KHATANO - Proti válkám, proti politice...

Vydáno: 29.05.2015 00:00 - Martin Černý

Ať už máte názor na ostravské hardcore/death metalisty KHATANO jakýkoliv, jedno se jim musí nechat. Začínající kapela, která rozbije hitparádu našeho webu s počtem hlasů překračující hranici 5000, si už minimálně díky tomuto husarskému kousku vaší pozornost zaslouží. O úplných začátcích, debutové desce, či poselství skupiny fanouškům, jsem si popovídal přímo se zpěvákem Panchem.

Kořeny členů KHATANO sahají ke známým jménům tuzemské extrémní scény jako PATHOLOGIST, CARNAL DIAFRAGMA, DEFLORACE či DEAF99. Co vás vedlo k tomu založit úplně nový projekt?

Kapela nebyla založena záměrně -čistá náhoda. Po rozpadu DEAF99 jsem se trochu stáhnul do ústraní, ale potkával jsem se s kytaristou Perrym (ex-DEFLORACE). Sem tam jsme se sešli na zkušebně a jamovali.Pamatujisi náš první jamming ve složení: Já (Pancho) - vocal,Vláďa (Perry) - kytara a Milaňo, vokalista z CARNAL DIAFRAGMA - bicí. Zahráli jsme si fakt dost brutálně, byla to směsice deathu a hardcoru, ale nevím proč a jak(!) jsme se po tomto jammingu neviděli rok. Po roce mi zavolal Perry, ať přijdu na zkušebnu, že je čas založit new band.Všichni jsme byli odhodlaní a nadržení a prahli jsme po tvoření muziky. Začali jsme zkoušet pravidelně. Mezitím jsme vymysleli název kapely, který vznikl ze slova Kato, potom katana, katano a Perry tomu dodal,že musí být ve slově katano za „K“ „H“ a název byl na světě (KHATANO). Zhruba po třech měsících zkoušení jsem potkal Dana (Harryho, ex-PATHOLOGIST) v autobuse a nabídl jsem mu, jestli nechce zkusit basu v KHATANO. Harry do toho šel a tím se to celé scelilo v jeden band.

KHATANO má za tři roky fungování přeci jen už nějaký ten koncert za sebou. Sešli jste se někdy se svými původními kapelami na jednom pódiu? Spolupracujete s nimi nějakým způsobem?

Nikdy jsme se nesetkali na jednom pódiu, žádná spolupráce nebyla, protože skoro všechny  grupy se rozpadly (smích), kromě DEFLORACE a CARNAL DIAFRAGMA. Takže nic.

Původně jste fungovali pouze s jedním kytaristou ve vašich řadách a až teprve před nedávnem jste angažovali dalšího. Měli jste už od začátku v plánu hrát ve dvou kytarách, anebo se tento nápad zrodil až později? Nehraje se extrémní muzika jako ta vaše v jedné kytaře obtížně?

Co se týče druhé kytary a hledání kytaristy, tak jsme o tomhle snad ze začátku ani neuvažovali. Sem tam jsme si řekli, jaké by to bylo s druhou kytarou atd. Prvně jsem potkal Kubu a ptal jsem se ho, jestli někde funguje. Na to mi odpověděl, že zkouší se svojí kapelou (UNA MIERDA). Nabídl jsem mu, jestli to nechce zkusit s námi. Odpověděl, že do toho nejde a že přeje hodně úspěchů. Po půl roce nás viděl v ostravském klubu (BARRAK), jak jsme hráli a začal trochu o nás přemýšlet, ale nebylo to pro něj ještě good. Asi po třetím koncertě, co nás viděl na živo, řekl, že by do toho šel a tak se stalo a funguje v KHATANO dodnes. Každopádně je to hutnější, má to groovy, vyhrávky, solička atd.

Váš debut se jmenuje „Against The System“, z čehož se dá leccos odvodit. Měli jste vždy potřebu se skrze hudbu vyjadřovat k dnešnímu světu?

Název CD a texty popisujou, jak jsme tady a se vším nespokojeni. Hlavně s politickou scénou. Proti válkám, proti politice, jak u nás, tak ve světě. Většina našich textů je proti tomu. Zbytek textů, jako např: „GoD“ nebo „Hell“ a „Kill“ jsou moje fantasie. A potřeba vyjádřit svůj názor přes muziku je naše krédo.

Deska „Against The System“ je velmi přímočará, syrová záležitost bez nějakého většího technického pozlátka. S druhou kytarou jde ale ruku v ruce spousta nových možností. Plánujete teď klást větší důraz na techniku, nebo zůstanete věrni původnímu pojetí vaší muziky?

Je nás pět a každý je jiný. A to, co z nás vychází, tak nezaškatulkujeme, jestli to má být přímočarý death, hradcore,  anebo se to nakloní do jiného stylu. Děláme, vymýšlíme nové kytarové riffy, zkoušíme něco tvořit na compu - bubny atd. po domácku -, ale většinou se to drží v našem stylu.

Od vydání vašeho debutu uplynuly zhruba dva roky a u vás se od té doby událo mnoho změn. Reflektuje ještě tato deska současné KHATANO?

Určitě ano. Hlavně hrajeme songy z CD, nehrajeme nic nového.

Váš klip k písni „My Life“ byl před časem nasazen do Czech Blade hitparády, kde v jednom týdnu získal přes pět tisíc hlasů. Co vám proběhlo hlavou, když jste viděli takto vysoké číslo? Jak se vám vlastně podařilo sehnat takhle obrovskou podporu?

Jsme z toho sami moc pozitivně překvapení, že to šlo tak rychle nahoru... Snad jen říct dobrá ostravská a republiková základna.

Poslední dva roky koncertujete po ČR na podporu svého debutového alba. Měli jste čas na přípravu nějakého nového materiálu?

Zase tak často nekoncertujeme, abychom neměli čas na tvoření nových věcí, ale jde nám to s tvořením celkem pomalu. Zatím máme hotové dva songy a na třetím pracujeme. Tentokrát jestli něco vydáme, tak budeme chtít nahrát alespoň deset songů. Sami nevíme, jak to všechno dopadne, necháváme tomu volnější průběh. (Víš, jak to zpívá Lenka Filipová: „Za všechno může čas“).

Máte nějaké plány pro letošní, či příští rok, které byste nám mohli odtajnit?

Nemáme žádné velké plány. Snad jen to, že točíme druhý klip na skladbu „Black Doves“ . Hardcore forever... Say hello and fredom for all...

Sestava: Petre - zpěv, Hary - baskytara, Pery - kytara, Tomaš - bicí, Jakub-kytara

Diskografie:
2013 - Against The System

Facebook                       Bandzone

KHATANO - Proti válkám, proti politice...
 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení