Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
DARK GAMBALLE - Láska tančící na ostří

DARK GAMBALLE - Láska tančící na ostří

Vydáno: 10.09.2021 08:29 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Domácí nestoři DARK GAMBALLE se letos blýskli novou, v pořadí už čtrnáctou studiovou deskou „Romance panenky a kladiva“. Náladou se na ní rozkročili široce do stran a už teď je jisté, že nahrávka nepochybně promluví do výročních žebříčků nejlepších počinů roku 2021. O kontrastech mezi nejjemnější něhou a valícím se buldozerem, (ne)vyčerpatelnosti tématu láska i pocitech z obnovené koncertní sezóny Spark pohovořil s frontmanem Desedem a basákem a klávesákem Tomem.


Podle svých vlastních slov jste na novém albu „chtěli rozevřít pomyslné nůžky mezi nejjemnější něhou a valícím se buldozerem“. Řekl bych, že se to podařilo na výbornou, ale zajímá mě, odkud se vzal právě tento cíl?
Tom: Jedním z nástrojů, které při tvorbě používáme, je kontrast. A ten hledej mezi nejjemnější něhou a rozjetým buldozerem. Posluchači každodenně ohlušovaní nadužívaným hlukem a oslepovaní světelnými efekty si toho možná ani nevšimnou. Chceme něco pro nás důležitého pravdivě převést do hudby a textů a předat dál. V použitých kontrastech hledej naše dárky z kolekce plné pamlsků ze života.

Kontrast s nádechem brutality či černého humoru je patrný už ze samotného pojmenování alba „Romance panenky a kladiva“. Povězte mi k jeho názvu víc…¨¨
Desed: Když začaly na povrch prosakovat první texty, objevil se mezi nimi i text „Romance panenky a kladiva“. K hrubému nástřelu Deadyho písně jsem si představil téma křehké, opotřebované a vlastně z určitého pohledu vyděděné věci, panenky. Panenka bývala krásná, svojská, neuchopitelná, ale taky nepraktická bytost, jakoby do tohoto světa nepatřící. Ona představuje křehkost a něhu. Na druhé straně stojí kladivo, které je tvrdé, přísné, srovnané, poslouchá rozkazy, zbytečně nepřemýšlí, nad čím nemusí, nemá problémy a má jednoduchý život. Je v absolutním kontrastu k panence, nemohou být odlišnější. Přesto se jejich příběhy spojí. Rád si představuju neživé věci jako postavy a rozehrávám mezi nimi vztahové peripetie. Nedávno jsem někde na sítích četl, že dnešní posluchači potřebují v textech realitu a ne fantazii. Něco na tom bude, ale já jsem nepoučitelný, fantazii potřebuju, a tak ji prostě budu dál míchat s realitou.

DARK GAMBALLE_cd_in

Klasickým hitem „made in DARK GAMBALLE“ je love song „Protipóly“, který si nezadá se staršími kusy jako „Žárovkář“, „Mixér“, „Svět za dekou“ nebo „Kapky“. Máte za tu dobu fungující mustr na podobné hitovky na první dobrou?
Tom: Tyto pecky nemají jednoho autora a jsou od sebe docela vzdálené i okamžikem vzniku, který je podle mne spoluautorem. Mají ale společné hlavní hrdiny; jsou to nám blízcí lidé, někteří jsou tady i fyzicky, jiní se už proměnili v noc a mlhu. Vzor na tutovky nemáme, ale někdy se stane, že ve chvíli, kdy se do sebe na zkoušce zamkne nový text s melodií, podíváme se na sebe a víme: „To je ono!“ Myslím, že kouzlo je v jednoduchosti.

U „Protipólů“ zůstaňme. Desede, je pro tebe při psaní textů láska stále vzrušujícím tématem? Dají se na toto téma stále nacházet neotřelé nápady a motivy?
Desed: Ano, je, dřív bych to do sebe neřekl, ale láska se stala mým hlavním motivem napříč žánry, napříč projekty, skupinami. My Češi jsme mistři sarkasmu, vše děláme s nadhledem, humorem, nebereme se vážně a vše děláme jen jako tak trochu po práci legraci. To je samozřejmě v pořádku, ale já to chci dělat po svém. A když jsem si uvědomil, že to tak je, jevilo se mi úplně perfektní psát o lásce, peripetiích s ní spjatých, a ještě k tomu s vážností hrobu z minulosti. (smích) Pokud chceš ale psát o lásce, nacházíš se na tenkém ledě, kdy to ještě je v pořádku, ale pod ledem už se můžeš dotýkat škváry a dostat za to verbálně nabito. Můžeš taky klidně text zabalit do koule z metafor a vypadat jako všechna moudrost světa. Napsat text jednoduše tak, aby byl pochopitelný, je velkou výzvou, ale nesmíš se bát rány, která může odkudkoliv přiletět. Celkově si nemyslím, že by se téma vztahů a lásky někdy vyčerpalo.

Jste jedna ze služebně nejstarších domácích kapel, vstupujete do čtvrté dekády existence. Vnímáš DARK GAMBALLE jako jakési pionýry domácí scény?
Desed: My jsme formace fungující ve vlastním ringu, vlastním světě. Pokud nás někdo chce označovat za pionýry, vzor nebo legendu, tak vlastně proč ne. Máme radost, když nás někdo objeví a nějak se mu promítneme do života. Píšou mi lidi, že jim naše poslední CD změnilo život nebo pomohlo najít cestu z krize. Nejdřív jsem se trochu lekl, to už jsou velká slova, ale pak jsem tu myšlenku přijal. Zní to strašně pateticky, soráč. Váš guru Desed. (smích)

Dark Gamballe

Jak zatím probíhá obnovená koncertní sezóna? Je na lidech na akcích stále viditelný strach anebo se naopak po všech těch uzávěrách uvolnili?
Desed: Zatím z lidí cítím jakousi opatrnost, možná i trochu nejistoty, ale díky situaci okolo covidu mám každý koncert za slavnost, za zázrak a obrovské požehnání. Mám okolo sebe skvělé muzikanty a spoustu inspirativních, šikovných lidi. To je velké štěstí!

Máte představu, jaký směr naberou DARK GAMBALLE v budoucnosti?
Desed: Nemám nejmenší představu, chtěl bych jenom pokračovat, čímž je řečeno všechno.

Diskografie:

DARK
1992 - Sex n’ Death
1994 - Zyezn Gamballe and Mental World
1996 - Under the Bottom
1998 - Dark Gamballe

DARK GAMBALLE
2000 - Robotory
2002 - Merizo Nanen
2004 - Superstar
2006 - Bonboniera
2008 - Perpetuum Gamballe
2010 - Pochyby
2013 - Zatím dobrý
2015 - Panoptikaria
2018 - Hluboký nádech
2021 - Romance panenky a kladiva

Sestava:
Desed – zpěv
Spajsi – kytara
Deady – kytara
Tom – basa, klávesy, samply
Gothyš – bicí

Petr „Ape“ Adámek


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024 SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
15.-.18. května se vydají spřátelené black metalová smečky SEKEROMLAT a HNUS UMÍRAJÍCÍ na jarní mini turné po krajích českých, ale i pláních zahraničních. Tento počin bude navždy pamatován jako Semiz Kunäli Tour 2024. Kapely o... číst dále
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále