Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha

Vydáno: 18.03.2015 00:00 - Jirka Štraub

Ondřej Ruml
Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha

Warner Music – 48:00
Jazz - Praha

Udělat album předělávek není jednoduchá disciplína, a to zejména v případě, rozhodnete-li se udělat album předělávek něčeho tak fenomenálního, čím dodnes zůstává Osvobozené divadlo.

6293

Ptát se většiny lidí, zda znají „Klobouk ve křoví“ nebo „Život je jen náhoda“, je zbytečné. A o to větší výzvu muselo pro Ondřeje Rumla znamenat dát zažitým skladbám jiný kabát. Už od začátku mu muselo být jasné, že konzervativní jedinci se budou velmi těžko přenášet přes nové verze tak pevně u nás zakořeněných písní. Jenže, když se nepřenesou, tak se nepřenesou. Pravdou totiž zůstává, že se zpěvák obklopil skvělými muzikanty a společně dali skladbám nový, svěží, „illustratosphericky“ jazzový (až mě trochu překvapilo, že Ondřeje nepředběhl Dan Bárta) obličej. Podařilo se jim přitom splnit hlavní úkol, jaký si takováto deska vyžaduje – udělat to svérázně, jinak, ale důstojně a neshazovat tím originál. „Tmavomodrý svět“, „Nebe na zemi“ a další jsou zde podávány s velkou lehkostí a elegancí. A stejně tak „Tři strážníci“ s hostujícím Ondřejem Brzobohatým a Jiřím Macháčkem. Sympatická je také „Stonožka“ nazpívaná jako duet se Zdeňkem Svěrákem.




Není na místě tvrdit, jestli Ondřej předčil nebo nepředčil originál. V přední řadě o to desce ani nejde a Ondřejovy verze skladeb jsou zkrátka jiné. Pokud někdo není nějak přehnaně zakonzervovaný a tradicionalistický, tak ho poslední album Ondřeje Rumla přinejmenším neurazí, příjemné potěší a v některých případech nadchne.

 


Hodnocení: 5/6


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení