Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

POPPY SEED GRINDER – Každá změna byla zároveň další motivací pokračovat

Vydáno: 27.02.2015 00:00 v sekci Rozhovory - Martin Černý

Loni v únoru se po pěti letech fanouškům připomněla tuzemská deathgrindová stálice POPPY SEED GRINDER vydáním nového promo cd, které více než nápadně naznačilo, že bychom se mohli dočkat nového plnohodnotného přírůstku do diskografie kapely. Co je na těchto zvěstech pravdy a na spoustu dalších věcí jsem se vyptal přímo kytaristy Yardy.

Od vydání vašeho zatím posledního alba „Humanophobia“ (2008) jste krom jedné demo nahrávky až do loňského února nepředstavili žádný nový materiál. Dočkali by se fanoušci nových věcí dříve, nebýt personálních rošád, se kterými jste se poslední léta potýkali?

Určitě by se dočkali dříve. Materiál vznikal průběžně, takže nás personální změny pokaždé na chvíli zastavily. Klidně to mohlo být o rok, dva nebo tři dříve. Vždy jsme se považovali spíš za koncertní kapelu, takže se s každou další personální změnou znovu a znovu secvičoval koncertní set. Na skládání nových věcí bylo díky tomu mnohem méně času. Dnes je sestava konečně ustálená, materiál na nové CD je hotov a stačí ho jen nahrát a vydat.

Vaše promo se v některých aspektech výrazně liší od předchozí tvorby. Více do popředí se dostal hardcore a prakticky se slehla zem po chrochtavých vokálech. Proč jste se vlastně odklonili od tohoto typu zpěvu?

Změna vokálu souvisí především se změnou zpěváka. Zároveň jsme začali klást větší důraz na lyriku a proto se na úkor klasického growlingu objevilo více nafrázovaných pasáží. Díky tomu také více vynikly HC prvky, které ale používáme už dlouho a jsou jedním z našich poznávacích znamení. „Promo ´14“ nazpíval Honza, který zároveň hrál na basu. Zpěv tedy musel být logicky jiný než na předchozích albech. Nová deska s Eddiem za mikrofonem bude zase trošku jiná. Osobně tam ale cítím spoustu pojítek a společných nálad, jsou to pořád PSG. 

5651

Oproti minulé desce se zvuk nových skladeb výrazně pročistil. Má to na svědomí pouze lepší mastering, či jste od samého začátku chtěli trochu konkrétnější a čistší zvukový kabát?

Promo CD vznikalo jinak než předchozí desky. Díky možnostem techniky si dneska můžeš natočit prakticky všechno doma v ložnici. Záměrem bylo si vyzkoušet, jestli se obejdeme bez profesionálního studia. V rámci možností se celkový sound docela povedl, chtěli jsme to takto čistější. Navíc nám zvolený postup ukázal, co máme udělat trochu jinak a čemu se příště vyhnout úplně.

Mohou fanoušci očekávat, že potenciální nová deska se ponese v podobném duchu jako promo nebo máte ještě nějaká překvapení v záloze?

Je pravda, že po vypuštění proma do světa, došlo v kapele k dalšímu personálnímu zemětřesení. CD tedy budeme natáčet v nové sestavě, neznamená to však změnu stylu

PSG, určitě se nechystáme na žádný úkrok stranou. Od kytar se to ponese v duchu proma, bicí, basa i zpěv však budou vypadat trochu jinak. Každý muzikant má svůj vlastní rukopis, věřím, že se máte na co těšit.

Pokud se nepletu, tak tři písně z loňského února jste natočili ještě s basákem Honzou za mikrofonem. V případě, že by se někdy v budoucnu objevily tyto songy na některé z vašich desek, přezpíval by je váš současný zpěvák Eddie, anebo byste je nechali v současné podobě?

Písničky z proma se na nové desce rozhodně objeví. Počítáme s tím, že budou nahrány znovu, za mikrofonem určitě uslyšíte Eddieho.

Před časem s vámi jedna bulharská televize pořídila rozhovor do své relace o tvrdé muzice. Při jaké příležitosti se rozhovor odehrál? Byla to vaše první takováto zkušenost před televizní kamerou?

S kapelou se nám v Bulharsku moc líbilo. Díky koncertům, které jsme odehráli v roce 2011, tam máme spoustu fanoušků a kamarádů. Dokonce za nimi se ženou létáme na letní dovolenou. Jednou večer jsme se v hospodě seznámili s moderátorem místního metalového rádia a státní televize. Pivo dalo pivo a domluvili jsme se na krátkém rozhovoru o PSG pro Bulharskou televizi, kde má metalová scéna výrazně více prostoru než u nás. Za pár dní jsme cestou z pláže natáčeli . Takových rozhovorů již vzniklo víc, kdysi dávno jsme točili něco podobného před koncertem v Bratislavě. PSG se také objevili na Óčku v MadHouse po vydání „Humanophobie“...

Některá uskupení vašeho ražení berou texty pouze jako jakýsi nutný doplněk k hudební složce. Máte to také tak, nebo se ve svých textech snažíte něco posluchači sdělit?

Velmi dlouho jsme se zpěvem pracovali jen jako s dalším hudebním nástrojem. Promo ´14 je vlastně první nahrávkou PSG, kde se na texty klade větší důraz. I proto ubylo chrochtavých pasáží a zpěvu je víc rozumět. Na chystané nové desce mají texty opět důležitou roli.

 

Kapela za svou osmnáctiletou existenci prodělala řadu personálních obměn. Zůstal vůbec někdo z původní sestavy? Jak se vám jako kapele daří udržet identitu?

Ale ano, jeden zůstal (smích). Jsem ten poslední zakládající člen POPPY SEED GRINDER. Změn u nás proběhlo skutečně hodně, ale každá byla zároveň další motivací pokračovat. Člověk se s tím už dokáže lépe vyrovnat. Identitu si udržíme bez problémů, je to snadné - baví nás hrát.

Nedávno jste oznámili, že se k vám přidal nový bubeník a sestava je tedy tímto kompletní. Prozradíte nám, co chystáte pro fanoušky v letošním roce?

Kapela je opět kompletní a připravená. Aktuálně se intenzivně připravujeme na nahrávání nového CD, chceme, aby nás ve studiu nic nezaskočilo. Doufáme, že se nám podaří brzy najít vydavatele a nový materiál se rychle dostane k fanouškům. V létě nás můžete vidět třeba na Czech Death Festu, na Krhanice Open Air a dalších festivalech. V jednání jsou také koncerty v zahraničí. Rok 2015 bude pro PSG ve znamení nové desky. Připravte si uši! 

Diskografie

Talk Evolution (2002)

Oppressed Reality (2004)

Humanophobia (2008)

Promo 14 (2014)

Sestava: Yarda – kytara, Eddie – zpěv; Klabi – basová kytara 

5956


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále