UNDER THE SKIN: O boji proti továrně na chemikálie (+ nový videoklip)

Vydáno: 27.12.2017 10:00 - Jaroslav Špulák

Koncepční alba jsou vždy zajímavá. „Planet Earth’s Survivors“, letošní deska frýdecko-místecké kapely UNDER THE SKIN, stojí na příběhu boje s osudem a nakonec i o holý život. Jeho autorem je zpěvák a kytarista kapely Pavel Krpec, který odpovídal na otázky.

Vaše druhé album je koncepční a vypráví příběh muže hledajícího smysl existence. Má tento příběh nějakou konkrétní předlohu?
Příběh je fikcí až na jeden reálný základ. Hlavní hrdina během svého boje proti továrně na chemikálie onemocní rakovinou, konkrétně rakovinou jícnu. Stane se tak poté, co je dlouhodobě vystaven nebezpečným látkám obsažených v půdě a potravinách, které si sám na své zahradě vypěstoval. Stejné nemoci, ale z jiných důvodů, podlehl ve skutečnosti náš dědeček.

Jak na koncept desky reagují vaši fanoušci?
Myslím, že příběh přijali kladně. V bookletu je doplněný o dějové vsuvky a krásné ilustrace z dílny Karolíny Čtveráčkové. Samozřejmě někteří fanoušci bojují s angličtinou. Pro ně jsme připravili český překlad. Lidem se líbí, že příběh má reálný základ, i přesto, že v něm klademe řadu až filozofických otázek. Bojovat s nemocí, nebo se jí poddat a v poklidu zemřít? Stojí za to bojovat o domov uvnitř nehostinného prostředí? Je vražda na tyranu zločinem?

Jakým způsobem prezentujete skladby z alba na koncertech?
Na koncertech desku hrajeme vždycky pohromadě, takže ji na začátku představím, ale potom už pouze představuju názvy jednotlivých písniček a občas trošku prozradím, o čem která je. Takže si písničky žijí vlastním životem. Z vlastní zkušenosti vím, že kolikrát lidi text vůbec nezajímá a jdou hlavně po melodii a zpěvném vyznění celé písně, takže pokládám za velký úspěch, že naše publikum zajímají i texty.

V čem přesně se změnil zvuk kapely při porovnání obou alb?
První album bylo žánrově i zvukově více rozpolcené. Úplně přesně jsme nevěděli, jak ho uchopit. Byl to náš první zážitek ve studiu. Ke druhé desce jsme do studia nastupovali s jasnou vizí zvuku k jednotlivým skladbám. Zpracovali jsme prolog v orchestrálních aranžích, doplnili potřebné basové linky, přidali řadu zvukových efektů, například scratche, psí štěkot, déšť, vítr nebo pípání, abychom co nejvíce podkreslili příběh.

Natočili jste klip k písni „Under the Skin“, který přibližuje příběh z první části desky. Následují další?
Jasně. Dvanáctého listopadu vyšel druhý singl k písni „Planet Earth’s Survivors“. Příběhově popisuje začátek celého alba, nelehký život poblíž nedaleké továrny na chemikálie a boj hlavního hrdiny proti nim. Jde o ostrý kontrast oproti klipu k „Under the Skin“, kdy hlavní hrdina svůj osud už přijal. V klipu nevystupujeme, je plně animovaný šikovnými grafiky z all4bands. A je to naprostý nářez!

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
V nejbližší době nás čeká propagace alba v médiích. Snažíme se zařídit vysílání v různých rádiích napříč republikou, zveřejnění recenzí na různých hudebních webech a časopisech a v neposlední řadě dáváme dohromady menší turné k desce. Všechny věci okolo kapely zařizujeme takříkajíc na koleně úplně sami, takže je pořád co dělat.

Vznik: 2012
Místo: Frýdek-Místek
Styl: crossover
Zajímavost: Skladby z nové desky hrají na koncertech vždy pohromadě

Diskografie
2015 Moth & bulb
2017 Planet Earth's Survivors

Sestava
Pavel Krpec – zpěv, kytara
Jan Ševčík – kytara
Petr Urbiš – baskytara
Jiří Ševčík – bicí

Under The Skin - Planet Earth's Survivors


 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení