Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
LANDSCAPE OF SHADOWS – Vážíme si každého fanouška a chceme pro ně dělat maximum

LANDSCAPE OF SHADOWS – Vážíme si každého fanouška a chceme pro ně dělat maximum

Vydáno: 07.07.2023 08:09 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

O tom, jakou sílu mají skladby z loňského EP "Better Then Live (Alone)" death metal coreové mašiny LANDSCAPE OF SHADOWS naživo, se mohli přesvědčit návštěvníci letošního Metalgate Czech Death Festu, které ve svém odpoledním setu kapela popohnala k pořádnému tanci. V otázkách, na které odpovídal kytarista formace skrytý pod pseudonymem Zlom, jsme probrali i další letošní akce, ale hlavně se zaměřili na okolnosti ohledně vzniku debutového EP, vydaného pod labelem Black Barn Music.


Historie kapely LANDSCAPE OF SHADOWS začínala v roce 2019 jako studiový projekt kytaristů ukrytými pod pseudonymy Zlom a Jojo. Co vás dva svedlo dohromady a bylo příčinou k tomu, že jste začali společně tvořit muziku?
S Jojem se znám dlouhé roky. Hrávali jsme spolu v kapele INCALM, která hrála death metal. Oba jsme občas přinesli kytarové nápady, které se nehodily do konceptu kapely a po nějaké době těch nezhmotněných nápadů byl "plný šuplík". To byl impuls, kdy nás napadlo založit LANDSCAPE OF SHADOWS, jako jen takový projekt. Sehnali jsme další muzikanty a šli do studia nahrát první singl. Tam už to šlo tzv. ruku v ruce a LANDSCAPE OF SHADOWS se začal formulovat z obyčejného projektu na regulérně hrající kapelu, jelikož nápadů přibývalo a INCALM upadal k ledu, protože bubeník Igor Botko se stal session bubeníkem HYPNOS. 
 
Najít zkušené a spolehlivé lidi do kapely je mnohdy běh na dlouhou trať, ale vám se povedlo docela rychle sehnat všechny tři spoluhráče a natočit singl. Co by měl všechno zvládat a umět člověk v sestavě LANDSCAPE OF SHADOWS?
Ono to zas tak rychlé nebylo. Pokud bych šel do detailů, tak bych mohl začít u bubeníka Patrika, kterého jsme přes známost oslovili, ale jelikož v té době ještě studoval konzervatoř v Kroměříži a hrál v dalších X kapelách, bylo celkem oříšek se často scházet a dávat dohromady skladby. Beherit na basu to s námi zkusil, ale jelikož byl z daleka, tak po chvilce z časových důvodů kapelu opustil. Zpěváka Ondru jsem v podstatě oslovil ještě před hledáním bubeníka a basáka a tam to zafungovalo fantasticky. Poslal jsem skladbu s naklikanými bicími a Ondra mi během týdne poslal song komplet nazpívaný. A teď k tomu hlavnímu: já, Jojo a Ondra jsme zbyli v kapele a post na bicí a basu byl opět volný. Pak přišel Billy-q, který původně měl v plánu, že bude zaskakovat jen do doby, než seženeme stálého člena. Nakonec se mu LANDSCAPE OF SHADOWS tak dostali pod kůži, až se stal oficiálním členem. Zůstávalo už jen sehnat basáka, ale jelikož jsme jej hledali dlouho (basáci prostě jsou nedostatkové zboží), tak jsme došli k verdiktu, že basu můžeme mít ze samplu a jen najdeme vhodného hráče, který nám basové linky vždy nahraje ve studiu a naživo bude přehráván. Petah ( ex- ENDLESS) byl skvělá volba! Takže se dostávám k otázce "Co by měl všechno zvládat a umět člověk v sestavě LANDSCAPE OF SHADOWS?" Je to jednoduché, musí umět ovládat svůj nástroj, být spolehlivý, mít rád srandu a zapadnout lidsky do kolektivu. Jsem přesvědčen, že nynější sestava si sedla nejen lidsky ale i hudebně jako "prdel na hrnec".

LANDSCAPE OF SHADOWS

"Better Then Live (Alone)" je název prozatím jediného EP z roku 2022. Proč tento název, který se přímo neváže na žádnou píseň z desky?
Deska je složena ze skladeb, které pojednávají o lidském utrpení a kolik jsme ho schopni snést jen proto, abychom nebyli sami. 
 
Dvě ze skladeb otextoval Tomáš "Chymus" Hanzl, známá osobnost tuzemského undergroundu. Psal texty konkrétně podle vašich požadavků nebo jste vybírali z vícera jeho prací?
S Tomem se znám dlouhá léta. Když jsme měli asi čtyři skladby hotové ze studia, tak jsme se potkali náhodně u nás ve Velké nad Veličkou v místní pivnici, kde jsem mu řekl o LANDSCAPU a pustil mu pár skladeb. Hned jak to doposlouchal, sundal sluchátka a říká: "Mmmm, tak to mě baví. Mohl bych pro vás napsat nějaký text?“. A už to bylo. Napsal na desku dva texty: "My DNA" a "The King". Všechno napsal podle nějaké vize / předlohy, kterou mu Ondra napsal a Chymus jeho představu textu vystihl excelentně, čímž navázal další spolupráci! Další dva nové songy, které nejsou na EP napsal také a lidé je mohou slyšet na koncertech. 
 
Na desce je možnost slyšet dalšího hosta a tím je zpěvák Broňa Míka z kapely SATISFUCKTION. Jak došlo k této spolupráci?
Bylo to u skladby "Waiting", kde jsme uvažovali o nějakém hostovi, takové to "zpestření", jak se tomu říká (smích). Ve výběru bylo několik jmen. Například Poly z INSANIE, Desed z DARK GAMBALLE nebo Broňa, kterého jsme oproti těm dvěma osobně neznali, ale zkusili jsme ho oslovit, zda by do toho šel s námi. Povedlo se, ale spolupráce začala kvůli vzdálenosti pouze přes internet. Nazpíval několik verzí. My vybrali tu nejlepší, na které Broňa pracoval a dopiloval ji do finální podoby tak, jak je možné slyšet na desce či ve videoklipu, ve kterém ho bohužel neuvidíte (klip se točil během covidu), ale jeho hlas tam slyšet je. Paradox je v tom, že až někdy půl roku po vydání desky jsme se všichni osobně setkali a od té doby jsme s Broňou i celou kapelou SATISFUCKTION velmi dobří přátelé.

LANDSCAPE OF SHADOWS

EP jste vydali pod vydavatelstvím Black Barn Music. Jak hodnotíte tuto volbu?
Rozhodli jsme se nejlépe, jak jsme mohli! U Black Barn Music jsme vydali EP a firma Blackfin (Jirka a Petra Rybkovi), nám ještě před EP i do teď zaštiťují veškerý merch. Takže v podstatě jsme provázáni s Black Barn Music a Blackfin již několik let. Navíc jsme skvělí přátelé a jejich podpora je neskutečná. Dělají toho pro nás hodně a jsme jim za to moc vděční! Bez nich by to prostě nešlo. 
 
Co se týče propagace LANDSCAPE OF SHADOWS, fungujete naprosto ukázkově. Aktivně pracujete na tvorbě, hrajete akce s nemalou diváckou návštěvností, vydáváte singly, to znamená, že kolem kapely není dva roky ticho při čekání na novou desku, máte vydavatele, rozvíjíte svůj merch... Zapomněl jsem ještě na nějaké priority, díky kterým to kapela může v dnešní době někam úspěšně dotáhnout?
Moc díky za Tvá slova. Tohle je přesně náš cíl. Aby se o nás vědělo a dostávali jsme se dalším lidem do povědomí. Priority si každý musí určit sám, co chce s tou kapelou dosáhnout. Samozřejmě každému hudebníkovi by se nejvíce líbilo, aby na hudbě či merchi vydělával a živil se tím, ale my stojíme nohama na zemi a pro nás jsou nejlepší zpětná vazba fanoušci. Ti lidi, které vidíš užívat si naši hudbu před pódiem nebo to, že o tobě a tvé hudbě mluví. To je to, co nás dělá šťastnými. Naše motto při koncertě je vždy stejné: předat naši energii lidem, napumpovat je hudbou a tou atmosférou na koncertě, aby si z toho odnesli co největší zážitek! Vážíme si každého fanouška a chceme pro ně dělat maximum. 

LANDSCAPE OF SHADOWS

Letos jste již stihli odehrát řadu zajímavých akcí a festivalů. Jedním z nich je třeba u lidí čím dál oblíbenější Bugrfest. Jak se vám zde hrálo?
Hrálo se nám moc dobře! Bylo o nás skvěle postaráno, zvuk byl taky super a atmosféra lidí byla více než přátelská. Bylo vidět, že si to vyloženě užívali. Tenhle festival se rozrůstá každým ročníkem a doufáme, že se na některém dalším Bugrfestu zase potkáme. 
 
Poněkud komplikovanější situace byla na slovenském Topfestu, kde řada kapel neodehrála vůbec, včetně hvězd ARCH ENEMY nebo AMON AMARTH. Kdy jste se o zrušení vašeho setu dozvěděli? Byli jste tou dobou už v areálu?
Měli jsme hrát v pátek v 19:30 na C stagi. Ve čtvrtek navečer mi volal stage manager Topfestu, že bohužel silný vítr zdemoloval komplet gastro stan a stage C. Tudíž kapely, které měly hrát na této stagi nevystoupí. Bylo nám navrhnuto, že bychom mohli hrát dopoledne v 11:00 na B stagi, ale to jsme odmítli z důvodů, že někteří z nás museli ještě v pátek ráno do práce a přeorganizovávat něco pár hodin dopředu bylo z naší strany nereálné. Moc jsme se těšili, ale bohužel vyšší moci jako je příroda neporučíš. Na celý Topfest jel pouze Jojo s přítelkyní.
 
Letošní rok je za polovinou, jaké jsou plány LANDSCAPE OF SHADOWS pro nadcházející měsíce?
My stále něco plánujeme. Celý květen a červen 2023 jsme koncertovali, nyní nás čeká chvíli volno až do 22.7.2023, kdy budeme hrát ve Skalici na Slovensku spolu s INFECTED RAIN, MOYRA, STELLVRIS, YUCATAN a dalšími kapelami. Co se týká dalších plánů, chystáme novou limit edici triček a mikin, také plánujeme natočit videoklip k novému singlu. Ale nebudeme raději předbíhat, ať se je na co těšit. Novinek chystáme spoustu, stačí sledovat naše sociální sítě a lidé se vždy dozví čerstvé aktuality.

Vznik: 2019
Místo: Velká nad Veličkou
Styl: death-metalcore

Web LANDSCAPE OF SHADOWS
Facebook LANDSCAPE OF SHADOWS
Bandzone LANDSCAPE OF SHADOWS
Instagram LANDSCAPE OF SHADOWS

Alba:
2022 – Better Then Live (Alone) (EP)

Sestava:
Ondra – vocal
Jojo – kytara
Zlom - kytara
Billy-Q – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
George Rain (SEBASTIEN) - Tehdy jsem byl hodně hubenej, za peníze na svačiny jsem si kupoval desky George Rain (SEBASTIEN) - Tehdy jsem byl hodně hubenej, za peníze na svačiny jsem si kupoval desky
Vydáno: 29.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN vydají 28. června v nové sestavě album „Quo Vadis“, ze kterého již vyšel druhý singl „Slzy tvý mámy“. Skladba je prvním coverem v repertoáru SEBASTIEN a zároveň exkluzivním duetem s legendárním Láďou Křížkem... číst dále
WHAT’S IN THE BOX - S(t)imulation WHAT’S IN THE BOX - S(t)imulation
Vydáno: 29.04.2024 v sekci Recenze
VLASTNÍ NÁKLAD – 40:15, alternativní rock Česko... číst dále
První album doom metalových EUTHANASIA z roku 1999 vyjde v digipakové reedici První album doom metalových EUTHANASIA z roku 1999 vyjde v digipakové reedici
Vydáno: 28.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina EUTHANASIA vznikla v květnu 1994 v Havířově a v následujících letech stihla nahrát tři kazetové demosnímky „Demo 1994“, „V chrámu bezbolestných“ (1996) a „Nazí a mrtví“ (1997“. Veškerá tato tvorba byla... číst dále
VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem
Vydáno: 27.04.2024 v sekci Aktuality
Rocková kapela VOTCHI vydala singl „The River Knows“ u kanadského vydavatele. Kapela, pro kterou je typický zvuk příčné flétny, nadčasový sound a texty v angličtině, zabodovala v minulém roce ve světových rockových rádiích... číst dále
Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
Power metalisté z Valašska DONOR mají na kontě pěknou řádku úspěchů, ač se v jejich diskografii skví teprve dvě alba „Donor“ a „Devět křížů“, účast na velkých festivalech a počty fanoušků mluví samy za sebe. Několik... číst dále