Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ELYSIUM: S muzikou máme vystaráno do smrti

ELYSIUM: S muzikou máme vystaráno do smrti

Vydáno: 09.08.2016 14:22 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

ELYSIUM je kapela, která se ve svých skladbách obvykle zabývá tématy spojenými s historií. Aktuálně pracuje na minilabové trilogii, jejíž koncept stojí na příběhu dívky v koncentračním táboře. Na otázky odpověděli zpěvák Bejv, kytarista Dušan a baskytarista Adis.

Jak moc se měnil za třináct let existence zvuk vaší kapely?

Bejv: Vzhledem k tomu, že jsem byl většinu existence kapely spíše její posluchač než aktivní člen, tak to můžu posoudit spíše z této strany. Za mě se nezměnil jenom zvuk, ale téměř vše - styl, vzhled, koncertní projev a podobně. Dalo by se říct, že hudba se posunula o míle daleko a řekl bych, že i kapela. Poslední minialbum to jenom potvrzuje a pro nás je nesmírně důležité, protože je na něm slyšet současná tvář kapely, která se od odchodu zpěváka Jirky a bubeníka Pepína výrazně změnila. Dle dosavadních reakcí to vypadá, že je to správná cesta.

Dušan: Co se týče zvuku, změny jsou v podstatě razantní na každém našem počinu. Každá naše nahrávka je v jiném ladění, v jiném stylu a byla použita jiná aparatura. V současnosti používáme osmistrunné kytary a hudbu připravuji tak, abychom maximálně využili potenciál nástrojů. Pokud bude ELYSIUM fungovat další spoustu let, nikdy nebude stát na místě.

Minialbum Chapter I: Beginning Of The End je první částí trilogie příběhu malé dívky z koncentračního tábora. Je to velmi silné téma pro české dějiny. Vy jste se ale rozhodli prezentovat jej v angličtině. Není to škoda?

Bejv: Myslím si, že to není silné téma jenom pro české dějiny, ale obecně pro uvědomění si toho, čeho je člověk schopen i toho, co je schopen vydržet. A proč v angličtině? Kromě začátků byly texty Elysium vždy v angličtině a můj názor je, že není potřeba na tom nic měnit. Dnešní svět je tímto jazykem obklopen a i pro člověka, který není úplně kovaný v tomto jazyce, existuje spousta způsobů, jak si text přeložit. Nicméně nebudeme si nic nalhávat, srozumitelnost zpěvu v tomto žánru není zrovna hlavní atribut.

Dušan: Máme za sebou nějaké koncerty v zahraničí a se zahraničními kapelami. Prezentace přes web má teoreticky neomezené možnosti a angličtina je ideální jazyk i pro tyto účely. Rozhodně to nepovažuji za nic, co by ubíralo na síle tématu.

Jaký je plán vydávání dalších dvou minialb a v jakém stádiu jsou nahrávky pro ně?

Bejv: V současné době kompletujeme novou skladbu na prostřední část a Dušan skládá do šuplíku další kousky. Nicméně teď jsme se trochu zbrzdili, neboť se toho sešlo poslední dobou moc, jak v našich osobních životech, tak v aktivitě kapely. Spoustu času také zabraly přípravy na desátý ročník festivalu Týnecký mazec, který pořádáme. Ovšem rádi bychom do konce roku dali dohromady další EP a pokusili se ho nahrát. Hodláme všechny tři části postupně  poskytnout k volnému stažení na internetu a případně pokud bude zájem a našel by se vydavatel, vydat na nějakém fyzickém nosiči. Tohle je ovšem otevřené.

Dušan: Snažím se pilně pracovat na nových skladbách. Textové téma je, co se týče nálady, dost temné až depresivní. Musím si tedy pohrát s náladami a použít patřičné melodie a postupy, aby to alespoň trochu korespondovalo s texty.

Budete později prezentovat na koncertech příběh vcelku?
Bejv: Zatím je náš koncertní set složen z kombinace starších skladeb, které ale postupně mizí. Je pravda, že příběh je prezentován ve stejném pořadí, jak na sebe navazují texty. Až tedy bude hotovo, zřejmě to bude tak, jak říkáte. Koncerty jsou pro nás kapitola sama pro sebe. Nesmírně nás baví a ta interakce s lidmi a možnost předávat energii je prostě k nezaplacení. Dušan: Ano. Budeme postupně zařazovat nové skladby. O tom je celé ELYSIUM. Pořád jít dopředu. Já jsem člověk, který nerad v tomto směru stagnuje. Lidská kreativita nezná mezí, tak proč hrát několik let staré skladby stále dokola?

Adis: Pohrávali jsme si i s myšlenkou natočit k albu film, který by se skládal z klipů všech písniček a dalo by se to i prezentovat naživo třeba právě na našem festivalu Týnecký Mazec kde je veliká videoprojekce a mohlo by to být super. Tak máme na příští festival co chystat.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Bejv: Pracovat na nových skladbách. Co nejvíce prezentovat kapelu, jak koncertně, tak i formou propagace, a užívat si tohoto skvělého koníčka, který nás naplňuje a baví.

Dušan: A také dělat všechno pro to, aby všechno fungovalo tak, jak má. Chceme hrát, chceme se bavit, bavit lidi. Zkrátka zapomenout na starosti a užívat si koncerty a dělat muziku. S ní máme vystaráno do smrti.

Vznik: 2003

Místo: Týnec nad Labem

Styl: metal

Zajímavost: Pracuje na minilabové trilogii z prostředí koncentračního tábora

Diskografie:

2004 Curiosity

2006 Private Hell

2009 Nine Ways To Leave

2016 Chapter I: Beginning Of The End (EP)

Sestava: Jaroslav „Bejv“ Petřík - zpěv, Dušan Miňovský – kytara, Ondřej Nesládek - kytara, David „Adis“ Adamec – baskytara, Peter „Hetty“ Heteš - bicí

 

 

 

 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem
Vydáno: 27.04.2024 v sekci Aktuality
Rocková kapela VOTCHI vydala singl „The River Knows“ u kanadského vydavatele. Kapela, pro kterou je typický zvuk příčné flétny, nadčasový sound a texty v angličtině, zabodovala v minulém roce ve světových rockových rádiích... číst dále
Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
Power metalisté z Valašska DONOR mají na kontě pěknou řádku úspěchů, ač se v jejich diskografii skví teprve dvě alba „Donor“ a „Devět křížů“, účast na velkých festivalech a počty fanoušků mluví samy za sebe. Několik... číst dále
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále