Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
MEDEA REY - Hrajeme, co nás baví a jsme rádi, když to baví i druhé.

MEDEA REY - Hrajeme, co nás baví a jsme rádi, když to baví i druhé.

Vydáno: 26.05.2020 09:54 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

„Tu eres mi media naranja, perra!“ Kdepak, tenhle rozhovor nevznikal někde na slunečném španělském pobřeží, ale v naší domovině. To jen prostějovská parta Medea Rey využila takhle poeticky znějící titul pro své debutové EP. A protože je to muzika, která jednak dobře leze do uší, jednak si umí i příjemně pohrát s češtinou, klidně si ji pusťte ke čtení následujících řádků, ve kterých kapelu představil kytarista David Drnovský.


Na úvod Tě poprosím, abys vaši kapelu blíže představil, byť společně nehrajete kdovíjak dlouhou dobu, na který z momentů, jež jste společně prožili, vzpomínáš nejraději?
Kapela MEDEA REY z Prostějova vznikla na základech předešlého seskupení FAINTERS, tehdy odešel zpěvák a doprovodný kytarista v jednom. Současná sestava je zpěvák Toňa Bardoň, kytara a vokály Staňa Vládek, další kytaru mám pod palcem já, David Drnďa Drnovský, basák je Adam Fejkus, zvaný Cejn, a za bicími hnízdí Michael Hapys Hapka. Nová kapela znamenala i nutnost nového jména a nového materiálu. A vlastně samotné nahrávání našeho loňského dema je pro mne osobně zatím naším nejlepším momentem.

Jak bys charakterizoval hudbu MEDEA REY někomu, kdo o vaší kapele dosud nic neslyšel? Co tebe na tomhle stylu nejvíc oslovuje?
Když jsme začali fungovat jako MEDEA REY, základ byl vlastně říct si, co hrajeme, protože jeden song je takovej, druhej je takovej, nebylo to žádný takový to „jo, to je jasnej punk rock.“, nebo tak něco. Mě na tom baví právě ta různorodost. Každá skladba je žánrově trochu odlišná a zároveň v písni samotné jdou slyšet prvky jiných žánrů. Takže hrajeme prostě crossover.

Na svých stránkách máte uvedeno konstatování „kapela, ovlivněná mnoha tvrdšími či rockovými žánry, která čerpá právě z oblíbených stylů členů kapely“. Takže které styly a kapely to jsou?
Je to všehochuť. Není to tak, že někdo se vyžívá v nějakých operních sférách, nebo že hudební vrchol byl za komára. Zpěvák je ovlivněn těžkým groove a death metalem, další je čistě punkáč, další má rád power metal, atd. A myslím si, že právě díky tomu, je naše hudba originální. Každý se do skladby snaží dát to, co se líbí jemu, a ono to kupodivu zní dobře. (smích) A kapely, které nás ovlivnily? Každý z nás to má zřejmě jinak. Jednoho stará dobrá NIRVANA, FOO FIGHTERS, dalšího třeba SEPULTURA, PANTERA. Mě osobně nejvíc ovlivnili IRON MAIDEN. Neříkám, že v naší hudbě člověk pozná právě třeba MAIDENY nebo PANTERU, ale spíš podobný styl, ať už co se melodie týče, nebo nějaké drobnosti, co výslednou skladbu trošku zkrášlí, se pak dá připodobnit k již zmíněným.

Vloni jste vydali EP „Tu eres mi media naranja, perra!“ Můžeš tohle album blíž představit, co na něm posluchač může najít?
Jelikož naše stránka na bandzonu byla "zděděná" po předchozích FAINTERS, a tedy byly tam pouze ukázky předešlé tvorby, ze které hrajeme jen dvě skladby, které v našich ukázkách zůstaly, bylo třeba ukázat "světu", kdo jsme. Jedná se o demo EP a slouží čistě jako ukázka naší tvorby, co může člověk od nás čekat. Samozřejmě nemáme jen pět songů, které jsou na EP. (smích) Jedná se o ochutnávku, kterou se prezentujeme.

Jak v MEDEA REY vznikají skladby, je to společný pelmel nápadů nebo máte mezi sebou dominantního autora, který se stará o většinu vaší tvorby?
Co se textů týče, to je zpěvákovo pole, tam nikdo jiný neleze. Co se týče hudby, je to převážně na nás kytaristech. Jelikož to nemáme rozdělené tak, že by jeden byl hlavní kytarista a druhý doprovod, tak jeden z nás přijde s nějakým nápadem, který společně s bicími rozvíjíme a vznikne z toho song. Takový klasický tvůrčí postup. Řekl bych, že u nás funguje "demokracie". (smích)

Nahrávka vznikala ve studiu Ziki Records. Proč padla volba právě na tohle studio, co tě na jeho práci oslovilo? Pomáhal vám Ziki „stavět“ váš zvuk nebo jste do studia šli s jasnou představou, jak by měla vaše nahrávka znít? A myslíš, že se i v budoucnu obrátíte na toto studio nebo budete chtít vyzkoušet něco nového?
Volba na Zikiho padla jednoduše tak, že kluci u něj nahrávali ještě za dob FAINTERS. Takže to byla jediná volba, jak z pohledu už jasných kvalit, tak z pohledu financí. Rozhodně máme v plánu se na něj opět obrátit, jelikož z naší strany šlo o skvělou spolupráci. Zvuk na nahrávkách je takový, jaký jsme chtěli, Ziki maximálně navrhl nějaký detail, ale spíš režíroval celé nahrávání, což dělal skvěle a my jsme opravdu spokojeni, jak to dopadlo.

Jak na tvorbu téhle desky vzpomínáš, co bys chtěl, aby se při tvorbě dalšího alba podařilo zachovat a naopak, o čem víš, že bude nutné se tomu vyhnout?
No byl to trochu porod, ale jinak super moment. Byla to taková ta chvíle, kdy si člověk říká, jo, ta kapela se prostě někam žene a o něco se tu snažíme. Hudbu jsme nahrávali jeden víkend, což jsem měl pak strach, co z toho vlastně nakonec bude, ať nezníme, jak z diktafonu, ale Ziki zřejmě za mixem a při masteringu čaroval jak v Bradavicích. (smích) Tímto bych mu chtěl ještě jednou za kapelu moc poděkovat.

V současné době řada interpretů dává přednost vydání singlů či EP před delší kolekcí. Která varianta je ti bližší?
Otázka velmi příhodná, jelikož na konci června jdeme do studia nahrávat čtyři singly. Jedná se o songy, které jsme vybrali jako nejlepší z nových materiálů, ale zároveň nechceme i kvůli financím čekat na to, až budeme točit celou desku. Samozřejmě je i nějaký další plán, který se týká těch čtyř singlů, co budeme nahrávat, ale to nebudu prozrazovat. Celkem chápu, že už se moc nedělají "plnotučná" alba. Je rychlejší udělat jeden song, do kterého dá kapela vše, aby to znělo super, pak klip a už to jede. Člověk, co třeba neinklinuje tolik k danému žánru kapely, si nebude pouštět celý album o dvanácti stopách. Každopádně určitě máme v plánu někdy udělat pořádný album, ale ještě netušíme kdy.

Hodně mě na „Tu eres mi media naranja, perra“ chytlo vaše obratné a neotřelé zacházení s češtinou. Za jak důležitou součást muziky považuješ její text, máte potřebu do svých písní dostat nějaké hlubší sdělení nebo je prioritou samotná hudba?
Čeština sice není tak zpěvná, jako třeba angličtina, ovšem když je někdo schopný dát dohromady text v češtině tak, aby to neznělo jak nějakej Hugo Fogo z Horní dolní, když zpívá svojí Maruně, tím líp přece (smích). A my máme štěstí, že Toňa takový textař a zpěvák je. Díky tomu, že si texty píše sám, dokáže ho pořádně procítit a tu danou emoci přenést nejlíp. Za mě je zpěv něco jako další nástroj v kapele a text jsou zpěvákovy struny. Nic není nadřazeno nad druhé, alespoň tedy v MEDEA REY. (smích)

Z jakého důvodu je vlastně název alba „zamaskován“ španělštinou?
Doslovný překlad je „Jsi má lepší polovička, dě**o!“. Sice to zní taky, dejme tomu, poeticky, ovšem když to je španělsky, zní a vypadá to zvláštně a neotřele. Každopádně, podle některých ohlasů, se právě díky tomu pro českou kapelu netradičně zvolenému názvu, se někteří zdrželi na našem bandzonu a poslechli si vše, co tam máme. Takže asi na tom něco bude. (smích)

Pomalu začínají utichávat opatření, omezující živé hraní. Jak jste nachystáni na koncerty, máte již jasno v tom, jak bude vypadat vaše koncertní aktivita po skončení všech omezení? Co je pro tebe zajímavější součástí hudebního života, koncertování nebo samotná tvorba skladeb?
Vůbec nevíme, jak to bude. Zaskočila nás ta opatření stejně jako zřejmě všechny kapely a umělce. Jedna akce, kde jsme měli hrá,t je přesunuta na příští rok. A domlouvat nějaké koncerty na podzim nebo zimu by bylo sice na čase, ale pořád je ve hvězdách, co se bude dít. Pro mě je určitě zajímavější koncertování. Ale on je to takový kolotoč. Kapela potřebuje fans, ty získá na koncertech, ale aby band na nějakým koncertu hrál, když nejsou konexe, musí mít kvalitní promo, hudbu, fotky, klipy. A pořd dokola, dokud nebude dostatečná fanbase na vyprodání O2 arény. : (smích) To má snad každý muzikant. Chceš prostě zahrát lidem a ukázat, že zrovna tvoje kapela je lepší než BLACK SABBATH. (smích)

Jak nahlížíš na oblíbenou formu prezentace kapely - videoklipy, jsi jejich příznivcem? A dočkáme se v dohledné době i nějakého klipu od MEDEA REY?
Prezentace, nebo sebepropagace, je strašně důležitá a klip je jedna z nejlepších možností na upoutání pozornosti fanoušků. Ta kapela, co si to neuvědomuje, je na jednu stranu bez nervů a v pohodě, ale na druhou stranu to je pak kapela jen z důvodu, aby lidí v ní v sobotu mohli vypadnout na pár hodin z domu. To člověk může spíš jít na ryby.

S jakými ambicemi jste MEDEA REY zakládali, co z nich se vám již podařilo splnit a čeho by si s kapelou rád dosáhnul? Jaké mají MEDEA REY nejbližší plány?
Ambice jsou jasné, chceme hrát svoje věci, aby se lidem líbilo, co hrajeme. Myslím, že naše hudba je skvělá a má co nabídnout. Když jsem do kapely přišel, můj první cíl byl, že chci nahrát něco, na co pak můžu ukázat, jako že tam hraju já. (smích) Jako další cíl je rozhodně klip. A ten úplně konečný cíl, kdy to bude úplně mega, je, aby MEDEA REY se stala alespoň regionálně známou kapelou. Aby to bylo jméno, kdy si lidi řeknou ,,Jo, to je ta kapela jak mají ten song „Tu eres mi media narranja“." A co se týče nejbližších plánů, tak to je rozhodně to studio. Samozřejmě jsme realisti, nevidíme se za týden na titulce časopisu Rolling Stone, i když, kdo by se zlobil, kdyby k tomu došlo. (smích)

A teď máš ještě obligátní prostor říct to, co bys rád a na co jsem se nezeptal.
Hrajeme, co nás baví a jsme rádi, když to baví i druhé. A vzkaz pro fanoušky hudby a české autorské tvorby - sledujte klipy, poslouchejte hudbu, podporujte umělce, ať nám ten českej hudební rybníček nevyschne.

Facebook MEDEA REY

Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024 SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
15.-.18. května se vydají spřátelené black metalová smečky SEKEROMLAT a HNUS UMÍRAJÍCÍ na jarní mini turné po krajích českých, ale i pláních zahraničních. Tento počin bude navždy pamatován jako Semiz Kunäli Tour 2024. Kapely o... číst dále
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále