MINDWORK - Cortex

Vydáno: 09.02.2021 10:46 - Czech Blade

VLASTNÍ VYDÁNÍ - 16:41, prog/death metal
MINDWORK_cdČas neúprosně ukrajuje z našeho života a zcela arogantně bez zastávky peláší dál. To si člověk uvědomí i při poslechu hudby MINDWORK. Od jejich poslední řadovky „Eterea“ uběhlo více než osm let a nyní se posluchači dočkali konečně nové hudby, bohužel pouze épíčka. Nicméně lepší čtyři skladby než drátem do oka. Nová nahrávka „Cortex“ kapely z Prahy zní, jak kdyby si dali spicha DEATH, CYNIC a OPETH, přitom však nepostrádá osobitost.

Šestnáct minut dlouhá (spíše „krátká“) nahrávka uvítá posluchače klidným minutovým intrem „Beyond The Cortex“. „Depersonalized“ už na vás vybafne stylem prog/death metalové bouře. Jako by MINDWORK nahráli skladbu ihned po desce „Eterea“. Styl, pojetí, atmosféra, vše zní velice podobně. Fanoušek kapely se ihned bude cítit jako doma. Zpěvákův growl může připomenout Ihsahna, ale čistý zpěv je extrémnímu rovnocenným partnerem. MINDWORK jsou velice orientovaní na atmosféru, kterou šikovně malují kytarové harmonie v pozadí, či akustická kytara v závěru písně. „Last Lie Told“ začne téměř v doom metalovém tempu, ale postupně zrychlí do středního tempa. Kytary sází propracované riffy a skladba střídá tvrdé a melodické pasáže. Není nouze o kytarové vyhrávky či výborně znějící baskytaru Zvláštně působí závěr songu, v němž se do zvuku bicích přidá zajímavý zvukový efekt. Zní poněkud zneklidňujícím dojmem, což je však pozitivum a dokládá, že si Mindwork zakládají na detailech a propracovanosti. Desku završí povedená „Grinding The Edges“, která ale ničím nevyčnívá.

„Cortex“ je sázkou na jistotu. Kapela zní velice podobně jako před osmi lety a spíš jako by říkala: „Jsme zpátky“. MINDWORK natočili krátkou nahrávku, která potěší všechny fanoušky prog/death metalu. Výše zmíněné kapely jsou v muzice MINDWORK rozpoznatelné, ale Pražané přidávají i kus sebe. Hudba má metalový důraz i melodie, které pohladí. Jen by to chtělo dlouhohrající album! Těch šestnáct minut je prostě málo.

Facebook MINDWORK
Autor: Supermartonátor
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení