ELYSIUM - Vždy to jde udělat líp

Vydáno: 23.04.2020 05:38 - Czech Blade

Jardo, proč došlo ke změně hudebního kurzu v ELYSIUM před několika lety?
Řekl bych, že to byla souhra víc věcí dohromady. Elysium se vždy vyvíjelo, ale před cca pěti lety došlo k personálním odměnám, která vše tak trochu uspíšily. S mým příchodem na post zpěváka a následným Peterovým příchodem na post bubeníka se otevřely nové možnosti a mohly se začínat používat výrazy a techniky, které předtím nešlo využít. Můj projev byl odlišný od projevu původního zpěváka, a to směrem k deathmetalu, a stejně i tak to bylo s Peterem, který měl dosud zkušenosti především z deathmetalových kapel. Nicméně i kytarová složka se změnila. Změna jako taková vypadá radikálněji, ale musíme k tomu říct, že od původní podoby k současné uplynulo spousta času (pauza mezi CD je dvanáct let). Řekl bych, že současná podoba je syntézou personálních změn a přirozenou evolucí v rámci kapely obecně.

Ve vašem arzenálu se nově objevují osmistrunné elektrické kytary. Jaké výhody přináší pro nový zvuk ELYSIUM?
Celkový zvuk kapely se neodvíjí jenom od kytar, ale celkově od používané techniky. Snažíme se náš zvuk neustále posouvat dál. Používání osmistrunných kytar a moderních digitálních simulací našich zesilovačů nám dává víc prostoru pro vytváření atmosféry celkového vyznění kapely. Větší rozsah nástrojů a nekonečné zvukové možnosti aparatury k tomu přímo vybízejí. V současnosti disponujeme velmi kvalitními technologiemi a je jen na nás, na lidském faktoru, jak je zpracujeme. Můžeme tak hrát skladbu v klasickém ladění, a okamžitě se můžeme přesunout do poloh kam se se šesti a sedmistrunnou kytarou nedostaneme. A nám se líbí moderní, dole posazené riffy. Takže v podstatě to má na vyznění kapely vliv zcela zásadní.

Zatím poslední album „The Path of No Return“ vyšlo loni v létě. Jste nyní s odstupem spokojeni s jeho podobou?
Stále jsme s ním hodně spokojeni. Jsme rádi, že do celkového vyznění alba se nám povedlo přenést energii, kterou se snažíme do hudby a živých vystoupení vložit, a také tísnivou atmosféru, která přidává do naší hudby další rozměr. Ostatně v dnešní době je spousta technicky a zvukově skvělých kapel, ale není jednoduché dát muzice další např. emotivní rozměr. Pokud se vám toto povede, je to skvělé a máte větší možnost zaujmout. Chtěli jsme mít živý energický zvuk, který netěží jenom z „chemického“ samplování zvuků a celkové vyznění CD je toho výsledkem. Na výsledném zvuku moc záleží a vytvořit osobitý a identifikovatelný zvuk je složité. Pokud zvuk nefunguje, může se to celé velmi rychle sesypat. Na druhou stranu vždy je možnost to ještě udělat lépe. Každým nahráváním se naše zkušenosti posouvají dál a jsme rádi, že to je i na nahrávkách slyšet.

Chcete se dále věnovat vydávání studiových alb, nebo spíše zvolíte dnes velmi populární singly?
Jsme zastánci klasických albových nahrávek, i když jeden čas jsme koketovali s myšlenkou, že budeme nahrávky řešit formou několika EP. Konec konců to byl i jeden z důvodů nahrání EP „Chapter I: Beginning of the End“, teda kromě toho, že jsme chtěli ukázat novou tvář kapely. Ve finále jsme se rozhodli vydat klasické CD a k tomu se objevit na většině internetových platforem, což je v dnešní době nutností. Sledujte nás na FCB nebo na www.elysium.cz.

Diskografie:
2005 - Curiosity
2007 - Private Hell
2009 - Nine Ways to Leave
2019 - The Path of No Return

Vznik: 2003
Místo: Týnec nad Labem
Styl: death metal/core
Zajímavost: Přerod žánrového zaměření

Sestava:
Jarda Bejv Petřík – zpěv
Dušan Miňovský – kytara
David Adamec – baskytara
Peter Heteš – bicí

Facebook ELYSIUM

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení