ISACAARUM – Dvacet let šílenství

Vydáno: 12.02.2015 00:00 -

“Těžko očekávat cokoli jiného než intenzivně drtící kulometnou palbu kytar a bicích, kterou ještě více umocňuje Chymusův typicky nepříčetný řev. Strhující nástupy představují vhodný odrazový můstek pro převážně zběsilé tempo všech songů, zároveň ale umožňují pochytit i kdesi v podloží skryté náznaky melodií, jež v optimálním případě vystřelují na povrch v podobě chytlavých momentů. Přesně touto metodou se vcelku úspěšně daří narušit prvotní pocit monotónního hukotu a každým poslechem objevovat jeho velmi pestrou vnitřní strukturu. Specificky uchopený grindcore stále nepopírá pradávné ostře blackmetalové kořeny skupiny a v menší míře lze rozeznat také náznaky dalších ultrametalových odnoží, přesto se zdá, že to všechno je ve své podstatě jen obyčejný rokenrol, sloužící hlavně k pobavení souboru a jeho příznivců. Což platí i pro tradičně zvrácené texty, plné všeho, o čem před dvaadvacátou hodinou nelze ani psát.“  

 

5692

Vlastní citací z recenze jejich posledního alba charakterizuji a snad i vystihuji českobudějovické šílence ISACAARUM, kteří koncem loňského roku ukončili svou činnost. Bylo to dlouhých dvacet let hukotu, jimiž se pánové zapsali do povědomí a jež si lze krátce připomenout.

 

Na počátku všeho, tedy v roce 1994, byl ryzí black metal, který mnozí posluchači poprvé zaznamenali skrze druhý díl kompilace „Echoes From The Underworld“, na kterou byly umístěny dva songy z dema „For Blood Is Life...“, o několik let později šířeného na splitu s kolegy ENOCHIAN. Tmu tohoto světa uzřel i sedmipalcový singl „Meditations In Dark Green“, sdílený se SORATH, ale výraznější průnik do obecnějšího povědomí domácí tvrdé scény přineslo teprve až debutové album „Die Verwandlung“, jehož do češtiny přeložitelný název „Proměna“ se stal příznačným pro další konání.

 

5694

 

Právě v roce 1997 totiž v kapele došlo také k naprosto klíčové, zásadní a pro budoucnost zcela určující a rozhodující personální změně, neboť do ní přišel zpěvák, textař a v neposlední řadě i grafik Chymus. Byl to tedy právě on, někdejší člen grinderů CLOSING, kdo do souboru vnesl velmi razantní posun od black metalu ke grindcoru, ovšem s částečným ponecháním si černého výraziva, čímž vznikla na české poměry vcelku neobvyklá kombinace. Jenže aby toho náhodou nebylo málo, současně se začal čím dál intenzivněji projevovat jeho značný pódiový exhibicionismus, soustředěný do nejrůznějších a během let často doplňovaných extravagantních masek či převleků, včetně umělé krve kolem huby. Proto tedy není divu, že jej později částečně následovali rovněž ostatní spoluhráči.

 

Několik málo let byl členem souboru také Vlakin z INGROWING, s nímž v sestavě vyšlo nejen krátké splitko obou těles, pod názvem „Bizarre End Of The Century I+I“ šířené pouze na kazetě, ale i úspěšná alba „Curbed“ a „Cunt Hackers“, znamenající definitivní průnik do popředí domácí extrémně metalové scény a k tomu navrch evropské turné ve společnosti EXHUMED. Následující alba „Menses: Exorcism“ a „Shibari Kata And Other Practices“ nejenže potvrdila vydobytou pozici, smysl pro perverzní texty či osobitý styl, jemuž se začalo říkat „spermetal“, ale umožnila i častější mezinárodní cesty, které podtrhlo evropské turné s WACO JESUS nebo jihoamerické turné. Jeden z koncertů v Portugalsku později vyšel na živáku „Fight Pub I+I“,  po dekádě opět ve spojení s INGROWING.

 


 

Další album „Vaseline“ na sebe sice nechalo čekat několik let, ale stejně jako následující „WhoreCraft“,  který jako první vyšel i na velkém vinylu, zcela potvrdilo trvale skvělou formu. Obě tyto nahrávky bylo možné chválit třeba takto: “Vizuálně výrazná formace, jejíž osobitost vyniká hlavně v živém provedení, už zřejmě nemá sílu k tomu, aby mohla výrazněji překvapit, a spíše jen opakuje své vlastní stereotypy, právě v jejich používání a opakování se však zdokonalila do té míry, že se trvale drží nejen v silném povědomí, ale i užším popředí tuzemské extrémně metalové scény.“

 

Právě o to více překvapilo nečekané rozhodnutí ze 6. prosince loňského roku, kdy pánové po dlouhých dvaceti letech a sedmi řadových albech oznámili svůj konec činnosti. All Polish slotmaschine.

 

 

Diskografie:

For Blood Is Life... (demo MC 1995)

Meditations In Dark Green (7“EP 1997 - split w/SORATH)

Die Verwandlung (CD 1997)

For Blood Is Life... (CD 1998 – reediční split w/ENOCHIAN)

Curbed (CD 2000)

Bizarre End Of The Century I+I (MC 2000 - split w/INGROWING)

Cunt Hackers (CD 2001)

Menses: Exorcism (CD 2003)

Shibari Kata And Other Practices (CD 2005)

Fight Pub I+I (2CD 2010 – live split w/INGROWING)

Vaseline (CD 2011)

WhoreCraft (CD 2013, 12“LP 2014) 

5691


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení