THE BEAUTIFULS – Je to ještě rockabilly?

Vydáno: 27.03.2020 05:23 - Czech Blade

Druhé studiové EP sedlčanských The Beautifuls klade přesně tuto otázku. Čtyři songy a s nimi skutečný zlatý řez žánrem.
THE BEAUTIFULS_cdKde přesně začínají a končí hranice tohoto hudebního stylu? A je úlohou současné rockabilly kapely striktně tyto hranice ctít, nebo je žádoucí je v určité míře překračovat? I to se vám možná bude honit hlavou při poslechu nového počinu mladé party se vzteklou pandou ve znaku – THE BEAUTIFULS.

Václav Strýček, Liam Stayner, Tomáš Nýdr a David Bareš jsou na EP "Golden Cut" navzdory heslu „I Don‘t Wanna Grow Up“ hudebně dospělejší a punkové tendence jsou tentokrát více v pozadí. To však desce neubírá na úrovni párty ani na energicky pozitivním vyznění. Tyto atributy kapela stále beze zbytku nabízí, a právě tyto vlastnosti vynesly kapele z malého města poměrně rychle stabilní pozici na žánrové scéně zdobenou účastí na tuzemských festivalech. Pouze v závěrečné písni "After A Long Sail" je na pozadí cítit, že si THE BEAUTIFULS po personálních změnách přejí být opět bezpečně v přístavu.

Sami členové kapely tvrdí, že stoprocentní autentičnost pro ně není nejdůležitější. „Postupem času o něco lépe rozumíme pravidlům stylizace, ve které se pohybujeme. Nejsme ale výstava v muzeu nebo chodící učebnice padesátkové hudby. Ostatně, rock’n’roll je muzika, která rozhodně nevznikla na hudebním vzdělání a dodržování pravidel. Držet se striktně učebnicových pouček o tom, jak má znít, by podle nás bylo vlastně proti jejímu smyslu. A tak ctíme to hlavní – aby v tom byla radost z hraní a aby hudba nepřestávala šlapat. K tomu je fajn znát prostředí, ve kterém se pohybujeme, ale pořád mít na vědomí, že to není dogma,“ říká zpěvák Václav Strýček.

A jestli je to pořád ještě rockabilly? To už necháme na vašem uvážení…

Novinku najdete online na Spotify, Supraphonline a celoanimovaný klip k singlu A Dynamite Girl na Youtube. Vinyl 7‘‘ a CD jsou ve fyzické podobě k dostání na koncertech kapely a ve vybraných obchodech.

Facebook THE BEAUTIFULS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení