Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ECLIPSIS - Nic není tak jednoduché, jak si člověk myslí

ECLIPSIS - Nic není tak jednoduché, jak si člověk myslí

Vydáno: 08.02.2021 14:40 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Byť se zrod novopacké party Eclipsis dá počítat na dlouhá léta, zdá se, že kdo si počká, ten se dočká, a to možná i debutového alba, na kterém kapela v současné době už intenzivně pracuje. Byť se Eclipsis dříve hlásili zejména k heavy metalu a thrashi, dnes své stylové zaměření charakterizují jednoduše – metal! Více o Eclipsis prozradí kytarista Radek Mikyska.


Vezměme to úplně od základu – kdo jsou ECLIPSIS?
 ECLIPSIS je parta kamarádů, jejichž společným cílem je hudba. Jednoduché, ale jasné.

Rok 2005 označujete jako období prvních pokusů o vznik kapely, rok 2010 za období položení prvního základního kamene a rok 2013 jako definitivní vznik kapely ECLIPSIS. Čím to, že proces samotného vzniku zabral takovou dobu, co na něm bylo nejobtížnější?
Nejvíce času asi zabralo hledání dalších členů a myšlenkové utváření celku v hudební rovině. Nejobtížnější asi bylo utváření se a hledání směru, kterým se chceme všichni společně ubírat.

Co od vašich začátků se z tvých představ o fungování kapely a vlastních ambicí naplnilo, jaké představy tě opustily a jaké naopak přibyly?
Každý má nějaké hudební ambice a představy, my jsme se vždy drželi spíše při zemi, ale samozřejmě představy a touhy máme, a ty se posouvají spolu s námi. V prvopočátku jsme tvořili a vymýšleli vlastní písně, potom jsme si chtěli zahrát na koncertě, následovala vlastní zkušebna, vlastní nahrávací studio, písnička v rádiu a nyní tvoříme CD. Člověk má představy a touhy, někdy je zklamaný z toho, že se to posouvá mnohem pomaleji, než si plánuje, ale tak to chodí. Pracujeme, máme rodiny a hudbu jako svého koníčka a nejde vše skloubit tak, jak si člověk kolikrát myslí.

Jak bys charakterizoval hudbu, kterou s ECLIPSIS tvoříte, co bys doporučil jako váš zatím nejpovedenější kus?
My jsme se nejdříve charakterizovali jako heavy-thrash. Záhy jsme ale zjistili, že to škatulkování není až tak dobré, protože písně, které tvoříme, nejsou a nedají se zařadit pouze do heavy, nebo thrash metalu. Rozhodli jsme se tedy, že si dáme nálepku jednoduchou - METAL! Jako nejpovedenější kus se nám vždy jeví ta poslední píseň, nejnovější, ale abychom nějaké vypíchli, tak rádi hrajeme „Tvář světla“, „Patron“, nebo „Drogový král“.

Co texty, jaký význam jim přikládáte a jaká témata vás zajímají?
Texty písní a jejich význam je dán tím, kdo ho zrovna tvoří, jaké má myšlenkové pochody, náladu a chuť. Nedá se říct, že by nás nějaké téma speciálně zajímalo a je to dáno spíše tím, o čem ten dotyčný má zrovna náladu psát.

Které kapely jsou tvému hudebnímu cítění blízké?
Těch kapel je asi hodně a každý z nás má tu svou. Asi by kluci souhlasili, když napíšu AMON AMARTH, IN FLAMES, TRIVIUM, AMORPHIS, INSOMNIUM a z našich kapel mě napadá ARAKAIN, DYMYTRY, a ještě spoustu dalších nejen našich českých, ale i zahraničních, ale tuším, že kdybychom jmenovali všechny, tak tu budeme dlouho vypisovat jejich názvy…

V letošním roce jste představili tři singly, které jste zveřejnili na YouTube. Uvažujete o tvorbě nějakého uceleného alba nebo dáváte přednost modernímu trendu postupnému uvolňování jednotlivých skladeb?

Tvorbu alba plánujeme už hodně dlouho. Nejdříve jsme hledali vhodné nahrávací studio, ale nakonec jsme se rozhodli pro vlastní, což nám trošku zkomplikovalo termín vydání alba. Netušili jsme a možná je to i dobře, že se budeme potýkat se spoustou problémů, pokusů a nepovedených nahrávek v souvislosti s postupným vybavováním studia. Dnes se nám po velmi dlouhé a náročné cestě daří nahrávat ve vlastním studiu a to nás o to víc těší. Ucelené album tedy bude, jen termín nechceme určovat, protože už víme, že nic není tak jednoduché, jak si člověk myslí.

Máš jasnou představu, o tom, jak by ECLIPSIS měli znít, je nějaká nahrávka, kterou bys považoval za inspiraci k tomu, jak by měli ECLIPSIS znít?
Máme v kapele velmi nadaného človíčka, který věnoval neuvěřitelnou část svého života tomu, abychom docílili zvuk dle našich představ, a nedá se přímo určit, která kapela by nás inspirovala zvukem, razancí, či zabarvením. Co si osobně pamatuji, tak se každý nástroj tvaroval spíše podle našich představ. No a samozřejmě i podle různých vzorů, které těm našim představám odpovídají. Těch ale bylo více.

Čím bys příznivce metalu nalákal na vaši show a který koncert považuješ v historii ECLIPSIS za nejvydařenější?
Příznivce metalu bych pozval a doporučil jim naše webové stránky, bandzone, youtube kanál, či spotify. Tam všude si nás mohou poslechnout a sami posoudit, zda se jim naše hudba líbí a zda je pro ně tou, která by je zajímala a kterou budou rádi poslouchat. Jinak asi nejvydařenější koncert za poslední dobu podle mého mínění byl v Nové Pace na fesťáčku Paka plná piva!

Jak prožíváte současné období, kdy není možné hrát naživo? Najdete aktuálně čas a chuť tvořit, skládat, věnovat se hudbě? Využili jste tuhle dobu třeba na tvorbu nových písní, lze po skončení bezpečnostních opatření od vás čekat intenzivnější útok na pódia?
Bohužel s tím, co se děje, se člověk musí smířit. Přišli jsme o spoustu koncertů a možností vystoupení. Rozhodně ale nezahálíme a snažíme se tuto dobu využít právě pro nahrávání alba. Doufáme a pevně věříme, že se vše brzy srovná a my se zase budeme moc postavit na prkna, zahrát si a pořádně s fanoušky zařádit!

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se tě na to zeptal.
Asi bych vyslovil přání a věřím, že kluci se mnou souhlasí. Přál bych si, aby hudba a především ta živá hudba měla vždy pro fanoušky zelenou a abychom se potkávali v hojném počtu na koncertech!

Facebook ECLIPSIS
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále