Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

Živě: JASNÁ PÁKA –„ NO SEX NO DRUGS TOUR 2014“ - Zlín, 10. 10. 2014 – Masters of Rock Cafe

Vydáno: 13.10.2014 00:00 v sekci Naživo - Gerd Muller

JASNÁ PÁKA vlétla na diváky zlínského MoRC na Čepkově úderem půl desáté. Večer. Mimochodem, v takové žižkovské Akropoli nebo pražské Roxy by se v tuto hodinu už pomalu hudebníci a diváctvo chystali k děkovačce a květinovým darům.

Interiér zlínského klubu je nerockově chladný, z jedné strany prosklený se závěsem a vůbec takový novostavbový. A při průlezu kavárnou je vždy svinsky nahuleno. I proto je zde startovací rituál jakékoliv kapely složitější, než třeba v brněnské Flédě nebo Rock Café na Národní třídě.  Nebo taky v dnes pozapomenutém a opuštěném zlínském Golemovi.

JASNÁ PÁKA zvládla nástup energicky bez nutnosti použít startovací kabely nebo přídavné spalovaní. Koneckonců, osm nažhavených členů souboru už je během své šňůry po Čechách a Moravě ve správné provozní teplotě.

Line up kapely preludoval (jako každý večer před tím i potom na této tour) v osvědčeném rozestavení:  Michal Ambrož – kytara Gibson SG a zpěv na levém křídle, Marek Minárik – basa a elektrický kontrabas – vysunutý levý zadák, David Koller – bicí a zpěv na praktikáblu v centru, Radovan Jelínek – klávesy, kytara Fender Strat, elektrické housličky – pravý bek, Vladimír Zatloukal – kytary Gibson Les Paul a zpěv – pravé křídlo, předsunutý šik – Pája Táboříková, Magdalena Krištofeková – zpěv, mimika, pohyby a Petr Váša – zpěv, tanec a průvodní slovo. A to vše z pohledu diváka.

2385

Nazvučení bylo přátelské, špuntů bylo netřeba i při pozici v první lajně na hrazení mezi Michalem Ambrožem a Pájou Táboříkovou. Příjemné bylo i to, že z této poslechové značky byly lehce identifikovatelné jak dívčí vokály, tak skvěle nazvučené bicí a basa včetně obou (a někdy i tří) kytar nebo housliček. K  Petrovi Vášovi a Davidu Kollerovi se ještě dostaneme později.

Úvodní šupec zařídil energicky podaný dvojblok „Špinavý záda“ a „Holka Tonka“. A okamžitě nebylo co řešit.  Navíc s náběhem ďábelského frontmana Petra Váši v rudém trikotu s nápisem „Jasná páka – černé triko“ se prostor na pódiu zahustil. Petr Váša je nejen slyšet, ale i vidět. Role ďábelského pěvce s výrazem rockového Gandalfa je mu veskrze příjemná i přirozená. Pro diváky, kteří Petra Vášu vidí a slyší poprvé, jeho virblíky, výrazná mimika a artikulace spolu s pekelným nasazením může zapříčinit i jejich mírné lekavé poodstoupení z první lajny od stage, čehož jsem byl sám svědkem. Pochopitelně – bylo to jen dočasně, bleskově si zvykli.

2386

Tím spíše, že dívky pěvkyně jsou naopak úžasně hlasově i tanečně sladěné a v harmonii blondýny s černovláskou v koktejlovém outfitu jsou skutečnou ozdobou souboru. A velmi pozitivně naladěné. Což se projevilo nejenom v nakažlivých „Infekčních nemocech“, ale třeba i ve „Svlíkni si bundu“. Poctivý divák Páji Táboříkové její festovní pletený svetřík s kapuckou lobem na pódium čestně navrátil.

David Koller zastíněn svou bicí soupravou odbubnoval koncert v obrovském nasazení. Kdo si všiml při prvé děkovačce jeho zcela propoceného trika a džínů mokrých až ke kolenům, tak ocení jeho energii, muzikálnost a oddanost hudbě a kapele. Po celou dobu setu tato skutečná osobnost a hvězda českého rocku odhřímala a odezpívala své party poctivě a čestně. Jako nefalšovaný teamový hráč. Když už jsme u rytmiky – Marek Minárik odehrál set precizně, srdcem i s nadhledem, má krásnou barvu tónu, prostě basa (pražcový kontrabas?) jak řemen. Radovan Jelínek je hlavně se svými housličkami výrazným barevným oživením zvuku kapely. U Vladimíra Zatloukala si vždy – s veškerou úctou – pomyslím na dělníky rokenrolu. Michal Ambrož, jehož jsem měl možnost po celé trvání setu sledovat i poslouchat na dosah ruky, mne opět přesvědčil, že rock je show, zábava, adrenalin, energetická tabletka. Ale i řehole a dřina.

Byl to moc pěkný koncert, dal mi energii a dobil baterky, snad mi po pátečním vystoupení vydrží až do just workoholického pondělka. A pokud ne- chce to jen další dávku živé JASNÉ PÁKY.

A zde je setlist v tom znění, v jakém jej měla kapela přilepený pod stojkami mikrofonů:


  1. ŠPINAVÝ ZÁDA
  2. HOLKA TONKA
  3. POJĎ SPÁT
  4. PENÍZEK
  5. TO T AK
  6. VÝLET
  7. SEDÍ PIJE
  8. NEDĚLE
  9. NO SEX
  10. BLONDIE
  11. RÁNO
  12. VIZE – NEW
  13. BUĎ NA MĚ
  14. CIZEJ CHLAP
  15. CHODEC
  16. SOUMR AK – NEW
  17. INF. NEMOCI
  18. KROSNIČKA
  19. KŘÍDA
  20. BUNDA
  21. BADYS
  22. PAL VOCUĎ
  23. MAJONÉZA
  24. HELE HELE
  25. PARALET
  26. MÁM TOHO MOC
  27. DREDY
  28. KOUSEJ

    Jak sami vidíte, jeden song se v seznamu kapele vytratil. A pokud si nebudete jisti, co byla třeba ta MAJONÉZA… zajděte si na koncert! Šňůra jede.   

    2203

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále