Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
OSTRAVA V PLAMENECH - Pokovená metalová oáza

OSTRAVA V PLAMENECH - Pokovená metalová oáza

Vydáno: 17.09.2020 14:47 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Festivalová stálice ze severomoravské metropole zažila osud totožný s dalšími velkými akcemi, které se měly konat letos v létě. Ostrava v plamenech ohlásila přesun ročníku na rok 2021, a zároveň přinesla i několik pozitivních novinek, které nám za organizační tým prozradí pořadatel Patrik Kohut.


Patriku, jaké byly vaše bezprostřední pocity, když jste najisto věděli, že se ročník 2020 nebude moci uskutečnit?
Musím říct, že jsme do poslední chvíle doufali v šťastný obrat situace, ale jak víme, všechno bylo jinak. Utěšovali jsme se tím, že Ostrava v plamenech startuje až začátkem srpna, a to už bude pandemie dávno zapomenuta. Jak se ale blížil konec dubna, bylo nám pomalu ale jistě jasné, že to neklapne. Prakticky ihned jsme začali pracovat se dvěma variantami. Možnost číslo jedna byla přesunout celý festival na polovinu října letošního roku a uspořádat jej v ostravské Aréně. Tuhle myšlenku jsme ale prakticky po pár dnech úvah odpískali, protože jednak nebylo jasné, jestli letos na podzim bude vůbec možné uspořádat cokoliv jako koncert nebo festival a za další nám bylo jasné, že genius loci Dolních Vítkovic nelze jen tak přesunout do sportovní haly, byť je tato hala místem, kde spousta z nás poprvé v životě viděla legendy jako IRON MAIDEN, SCORPIONS, SLAYER, DEEP PURPLE, JETHRO TULL, MERCYFUL FATE, TESTAMENT, MACHINE HEAD a spoustu dalších. Druhá možnost byla jasná a rozhodli jsme se rovnou pro přesun festivalu s celým programem na léto 2021.

Letošní ročník Ostravy v plamenech se nekoná, přesouvá se na příští rok prakticky na den přesně, jak jste volili nový termín?
Festival od začátku plánujeme tak, aby se konal vždy uprostřed prázdnin. V uplynulých letech to vycházelo vždy na první víkend v srpnu. Příští rok to vychází na poslední víkend v červenci, tedy pátek 30. až sobotu 31.

Namísto jednoho dne se Ostrava v plamenech rozšíří na celý víkend, cena vstupenky ovšem zůstává stejná. Jak se vám podařil takový kousek?
Zaprvé, velmi nás překvapila reakce fanoušků na překlad festivalu na příští rok, a to fakt neuvěřitelně! Podobně jako ostatní festivaly jsme fanoušky požádali, aby si zakoupené vstupenky schovali a nenechali náš festival padnout na hubu. Jsou skvělí a vyslyšeli nás až do té míry, že jsme zaznamenali jen jednu jedinou žádost na vrácení vstupného! To je vážně něco, co jsme nečekali a moc si toho vážíme. Řekli jsme si, že tu solidaritu musíme lidem nějak vrátit, a proto přidáváme den navíc. Takové rozhodnutí pochopitelně znamená vyšší náklady jak na areál, techniku, honoráře kapel, tak na platy lidí pracujících na festivalu apod. Jsme přesvědčeni, že programový model, na kterém právě pracujeme a který co nejdříve zveřejníme, bude fanoušky bavit stejně jako nás a že festival dopadne dobře. V tuto chvíli mohu prozradit, že je ve dvou dnech uvidíte až patnáct kapel, z nichž každá je skvělá. Žánrově se budeme pohybovat od gotiky, přes thrash, metalcore, symfonický metal až po pořádnou taškařici…nechte se překvapit.

Další potěšující informací je zachování line-upu v nezměněném stavu s jednou kosmetickou změnou. Bylo složité domluvit s kapelami vystoupení v novém termínu OvP?
Naštěstí to nebylo příliš složité. Začali jsme vyjednávat prakticky okamžitě. Všechny kapely měly v našem termínu volno, a tak to klaplo.

Hlavní hvězda programu, thrashoví SODOM, odehrají na festivalu speciální set „Agent Orange“ odkazující na legendární desku z roku 1989. Vyšel nápad na výjimečný playlist od vás, nebo od samotné kapely?
Je to tak, že SODOM si „Agent Orange Show“ původně připravili výhradně pro festival v německém Wäckenu, se kterým se každý rok termínově kryjeme. Řekli jsme si, že je zkusíme přesvědčit, aby s touto neopakovatelnou specialitou přejeli z Wäckenu i k nám, že by to byla pecka. Díky pověsti Ostravy v plamenech se to povedlo! Máme velkou radost a fanoušci, kteří stejně jako my na tomhle albu SODOM vyrostli, se jak dobře víme, též nemohou dočkat.

Ostravu v plamenech charakterizuje industriální prostředí, které nenabízí žádný jiný festival v Česku. Co dalšího lze najít ve Vítkovicích a pouze tam?
Ono se to lidem, kteří zatím Dolní Vítkovice nenavštívili, těžko vysvětluje. To musíte vidět a zažít. Rád říkám, že ve mně celé to industriální prostředí vyvolává pocit, jako bych vstoupil do románu Ocelové město od Julese Vernea, jehož jsem velkým fandou a jeho knihy zbožňuju. To místo má kouzlo jako nikde jinde. V Dolních Vítkovicích se podařilo proměnit nevlídné, špinavé a zaprášené místo posledního odpočinku staré fabriky v ultra obrovský kompaktní prostor, kde je částečně zeleno, kde si můžete například zajít na prohlídku muzea „Svět techniky“ třeba i s dětmi, které se tam do sytosti vyřádí. Podívat se na Ostravu a okolí z ptačí perspektivy z věže Bolt Tower nad vysokou pecí. Zároveň se tam dobře najíte, odpočinete si a jako obrovské plus považuji možnost parkování v celém areálu, a to úplně zadarmo. Nebojím se říct, že Dolní Vítkovice jsou tím nejmetalovějším místem pro konání festivalu na světě.

Zdeněk Pospíšil


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kapela HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné Kapela HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina HEX predstavuje svoju letnú pesničku "Iná ako ostatné", ktorá je doslova iná ako ostatné už len tým, že vznikla v spolupráci s vokálnym triom SERENADERS’ SISTERS. Táto zaujímavá kombinácia v spojení s vtipným textom a... číst dále
Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Své již třetí album chystá kapela MARZ frontmanky Markéty Zdeňkové letos na podzim. Nyní z něj představuje píseň "Jen tak", která inspiruje k tomu žít přítomným okamžikem. Živě ji můžete slyšet na koncertě v pražském... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále