Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
YEAR OF PLUTO - Naší prioritou je brzy natočit videoklip

YEAR OF PLUTO - Naší prioritou je brzy natočit videoklip

Vydáno: 01.06.2020 11:54 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Jestli se od pražské hard rockové kapely YEAR OF PLUTO dočkáme někdy klasického alba, jejich baskytarista Majkl neprozradil. Ale v duchu filozofie, že hudba je pro členy kapely především koníček, a chuť hrát živě pro živé lidi je větší, než pravidelně vydávat alba, je to vcelku pochopitelné, byť z pohledu běžných hudebních zvyklostí možná lehce rebelantské. Ale dáte-li si do názvu kapely jméno největšího rebela mezi planetami, dá se podobný přístup očekávat.


Vezměme to úplně od základu – kdo jsou YEAR OF PLUTO? Vaše historie nesahá příliš hluboko, který moment z toho, co jste dosud prožili, považuješ za nejdůležitější?
Se zakládajícími členy Biotrus Ulwersonem a Deny jsem se seznámil v době, kdy ještě hráli v kapele NWO, já v té době hrál v kapele Life Possession. V roce 2015 po rozpadu obou seskupení Biotrus s Deny dále pokračovali ve zkoušení nových songů s novým bubeníkem a hledali k sobě baskytaru. Byl jsem přijat a po různých porodních bolestech (hledání dalšího bubeníka, hledání nové zkušebny) v roce 2016 vzniká kapela YEAR OF PLUTO ve složení Biotrus Ulwerson (kytara), Deny (zpěv, kytara), Majkl (baskytara) a Milhaus (bicí). A právě tento vznik považuji nejdůležitější moment z toho důvodu, že jsme se jako lidé se vcelku odlišnými hudebními idoly byli schopni spojit a stvořit YEAR OF PLUTO.

Jak jste přišli ke svému neotřelému názvu? Máš nějaký bližší vztah k astronomii? A jak to tedy s Plutem je, je to planeta nebo není?
Název kapely jsme řešili poměrně dlouhou dobu, stále jsme nebyli schopni se shodnout na názvu, který by se líbit nám všem a zároveň nebyl tuctový. S návrhem jmenovat se YEAR OF PLUTO přišel náš tehdejší kytarista Biotrus, který má k astronomii velice blízký vztah, je to jeho další koníček. Year of Pluto odkazuje k roku 2015, kdy sonda New Horizons proletěla kolem planety Pluto a pořídila tak velké množství nových dat o tomto ne příliš probádaném tělesu. Planeta Pluto je rebel a proto ji potrestali degradací na trpasličí planetu pouhou změnou definice!

V loňském roce došlo k obměně poloviny sestavy, měla tahle změna nějaký vliv na vaši novou tvorbu? Jak vlastně v YEAR OF PLUTO vznikají nové skladby, jedná se o nápady některého z členů kapely nebo kolektivní dílo?
Noví členové, kytarista Jakub a bubeník Marek, vlili kapele čerstvou energii, kterou jsme potřebovali. Rychle se naučili naši tvorbu a začali přicházet i s vlastními nápady a návrhy, které mají pozitivní dopad i na naši předchozí tvorbu. Ve starém uskupení přicházel s návrhem písně vždy jeden z kytaristů (Biotrus nebo Deny) a ostatní členové si poté vymysleli své party. V současné sestavě jsme zatím v rané fázi tvorby nového materiálu, ale už teď se jeví, že proces tvorby bude více kolektivní záležitostí. V zásadě tvoříme tak, že některý člen přijde s nějakým nápadem, melodií, riffem a tento nápad na zkouškách dále postupně rozvíjíme.

Jak bys charakterizoval vaši hudbu někomu, kdo o vás ještě neslyšel? Co bys doporučil jako váš zatím nejpovedenější kus a které kapely jsou tvému hudebnímu cítění blízké?
Naše hudba je postavená především na ženském zpěvu a hard rockových riffech s občasným odskokem do metalu či punku. Hrajeme vlastní písně převážně s anglickými texty. Samozřejmě jako náš nejpovedenější kus vnímáme pecku „Infected society“, kterou jsme také nasadili do žebříčku Metalparáda MFMM a moc nás těší, že postupuje do dalšího kola! Asi to bude tím, že zrovna tato píseň jde více do metalu. Další náš velice povedený song více odrážející náš styl je „Blue song“. Já jsem byl odkojen především punkem a hardcore hudbou. Oblíbených kapel mám spoustu, vypisovat asi netřeba, za všechny tedy jmenuji DEAD KENNEDYS.
YEAR OF PLUTO_rozhovor 1

Krátce po vašem vzniku jste natočili svou první nahrávku „EP 2017“, můžeš na ni zavzpomínat a zmínit, jaké zkušenosti a poznatky jste si z nahrávání odnesli pro případné studiové pokračování?
Všichni jsme z působení v předchozích kapelách už nějaké zkušenosti s nahráváním ve studiu měli, takže jsme se poctivě na nahrávání připravovali třeba tak, že jsme songy zkoušeli bez zpěvu. Nicméně s výsledkem jsme úplně spokojeni nebyli. Další nové songy jsme už nahrávali ve zkušebně a výsledek dopadl nad očekávání dobře!

U mladých kapel jsem se setkal s názorem, že vydávat klasické album je přežitek, že stačí veškerou tvorbu průběžně zveřejňovat na internetu. Vy jste od vydání „EP 2017“ zveřejnili řadu skladeb, které už by daly na kompletní album. Je pro tebe zajímavější zveřejňovat skladby postupně než je vydat jako ucelenou kolekci?
Pro nás je hudba především koníček, baví nás koncertovat, hrát živě pro živé lidi. Není pro nás důležité pravidelně vydávat alba, proto jsme se rozhodli pro postupné nahrávání a zveřejňování nových písní i na přání našich skalních fanoušků (smích). Naší prioritou je brzo natočit videoklip, to bereme v současné době jako naprostou nutnost. Poslechnout si nás na YouTube můžou fanoušci už teď, a klip je nejlepší cesta, jak nás dostat do povědomí i dalších lidí. Na vydání uceleného alba zatím nemáme jednoznačný názor.

Řešíte nějak podrobněji svůj zvuk, ať už s ohledem na výběr studia, na to, co ve zvuku upřednostnit, co upozadit, na čem si dát záležet? Existuje nějaká nahrávka, kterou jste brali jako vzor?
Zvuk rozhodně řešíme, přece jen se snažíme naši hudbu zveřejňovat a není lepší vizitka pro kapelu, než dobře znějící nahrávky. Takže studio budeme vybírat pečlivě. Zatím jsme výrazněji neupřednostňovali žádný nástroj, všechno je v nahrávkách poměrně vyvážené, ale jsem zvědavý, jak další nahrávání dopadne. Znovu musím zmínit, že Marek i Jakub přinesli do kapely nový zvuk a nové nápady, a vypadají, že kvalitu a originalitu zvuku řeší opravdu důsledně.

Jak vnímáš v hudbě texty, jaký význam jim v YEAR OF PLUTO přikládáte a jaká témata vás zajímají? Představili jste už skladby v angličtině i v češtině, co rozhoduje o tom, v kterém jazyce skladba bude?
Texy jsou zcela v režii zpěvačky Deny (tedy až na dvě výjimky) a nejčastěji píše o věcech, které ji aktuálně sužují. Psaní takového textu vnímá jako určitý ventil, který plní funkci jisté terapie. Další hlavní téma našich písní jsou různé její životní zkušenosti. Také se do svých textů snaží zakomponovat nějaké poselství nebo názor, který díky hudbě může sdělit „světu“. I přes to je pro mě ale podstatnější hudba a melodie zpěvu, než samotný text. Year of Pluto začalo automaticky s tvorbou v angličtině, a to zřejmě jak s ohledem ke zkušenostem z minulých kapel, tak současně i z důvodu neutuchajících ambicí zahrát si také v zahraničí. I naší zpěvačce angličtina ve zpěvu sedí lépe. A proto, mimo jiné, i anglické jméno kapely. Až s postupem času, kdy se pár našich fanoušků ptalo, proč vlastně nezkusíme napsat něco i v češtině, vznikly „Obavy“ jako náš první český song. Aktuálně máme česky ještě druhou píseň, „Uzamčena v legendách“, tu si však zatím můžete poslechnout pouze na koncertech. Zatím jsme ve fázi testování reakcí okolí a nevylučujeme, že do budoucna budeme tvořit písně v obou jazycích.

S ohledem na možné koncertování nastala momentálně jakási doba temna. Našli jste jako kapela na tomhle období něco pozitivního, jak se chystáte na pokoronové koncertování a čím bys potenciální příznivce přilákal na vás koncert?
Měli jsme už domluvené první fesťáky a moc nás mrzelo, že jsou tyto akce zrušené. O to více se ale těšíme na akce, které proběhnou! Během této krize vnímám jako velice pozitivní, že se zbytek kapely ve zkušebně stále scházel a pracoval na nových písních. Bohužel mě dost mrzelo, že já u toho být nemůžu, jelikož jsem byl jakožto mimopražský od Prahy odříznutý. Ale už 12. června si můžete užít náš koncert v Praze v Kamina boat klubu společně s kapelou PSÍ KŠÍRY. Další naplánovanou akcí, kterou osobně spoluorganizuji, je 3. ročník Cidre punk festu 18. července u nás na vesnici kousek od Horažďovic. Tentokrát se zde představí pouze kapely s ženským zpěvem.

Jaké máš s YEAR OF PLUTO ambice? Co si z nich jsi od startu kapely naplnil, jaké představy tě opustily a jaké naopak přibyly?
Přestože od našeho vzniku uplynula už delší doba, po kterou jsme hráli především na menších akcích, máme stále ambice dostat se s naší hudbou mnohem dál. Rádi bychom hráli pro větší okruh lidí, na větších akcích, máme také v plánu účastnit se různých rockových soutěží, vydat klip a samozřejmě tvořit nové songy a posouvat naši hudbu dál i co se týče propracovanosti.

Facebook YEAR OF PLUTO
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále