedm let. Co vás brzdilo v práci?
Castaway vo svojich počiatkoch fungoval viac ako príležitostný projekt poskladaný z hudobníkov z viacerých aktívnych kapiel, ja sám som napríklad v tom čase žil v Taliansku, takže všetko nám prirodzene trvalo oveľa dlhšie. Zároveň išlo o obdobie, kedy sme končili školy, začínali pracovať či samostatne existovať, čiže všetky tieto praktické veci prípravu druhého albumu trochu brzdili. Zaujímavé ale je, že z interného hľadiska mi to vtedy vôbec nepripadalo ako tak dlhá doba, čas je asi skutočne relatívny J

Zaměření CASTAWAY se prolnulo od klasického heavy přes progresi až zpět k metalovějšímu pojetí. Jak vidíte budoucnost v tomto směru?
Istý klasik raz povedal, že každá kapela by mala mať svoj „Elder“, čiže (po vzore Kiss) experimentálny album, na ktorom sa trochu „vyblbne“ a vybočí zo svojej komfortnej zóny. V súčasnosti to vidím tak, že ten náš „Elder“ sme si odkrútili už pri druhom albume „Choices & Patterns“, ale nikdy nehovor nikdy. Isté je len to, že v našom hudobnom DNA sa nachádza všetko možné, ako jednotlivci máme skutočne rôznorodý vkus. Zvuk, na ktorom sa všetci zhodneme, je však zadefinovaný práve na „Before We Drown“, ktorý bude určite fungovať ako referenčný bod, od ktorého sa odrazíme ďalej. Ale aj tento album je pomerne pestrý, takže do budúcnosti od nás môžete očakávať všeličo, od jemnejších plôch inšpirovaných RUSH či PINK FLOYD až po thrash metal.

Poslední deska „Before We Drown“ vznikala v Grapow Studios ve Zvolenské Slatině. Jak jste byli s protředím studia spokojení?
Pracovať s Rolandom Grapowom je radosť, je to pohodový človek, ktorý už nemusí nikomu nič dokazovať. Zhodou náhod som mal to šťastie, že som pred niekoľkými rokmi v Masterplan na jednom koncerte zaskakoval na klávesoch a Roland sa vtedy o Castaway vyjadril pomerne pozitívne, Peter Bulík (gitara) aj Mayo Petranin (spev), s ním boli tiež v čulom kontakte, takže pri hľadaní štúdia bol našou úplne prirodzene prvou voľbou.

V každom prípade, na albume sa toho deje naozaj dosť, takže nie všetko sa nahrávalo u Rolanda, podrobnejšie aranže a spevy sme dodatočne cibrili v našich domácich štúdiách.

I mastering jste svěřili do ruky fachmanům. Jak jste se dostali do kontaktu s lidmi z Fascination Street Studios ve Švédsku?
To je zásluha Adama Mičinca, ktorý nám album mixoval a spolu s nami ho produkoval. Adam je zatiaľ polo-utajený hudobný génius a sme veľmi radi, že ho môžeme považovať za akoby ďalšieho člena kapely, je to taký náš George Martin, len trochu mladší. Pravdu povediac, mastering sme mali pôvodne dohodnutý v inom, tiež veľmi renomovanom štúdiu, kde sa tomu ale v čase, kedy sme potrebovali, nemohli venovať naplno. Adam nám vtedy odporučil práve jeho kamarátov z Fascination Street Studios, ktorí sa ukázali byť veľmi flexibilní a ústretoví, sú to totálni profesionáli.

Tematicky se držíte současnosti a soudobých problémů, ale zajímalo by mě, zda jste neměli chuť přesáhnout do minulosti nebo naopak budoucnosti?
Viac ľudí sa ma po vypočutí „Before We Drown“ pýtalo, či je to koncepčný album a žiaľ, musel som všetkých sklamať negatívnou odpoveďou. Aj preto sme už začali rozmýšľať o tematickom zameraní ďalšej nahrávky. Nápad, ktorý zatiaľ máme, zrejme nepovedie ku konceptu v klasickom slova zmysle, ale skôr k ideovo súdržnejšej zbierke skladieb, ktoré by navzájom súviseli. Neviem, či máte v redakcii vešteckú guľu, ale to, čo nás napadlo, je „zhudobniť“ určité historické obdobie a prepojiť ho s budúcnosťou, aby sme sa tak možno ešte hlbšie dotkli toho, čo sa deje v súčasnosti.

Diskografie:
2006 - Over the Drowning Water
2013 - Choices & Patterns
2019 - Before We Drown

Vznik: 2004
Místo: Bratislava
Styl: rock/metal
Zajímavost: Poslední album vznikalo ve studiu Rolanda Grapowa

Sestava:
Mayo Petranin – zpěv
Peter „Petruccio“ Bulík – kytara, zvuky
Zoltan Daraban – basa, kytara, zpěv
Andrej Kutiš – klávesy, zpěv
Janko „Hraško“ Kovár – bicí

Facebook CASTAWAY


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále