Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo

OCELOT - Zpříma, tvrdě a jasně

Vydáno: 07.02.2015 00:00 v sekci Tuzemské Podhoubí - Michal Křížek

Historie znojemské kapely OCELOT sahá sice až do roku 1988, elánu a nadšení má ale stále na rozdávání. Její nová deska „Rock n‘Roll Dog“, která sází na rock'n'rollovou přímočarost a metalovou energii po vzoru britské legendy MOTÖRHEAD,  je toho jasným důkazem. Nejen o ní, ale třeba i o aktuálním turné či plánech do budoucna se rozpovídal baskytarista a zpěvák Jindra Novotný.

 

OCELOT je kapela, která miluje rock 'n' roll. Hledáte ale inspiraci i jinde?

Ano, určitě! Spíše ale za námi přichází sama. Všude jsou doslova hromady kvalitní muziky a skvělých kapel, takže nás neovlivňuje pouze rock n‘roll (i když to někdy vypadá, že s MOTÖRHEAD chodíme i na záchod). Hoši v kapele poslouchají všechno možné, může nás ovlivnit klasický „hevík“, ale taky klidně i death metal nebo punk!

Nyní máte venku album „Rock n‘Roll Dog“. Je v něčem jiné než vaše předešlé počiny? Proč by si ho měl posluchač pořídit?

 

Tak především si tohle album pořídí posluchač, který má rád, když se nechodí moc dlouho kolem horké kaše – jdeme na věc zpříma, jasně, tvrdě, nehrabeme se v tom jako bába v koksu. Taky zvukově je album naprosto odlišné od ostatních předchozích alb. Podařilo se nám udělat hrubý, drsný a neučesaný zvuk, který je ale zároveň čistý a průzračný. Každý nástroj má svou barvu tak, jak ve skutečnosti hraje. Když jsem pouštěl loni první vzorky kamarádovi, tak mi řekl, že ten zvuk je „absolutní drzost.“ Potěšil mě. Po hudební stránce je deska taky odlišná, je melodičtější a některé vály mají i hitový potenciál.

 

Album má podle mě velkou přednost ve své energii. Je vaším záměrem, aby skladby na desce zněly jako na koncertech?

Určitě ano. Jenže ve skutečnosti to na koncertech solíme ještě o něco rychleji. Snažíme se hrát stejně rychle jako na albu, ale koncert je prostě koncert. Vlezeš na stage, navalí se adrenalin a už to jede. Skladby, co jsou na desce, musí znít jako na koncertech. Snažíme se, aby to při živém hraní fungovalo stejně. Kromě toho na koncertech ani na desce nepoužíváme žádné samply ani jiné speciální zvukové efekty. Kytaristi dokonce nemají ani efektové krabičky, pouze kvákadla, bubeník nepoužívá dnes tolik oblíbené triggery, protože do těch bubnů pořádně řeže. Zvuk na desce i live ovlivňují taky aparatury a nástroje, takže my jsme použili ve studiu to, s čím hrajeme venku. Marshall na kytary a Marshall LEM Superbass na basu.

Nyní prý chystáte videoklip. Kterou skladbu jste si vybrali a proč? Tipuji, že to asi bude titulní „Rock n‘ Roll Dog“.

Tipuješ správně! Videoklip je na skladbu „Rock n‘Roll Dog“. Je to proto, že tahle věc celkem přesně odráží naše hudební směřování, náš styl a text je v podstatě o nás. Videoklip je již hotový a bude k vidění například v některém z pořadů Czech Blade na TV Rebel.

Zanedlouho vás s kapelami LADY KATE a AUTOBUS čeká Metal Forever Tour. Na co všechno se můžeme těšit?

 

My jsme letos museli rozdělit plán koncertů na dvě části – Metal Forever Tour 2015 a naše vlastní koncerty, které pojedeme mimo toto turné. V současné době máme nasmlouvaných víc jak dvacet koncertů. Dalších přibližně patnáct akcí přibude v plánu do hlavních prázdnin. Celkem bychom tedy letos měli odehrát třicet nebo čtyřicet koncertů. Metal Forever Tour startuje 7. 3. 2015 v Pelhřimově v klubu Stará tiskárna. Aktuální přehled našich koncertů je možno najít na našich stránkách www.ocelotband.cz, kde najdete i fotky z koncertů, ale i reportáže, stejně tak tomu je i na našich facebookových stránkách.

5603
 

 

Jaké jsou další plány do budoucna? Budete experimentovat nebo se držet svých osvědčených postupů?

Naším hlavním plánem je co nejvíc hrát. Koncertujeme strašně rádi a snažíme se, aby každé naše vystoupení bylo pro naše posluchače zážitkem. Budeme také dělat další videoklip a máme rozdělaný materiál na nové album. Rýsuje se nám v letošním roce jedna zajímavá spolupráce a spousta dalších aktivit, které zatím nebudeme zveřejňovat. A jestli budeme experimentovat? Někde jsem slyšel zajímavý názor, že to nejlepší a nejdůležitější už v rokenrolu bylo vymyšleno. A je to tak! Nová hudba se dnes vymýšlí tak, že se vezmou dva odlišné styly, ty se mezi sebou spáří a máme tady „jako“ novou hudbu. Jenže to je ta legrace, že to vychází pořád z rokenrolu. Experimentovat budeme se zvukem, s nástroji, možná ulítneme i v některé písničce stylem, ale celkové naše směřování je jasné - pekelný rokenrol!

 

Info:

Žánr: metal/rock n'roll

Místo vzniku: Znojmo

Rok vzniku: 1988

Diskografie:

 1998  - Were Fucking Crazy (live)

 2002  - The Motorhell

 2003  - The Sexhell

 2005  - Rychlá smrt

 2008  - Fuckers

 2011  - Časy zlý

 2014  - Rock n‘Roll Dog

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kolik toho zbyde z ALBANDU? Kolik toho zbyde z ALBANDU?
Vydáno: 17.02.2020 v sekci Aktuality
Desáté výročí své existence ALBAND oslavili novým videoklipem... číst dále
UMBRTKA - Komíny smrti UMBRTKA - Komíny smrti
Vydáno: 17.02.2020 v sekci Recenze
WEREWOLF PRODUCTIONS – 49:23, regionální black metal... číst dále
POLETÍME? představují videoklip ke skladbě Kameny. POLETÍME? představují videoklip ke skladbě Kameny.
Vydáno: 16.02.2020 v sekci Aktuality
Kapela POLETÍME? začala od 15. února opět naplno koncertovat. Aby navnadila své hudební příznivce, připravila si pro ně příjemné překvapen... číst dále
INGOTT + MENHIR - Live mezi nebem a peklem 2020 INGOTT + MENHIR - Live mezi nebem a peklem 2020
Vydáno: 15.02.2020 v sekci Aktuality
České a moravské metalové kladivo udeří společnou silou... číst dále
Je dobojováno! Vítězem Spark Fresh Blood 2019 je PURNAMA Je dobojováno! Vítězem Spark Fresh Blood 2019 je PURNAMA
Vydáno: 22.01.2020 v sekci Fresh Blood
Šestý ročník Spark Fresh Blood zná svého vítěze, je jím turnovská death/blacková smečka PURNAMA. V těsném závěsu za ní skončili tachovští NEUROTIC MACHINERY a táborští ENDLESS DRAIN. Všechny tři kapely však odvedly... číst dále