Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
IMODIUM, Bytové turné – 2. den: Sbírka básní, staré fotky i fotbalové drama

IMODIUM, Bytové turné – 2. den: Sbírka básní, staré fotky i fotbalové drama

Vydáno: 06.04.2018 23:33 v sekci Publicistika - Jaroslav Špulák

O zastávku v rámci Bytového turné broumovského rockového IMODIA se obvykle hlásí ti, kteří mají vážný zájem. Není proto divu, že tu a tam nachystají pro kapelu hodnotný dárek. Nejinak tomu bylo v pátek 6. dubna, kdy se formace vypravila na druhý hrací den letošního Bytového turné, plná sil a očekávání. Po prvním dnu navíc nebylo pochyb o tom, že setlist s překvapeními je skvěle nachystaný. Například skupinu samotnou baví.
Začalo se v Říčanech, na zahrádce rodinného domku, kam se přišli podívat tři příjemní lidé. Jakub, který si kapelu pozval, jí věnoval svou novotou vonící sbírku básní. Měl ji připravenou několik měsíců a jeho přítelkyně Aneta jej přiměla k tomu, aby ji zpracoval, graficky upravil a nechal vytisknout. Je možné, že se zpěvák, kytarista, skladatel a textař Thom nechá pro příští album některými básněmi inspirovat, ačkoli objektivně uznal, že nejsou zrovna optimistické.
U Ondry v Přistoupimi se hrálo také na zahradě a potvrdila se tam jedna svatá pravda. Při koncertu kromě ostatních exceluje i kytarista Daniel, jenž osobně celý program připravil tak, že si v každé skladbě zahraje kytarové sólo. Nutno uznat, že náramné. Když Thom diváky důrazně vyzve, mnozí při Danielových sólech nadšeně aplaudují a volají tak silná slova, jako „neopakovatelné“, „nemožné“, „dechberoucí“, „šokující“ nebo „skvostné“. V Přistoupimi u Ondry, který si kapelu pozval, drtivá většina těch slov padla. Co na tom, že ne vždy byla tak docela slyšet.
Imodium, Bytové turné 2018Právě v Přistoupimi se odehrál fotbalový zápas, při kterém se členové Imodia spojili s tamními dětmi a vytvořili dvě rovnocenná mužstva. V dramatické duelu zvítězilo mužstvo kolem Thoma devět ku nule, možná šest ku dvěma. O správném výsledku vede dosud výprava ostré spory, pravdou ale je, že Thomovo družstvo vyhrálo.
Do fotbalových dějin zřejmě vstoupí moment, kdy kytarista Daniel chtěl v jednom momentě vystřelit na bránu, ale nešlo mu to. Vystřelil teprve v okamžiku, kdy už vůbec vystřelit nechtěl, což je osudová chvíle, která se ve fotbalové hantýrce nazývá „nechtěná střela“ a většinu fotbalistů během kariéry nikdy nepotká. Daniel ji má za sebou.
Do Přistoupimi přijel za Imodiem kytarista Láska, který hrával v kapele Ovoce. S chutí si s kamarády zazpíval a zopakoval to pak ještě při večerním vystoupení v Praze. Tam už se ale nechal poměrně dlouho k pěveckému výkonu přemlouvat.
V Českém Brodu, kam si Imodium pozvala Kateřina, se hrálo ve školní tělocvičně. Akustika tam byla sice mizerná, jak to v tělocvičnách bývá, ale Imodium se s ní porvalo srdnatě a velmi umně kličkovalo ve víru vlastní hry i zpěvu a jejich odrazů. Po koncertě všichni z kapely shodně vypověděli, že byť nikdy nejeli lyžařský slalom, teď už vědí, jaký je to pocit. Také se jednomyslně zavázali, že skutečný slalom nikdy nepojedou.
Imodium, Bytové turné 2018Kateřina a její rodina pro kapelu připravily výstavku fotek ze sedmi zastavení Bytových turné, která se u nich v minulosti uskutečnila. Dárkem byl i tematický dort a také obrázek s výběrem z historických fotografií.
U Filipa a jeho rodiny v Praze se v pátek končilo ve velkém stylu. Imodium předvedlo doslova akustickou rockovou smršť, jež byla tak intenzivní, že si někteří diváci museli během setu dojít pro alkohol, aby to celé ustáli a uzpívali. Jinak se ale ke kapele sborově přidávali a dělali vše pro to, aby koncert nikdy neskončil.
Imodium, Bytové turné 2018Je jasné, že taková atmosféra Imodium inspirovala tak, že podalo již svůj šestý životní výkon na letošním Bytovém turné. Na místo dorazili i zástupci médii, kterým pak v ústraní zpěvák a kytarista Thom řekl vše, co měl na srdci. Bylo evidentní, že to s nimi pořádně zamávalo.
V noci se k výpravě přidal vokalista a hráč na cokoli Arnold. V případě Bytového turné totiž platí, že je Imodium absolvuje v takzvané „bytové sestavě“, ve které kapelu nelze vidět jinde než právě na takovém turné. V náznacích to celé zní tak, jako by základní čtveřici doprovázel významný světový symfonický orchestr.
V náznacích.

(POZNÁMKA: Tato reportáž je psaná s nadhledem, proto jsou některé situace z turné popsány mnohem dramatičtěji, než jak by si zasloužily)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále