Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
DARKER SUN - Chceme spájať to čo sa nám páči a to bez obmedzení či nejakých hraníc

DARKER SUN - Chceme spájať to čo sa nám páči a to bez obmedzení či nejakých hraníc

Vydáno: 22.10.2020 09:49 v sekci Rozhovory - Czech Blade

V Bardejove sa zrodil zaujímavý projekt – DARKER SUN. Stoja za ním dve temné entity – Aankh a Numquam III a miešajú prvky atmosferického „scifi“ death metalu, post-metalu a mohutných groove riffov. Dokopy to znie odvážne, mohutne a atmosfericky. Nadišiel čas, aby som vyzistil viac informácií.


Musím sa priznať, že o vás počujem prvýkrát. Môžete sa predstaviť? Ako ste sa dali dokopy?
Ako už názov hovorí, sme DARKER SUN, projekt, ktorého jadro tvoria dvaja členovia. „Numquam III“ sa stará o gitary a „Aankh“ má na starosti bicie a všetko, čo sa týka výsledného zvuku a nahrávania. Poznáme sa veľmi dlho a spojili nás rovnaké názory na tvorbu ako aj prístup a odhodlanie. Na čerstvo vydanom EP, o ktorom ešte bude určite reč sa s nami (session) podielali aj Marek „Angren“ Kaščak – vokál a Michal „Hego“ Hegedüš – basgitara, za čo týmto chalanom ďakujeme.

Na jednej strane zniete atmosfericky – až do post vôd a na druhej strane idete do mohutných „groove“ riffoch. Prečo ste zvolili takúto kombináciu a čo chcete svojou hudbou povedať?
Aankh: Tvoríme podľa našich nálad a pocitov a v prvom rade chceme v našej muzike spájať to, čo sa nám páči a to bez obmedzení či nejakých hraníc, ktoré tak často idú ruka v ruke so škatuľkovaním a nálepkami. Preto z našej hudby počuť a cítiť veľa rôznych postupov, ktoré sme sa snažili spojiť k našej spokojnosti.

Taktiež sa vo vašej hudbe nachádza kopec „elektro“ zvukov. Tiež si ich vytvárate vy alebo odkiaľ prichádzajú?
Aankh: Dojem môže klamať, keďže na všetky iné linky okrem bicích, gitár a bass gitary nepoužívame nič iné iba gitaru a patričné efekty, žiadne sample či elektrozvuky. Všetky tieto „zvuky“, ktoré počuť v nahrávke, sme si prakticky vyrobili pracne sami, takže ide o unikátne zvuky.

DARKER SUN_epVydali ste čerstvé EP s názvom „A Gift from Gods“, čiže dar od Bohov. Čo je tým darom?
Numquam III: „A gift from gods“ znamená, že sme boli všetci, (až na pár výnimiek samozrejme) obdarení rozumom. Preto je naša lyrická stránka o úniku z tohto sveta, kde sa tento dar (ľudský rozum) nepoužíva v prospech ľudí, do iných svetov…nám neznámych.

Nahrávku otvára inštrumentálna „Searching for the inner Light“. Bolo to myslené ako Intro?
Numquam III: Nie, „Searching for the inner light“ nebolo myslené ako intro. Je to jednoducho inštrumentálna skladba, takých máme viac a do budúcna plánujeme našu tvorbu upriamiť práve na výhradne inštrumentálnu.

V tretej piesni „Spherical Tomb“ nájdeme aj melodickejší spev. To je tiež Mareková práca?
Aankh: V tejto skladbe je okrem Marekovho vokálu aj vokál ženský a myslím, že je zjavné ktorý z tejto dvojice vokálov zastupuje melodickú časť spevu.

Obal EP pôsobí na mňa moderným a „scifi“ dojmom. Kto je jeho autorom? Čo je to za loď, ktorá vypúšťa zo seba lasery? Alebo je to niečo iné?
Aankh: Obal je tiež naše dielo, symbolizuje presne to, čo sme chceli vyjadriť hudbou aj názvom EP. Stačí sa naň pri počúvaní trochu zahľadieť.
EP vyšlo zatiaľ len digitálne. Chystáte aj fyzickú verziu?
Numquam III: Toto je veľmi zaujímavá otázka. Povedzme, ešte v 90-tych rokoch neostávalo ľudom nič iné iba hromadiť pásky a cd-čka, no v dnešnej digitálnej dobe je to trochu zbytočné. Áno, prehrávanie hudby z fyzického nosiča má v ideálnych podmienkach niečo do seba, no za cenu zbytočného mrhania prírody a vedomím, že každý disk alebo iné médium nakoniec skončí kdesi v odpade, to aspoň pre nás vydávať na kružku nemá zmysel.

Skombinovať tieto hudobné svety isto nebolo jednoduché, ale musím povedať, že to celkom vyšlo. Kde ste boli nahrávať a kto sa vám staral o zvuk? Aký zvuk ste chceli dosiahnuť?
Aankh: Nahrávanie sme si riešili sami. Dali sme dokopy potrebnú techniku, know-how a ostatné už išlo samo. V prvom rade sme chceli v našej hudbe a zvuku zachovávať značnú atmosféru, keďže je pre nás veľmi dôležitá. Spojiť to s ostatnými postupmi nebolo jednoduché, no nakoniec sa nám to podarilo. Bola za tým kopa driny, no s výsledkom sme spokojní a dúfam, že si v našej hudbe nájde svoje každý, kto jej dá šancu.

Na toto obdobie blbá otázka, ale chystáte sa vyjsť aj na pódia? Keď to bude reálne.
Numquam III: Aj táto vec nás dvoch spája. Koncertovanie nie je to, čo vyhľadávame, keďže radšej investujeme čas do tvorenia a nahrávania nových vecí.
Aankh: Aj v prípade, že by sme o tom začali v jeden nepravdepodobný deň rozmýšľať, nebolo by to ľahké. Sme dvaja a nájsť človeka podobne zapáleného a odhodlaného investovať kopec času, práce a prostriedkov do našej veci je prakticky nemožné, keďže kvázi muzikantov neochotných vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a pritom sa hrať na hviezdy je všade ako húb po daždi. Česť výnimkám samozrejme.

Facebook DARKER SUN
Autor: Lukáš Polák
Původně zveřejněno na HLUKOSKOP


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále