PANDEMIA - Chceme hrát všude

Vydáno: 10.07.2015 00:00 - Martin Černý

Západočeští deathmetalisté PANDEMIA měli od svého založení jasno, že nechtějí zůstat jen v české kotlině. Jak je vidno, tento cíl si může kapela ze svého seznamu bez obav odškrtnout. Ale co vám budu povídat. Však on vám o tom lépe povypráví baskytarista Jarda.

Mezi českými metalovými kapelami, kterým se povedlo prosadit se v zahraničí, zaujímáte jednu z předních příček. Stálo vás hodně úsilí dostat se na mezinárodní pódia, anebo jste si zkrátka hráli po svém a úspěch se dostavil mimoděk?
Tak prakticky hned od začátku (1995) jsme věděli, že chceme hrát všude, co to jen půjde, hned po vydání prvních démáčů jsme začali jezdit po Čechách a rozesílali nahrávky po celém světě a už někde kolem roku 1997 jsme už celkem pravidelně vyjížděli po Evropě. Tak nějak jsme to brali jako samozřejmost, že přece nebudeme jezdit jenom kolem komína :).

Na svých oficiálních FB stránkách píšete, že hned po vydání debutu „Spreading The Message“ jste vyjeli na zahraniční turné. Jaká byla tehdy zpětná vazba od fanoušků mimo ČR?
Po vydání prvního alba jsme vyrazili na první velké profesionální tour pořádané agenturou, trvalo měsíc a bylo hodně náročné ,ale zároveň nás posunulo hodně dopředu. S VADER a VITAL REMAINS jsme projeli celou Evropu a zavítali i do Běloruska, kde byla reakce hodně divoká, asi jako kdyby viděli poprvé nějakou „západní kapelu“ :) Celkově byly reakce vynikající a spousta lidí nás už znala z předchozích zahraničních výjezdů.

Pokud se nepletu, tak v roce 2003 jste headlinovali velkou koncertní šňůru po Latinské Americe. Neměli jste trochu strach? Jiná mentalita fanoušků, exotické prostředí,...?
Ano, dvakrát, poprvé v roce 2003 a podruhé v roce 2005. Když jsme dostali nabídku, okamžitě jsme do toho šli, trochu nervozity co nás tam čeká samozřejmě bylo, ale jinak jsme vítali nabídku na dvou a pul měsíční tour s nadšením. No a výsledek předčil naše očekávání, úspěch to mělo obrovskej a fanoušci jsou tam jedni z nejlepších na světě!

Často v recenzích na vaše alba čtu, že jste si za léta vašeho působení na scéně vytvořili čitelný rukopis, pro nějž je typický death metal ze staré školy. Souhlasíte s tímto tvrzením, nebo se i po 20 letech existence stále hudebně vyvíjíte?
Tak asi určitě, to víš, že mě těší, když si někdo pustí nové skladby a hned řekne, že máme svůj typický rukopis, kterej je hned rozpoznatelnej. Ale samozřejmě když si poslechneš první album a to poslední, vidíš tam vývoj a posun, minimálně jsme se za tu dobu stali lepšími a zkušenějšími muzikanty!

Vaše deska „Feet Of Anger“ se v době vydání setkala s velmi kladnou odezvou. Snažili jste se i přesto na svém aktuálním albu něco po hudební stránce zásadně měnit?
Hrajeme a skládáme tak, jak to cejtíme, těžko nás může něco ovlivnit, změnit. Velice kladné ohlasy na poslední dvě alba nás těší a lepší ispiraci si muzikant přát nemůže.

V kvalitě zvuku „Feet Of Anger“ a „At The Gates Of Nihilism“ je poměrně značný rozdíl. Pomohla vám v tomto změna producenta a přechod k vydavatelství Mighty Music?
Vydavatel znění desky neovlivní, to je na nás , ovlivnit může pouze to, kolik dostaneme na nahrávání a tím je dáno, s kým můžem spolupracovat a jak dlouho být ve studiu. Díky oběma vydavatelům War Anthem a Mighty Music jsme si mohli dovolit pracovat v zahraničí s vynikajícíma producentama Andi Classenem na „Feets“... a s Waldemarem Sorichtou na „At The Gates“.... Každý má svůj osobitý rukopis, byla radost pracovat s těmito profesionály!

Musím říci, že nový klip k songu „Warmonger“ je doslova pastvou pro oči. Prozradíte nám, jak klip vznikal a kdo na něm s vámi spolupracoval?
Díky, opravdu se to povedlo, měli jsme jasnou představu jak to ma vypadat a děj vlastně koresponduje s textem o válečných buřičích, téma, které je stále aktuální a nevyčerpatelné, že? Celou práci odvedla zahraniční firma All 4 bands! Jsou to opravdu profíci v oboru!

             

Během vaší kariéry jste s PANDEMIA projeli mnoho míst po celém světě. Napadá vás nějaká konkrétní destinace, kde jste ještě neměli možnost prezentovat svou tvorbu a rádi byste tak učinili?
Ano, samozřejmě, těch míst je spoustu, kde jsme ještě nehráli. Zatím jsme hráli v cca 30 zemích světa, takže máme ještě co dohánět. Zrovna na podzim se chystáme poprvé do Skandinávie, už se nemůžem dočkat....

Děje se toho teď kolem vás opravdu hodně. Vydali jste desku, nedávno jste vypustili klip a koncertujete v rámci podpory „At The Gates Of Nihilism“. Měli jste poslední dobou čas se zamyslet nad konkrétními plány do budoucna?
Tak zatím jsou plány jen do konce roku, a to je promotion k nové desce, které pořád běží ,pak podzimní evropské turné na jeho podporu. A v závěru roku chystáme velkej výroční koncert u nás doma v Chebu 14.11. v KC Svoboda - 20 let PANDEMIA ! Bude to hodně speciální show, kde se sejdou na jednom pódiu všichni bývalí členové a postupně vystřídají a zahrajou průřez celou 20 letou historií. Bude to zároveň jediný koncert, kdy s námi vystoupí po 10 letech i kytarista Alex, spoluzakladatel kapely. Bude tam s námi i spoustu vzácných hostů ,fanoušci se mají na co těšit, bude to opravdu neopakovatelná show!

Sestava: Jarda Friedrich - baskytara, Jiri Krs - zpěv, Vitalij Novak - kytara, Ondra Die - bicí

Diskografie:
Prach na očích -demo (1995)
Dance in Vicious Circle -demo (1997)
The Message from the Death Metal Empire (EP 1999)
Spreading The Message (CD 1999)
Personal Demon (CD 2002)
Riven (CD 2005)
Pandemic Mission to Latin America (DVD 2007)
Feet Of Anger (CD 2009)
At the Gates Of Nihilism (CD 2015)

https://www.facebook.com/pages/PANDEMIA-/333136402563?fref=ts

http://bandzone.cz/pandemia


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení