Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
BEYOND THE DARK ANGEL - Jsme si vědomi, že nehrajeme zrovna tradiční styl black metalu

BEYOND THE DARK ANGEL - Jsme si vědomi, že nehrajeme zrovna tradiční styl black metalu

Vydáno: 29.01.2024 14:06 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Cesta plzeňských black metalistů BEYOND THE DARK ANGEL temnotou tohoto světa prozatím není dlouhá. Kapela vznikla v roce 2022 a o rok později nahrála EP "Immortal Time". "Osobně si myslíme, že se mají fanoušci na co těšit, a to především na zajímavé a nové prvky black metalu", prozrazují členové kapely o chystaných skladbách a vypadá to, že následovník EP by se mohl začít nahrávat už letos.


Jak došlo k založení BEYOND THE DARK ANGEL? Znali jste se z předchozích projektů v rámci plzeňské scény? 
Založení kapely BEYOND THE DARK ANGEL proběhlo velice náhodně. V rámci plzeňské scény se bubeník Lurtz, kytarista Tilion a basák Antares potkali již v jednom projektu, který nastartoval první ideu založení kapely. V tu dobu ale chyběl druhý kytarista a hlas. Proto se založení skupiny na nějaký čas oddálilo. Čtvrtého člena se podařilo najít úplnou náhodou, stále ale chyběl hlas, i přesto kapela začala zkoušet. Po nějaké době se zpěv našel, ale po určitých neshodách, ke kterým se nechceme vracet, se původní sestava rozhodla hrát opět ve čtyřech členech. Hlasu kapely se ujmul druhý kytarista Vindictus, se kterým se posléze nahrálo i debutové EP.
 
Čím vás oslovuje a naplňuje black metal, kterým se prezentujete? Chtěli byste se něčím odlišit od kapel podobného ražení? 
Tento žánr nás oslovil zejména z tohoto důvodu, protože hlavní kytarista Tilion v tomhle žánru dost často hledal únik, když prožíval temné a smutné období. Postupem času období skončilo, ale temná hudba v jeho srdci stále převládá. Jsme si vědomi, že nehrajeme zrovna tradiční styl black metalu. Tento podžánr který vznikl, se snažíme nadále nazývat black metalem a snažíme se tak temnotu šířit novým posluchačům. Tím, že nehrajeme typický black a žánr si dost upravujeme, se odlišujeme od ostatních podobných kapel a snažíme si vybudovat vlastní a originální image.
 
Jak vznikalo vaše debutové EP "Immortal Time"? Pracovali jste společně na hudbě i textech nebo někdo přicházel už s téměř hotovými nápady?  
V naší kapele funguje jakási symbióza. Nikdo nemá hlavní slovo a vše se vytváří společně a v přítomnosti všech členů. Nikdy se nám nestalo, že by někdo přišel s úplně hotovou věcí. Vždy je hlavní melodie, která se časem mění, upravuje a zlepšuje. K melodii se začínají nabalovat ostatní riffy a řeší se celkové aranže skladby. Co se týče textu, ten vymysleli převážně kytaristi.

BEYOND THE DARK ANGEL
Kde jste EP nahrávali a jaké je hlavní poselství desky? 
EP "Immortal Time" se nahrávalo v plzeňském soukromém studiu za přítomnosti Jana Němečka. Nahrávání jsme zahájili na konci května a do konce léta dokončili. Podstata celé desky se zabývá řešením malicherností a nadvládou neúprosného času. EP vypráví v podstatě chronologický příběh. Začíná skladbou symbolizující strach a depresi, strachem z toho, jak nás čas dožene a jaký je pocit se dotknout samotné smrti. Posléze i o důležitém rozhodnutí jakou cestou je správné se vydat. Texty písní jsou psány metaforicky, a proto si může posluchač převzít jednotlivé skladby podle sebe. Celý příběh je uveden předehrou "DI Sumus Nunc!", ve které jsou představeni jednotliví členové a první část temného loru kapely.
 
Pořádáte nebo byste v budoucnu chtěli pořádat vlastní akce a výměnné koncerty? Máte už s nimi nějakou zkušenost? 
Určitě ano! V létě pořádáme vlastní mini festival "Leviathan Open Air" v Chlumčanech u Plzně. Co se týká společných a výměnných koncertů, máme rozjednáno dost akcí a spoustu ještě plánujeme.

Refrén v závěrečné skladbě "Dead Alley" doslova vybízí po zapojení kláves. Uvažujete do budoucna o něčem podobném? 
Určitě se tomu nebráníme, ale v nejbližší době neplánujeme přijmout dalšího člena, jelikož by se jednalo o velikou změnu v kapele. Zatím máme veškeré klávesy, orchestrální nástroje a lidské chorály s doprovodnými zpěvy v podobě samplu.
 
K titulní písni "Immortal Time" jste natočili videoklip. Podle čeho jste vybírali lokalitu pro natáčení, jak dlouho trvala realizace a proč právě tento song? 
Skladbu "Immortal Time" jsme si vybrali především proto, protože pro posluchače má největší poselství. Lokalitu pro videoklip jsme zvolili hlavně díky malebnosti hradu Gutštejn a okolí. Zasazení děje do prostředí zříceniny hradu nám přišlo zkrátka nejvhodnější a nejlépe spojujícím místem pro tuto úvodní skladbu. Vybírali jsme z mnoha míst, která byla opravdu pěkná a nápaditá, ale hrad Gutštejn nás zaujal díky své tajemnosti a poloze. Videoklip jsme začali řešit začátkem července, ale jelikož jsme chtěli temnější atmosféru přírody, tak se natáčení zahájilo až během podzimních měsíců. Čas mezi zahájením a realizací jsme využili pro vytváření a shánění rekvizit a sepsání scénáře. Celý videoklip byl vytvořen za spolupráce s Nokur production a s dalšími lidmi, bez kterých by nebylo možné projekt zrealizovat. 
 
Co se týče dalšího materiálu mimo EP, kolik toho máte hotovo a kdy by se mohlo začít uvažovat o plnohodnotné desce? 
Plnohodnotnou desku máme určitě v plánu! Máme vymyšlenou většinu skladeb a momentálně doděláváme poslední detaily. Desku bychom chtěli začít nahrávat tento rok a připravujeme k ní i další videoklipy. Deska by mohla spatřit temnotu světa už v roce 2025. Osobně si myslíme, že se mají fanoušci na co těšit, a to především na zajímavé a nové prvky black metalu.

BEYOND THE DARK ANGEL

Rock metalová plzeňská scéna bývala před mnoha lety velice silnou. Jak se vám jeví dnes? Existují mezi kapelami přátelské vazby nebo i tohle s léty pominulo? 
Jelikož jsme na scéně zatím krátkou dobu, nevíme, jaká atmosféra zde byla dříve. Nicméně si myslíme, že na metalové scéně v Plzni ve většině případech stále panuje velmi přátelská atmosféra a kapely si mezi sebou dost často pomáhají. Bohužel se občas najdou výjimky, ale to jen velmi zřídka. Zkrátka chceme říct, že atmosféra na plzeňské metalové scéně je stále příjemná a přátelská.
 
Termíny koncertů pro letošní rok již postupně zveřejňujete. Na co dalšího se můžeme letos od vás těšit? 
Ohledně koncertů máme pro své fanoušky velice zajímavá překvapení, které se posluchači brzy dozví. Neplánujeme ale jen pouze koncerty, nových věcí bude vícero, například posun pódiové show, první merch atd. Tudíž víme, že v tomto roce na vás čeká spoustu zajímavých věcí.

Bandcamp BEYOND THE DARK ANGEL
Facebook BEYOND THE DARK ANGEL
Instagram BEYOND THE DARK ANGEL
YouTube BEYOND THE DARK ANGEL
Apple Music BEYOND THE DARK ANGEL

Vznik: 2022
Místo: Plzeň
Styl: black metal

Diskografie:
2023 - Immortal Time (EP)

Sestava:
Vindictus – kytara, zpěv
Tilion - kytara
Antares - baskytara
Lurtz - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem
Vydáno: 27.04.2024 v sekci Aktuality
Rocková kapela VOTCHI vydala singl „The River Knows“ u kanadského vydavatele. Kapela, pro kterou je typický zvuk příčné flétny, nadčasový sound a texty v angličtině, zabodovala v minulém roce ve světových rockových rádiích... číst dále
Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
Power metalisté z Valašska DONOR mají na kontě pěknou řádku úspěchů, ač se v jejich diskografii skví teprve dvě alba „Donor“ a „Devět křížů“, účast na velkých festivalech a počty fanoušků mluví samy za sebe. Několik... číst dále
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále