Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
128 POSLEDNÍCH – Je třeba proti systému bojovat!

128 POSLEDNÍCH – Je třeba proti systému bojovat!

Vydáno: 27.09.2021 07:15 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Kdo si pamatujete legendární ostravský klub Cihelna, možná mu utkvělo v paměti také jméno bohumínské hardcore punkové kapely 128 POSLEDNÍCH. Ta zde v roce 1996 natočila své demo "128 Live". Rok na to skupina přerušila svou činnost a dva roky poté skončil i samotný klub. Nyní je kapela po delší době opět aktivní, po změnách v sestavě se vrací na pódia a vznikají nové skladby. Více už prozradí bubeník, zakládající člen formace s přezdívkou Rosi.


Půjdeme-li nejprve hlouběji do historie, začal jsi na scéně aktivně působit už v první půli devadesátých let. V čem se podle tebe punková scéna za tu dobu nejvýrazněji proměnila? Dají se ty časy tehdy a teď vůbec srovnávat?
Myslím, že punková scéna je teď více otevřená a taky se hodně starých kapel vrátilo. Ale je pravda, že v osmdesátých a devadesátých letech to byl více underground. Bylo to lepší.

Jak vzpomínáš na Cihelnu a nahrávání vašeho "živáku"?
Cihelna byl dobrý klub. Živák „128 Live“ byla náhoda. Zrovna tam měla koncert kapela ČERTŮF PUNK. Kytarista Ptoša řekl: „Vezmeme kytary, paličky a jdeme somrovat, jestli si můžeme před nimi zahrát.“ Po cestě jsem koupil audio kazetu. Co kdyby to šlo dokonce i nahrát? A jeli jsme. Dorazili jsme do Cihelny, tam už bylo plno známých. Kapela ČERTŮF PUNK seděla u stolu, tak jsme je šli oslovit jako mlaďoši, že jsme amatérská kapela a jestli můžeme zahrát pár songů. Jen mávli rukou: „Jo, hrajte“. Hned jsem valil k mixu domluvit se na nahrávání. Zahráli jsme dvacet minut.

128 posledních

V rámci vaší tehdejší diskografie figuruje i jeden dvd záznam. Co je na něm k vidění a je ještě dnes někde k dispozici?
Video záznam existuje, točil ho náš kámoš Roman Janečka (PTAO, SOCIAL DEFORMITY, PURULENT SPERMCANAL). Záznam obsahuje koncert z Rock Baru v Bohumíně a ze zkušebny. Koncert z bohumínského Rock Baru je k dispozici i na YouTube.

Z jakého důvodu došlo k ukončení činnosti kapely v roce 1997?
Konec byl takový, že nám zrušili zkušebnu. A každý měl jiné plány. Bývalý basák to úplně ukončil. Ptoša a Robert měli projekt POŠEVNÍ SEKRET. Já jsem se věnoval noise core kapele PTAO.

Trochu nemám jasno ohledně data vašeho návratu na scénu. Bylo to až v roce 2019 nebo už dřív?
Bylo to v roce 2019. Jen pro koncert „Jeepers Creepers vol.7“. Jak jsme koncert odehráli po těch letech, tak jsme si řekli, že to zase zkusíme. Nastal ale problém, kdo bude zpívat. Původní zpěvák Robert bydlí v Praze a zkoušky by nestíhal. Tak jsme hledali zpěváka. Je to těžké (smích). Oslovil jsem Choseho a on do toho šel. Odehráli jsme pár koncertů. Ale potom na nás neměl moc času, tak jsme hráli sami ve třech a o zpěv se snažil Ptoša a Ganja. Po pár zkouškách se k nám přidal Martin jako náš fanoušek, který to měl zmapované. A tak to začalo (smích).

Comebacku se účastnil i původní zpěvák Robert, kterého zhruba po roce
vystřídal Chose, působící rovněž v punkových NITROCEL. Nicméně ani jeden již v sestavě není. Byla u obou důvodem odchodu časová zaneprázdněnost?
Robert to nestíhal kvůli bydlení mimo Bohumín. Chose měl více aktivit mimo kapely a to divadlo, klub Rockhill a zmíněný NITROCEL. A nás to už nebavilo hrát bez zpěvu.

128 posledních

Z původní sestavy jsi v kapele zůstal ty a kytarista Ptoša. Představ dva současné členy, baskytaristu Ganju a zpěváka Martina..
Ganja kdysi působil v deathcore kapele I SURVIVED CREMATORY. Potom hrál v punkrockové skupině MANDELINKY. Martin ten nezpíval nikde. V kapele 128 POSLEDNÍCH to je jeho premiéra.

Vznikají v současné sestavě nové věci? Předpokládám, že aktuálních témat ke tvorbě textů nalézáte kolem sebe stále dost..
Ano máme nové songy. Kolem nás je hodně špíny a bordelu. Nové skladby vznikají na dnešní situaci, která je kolem nás. Strach, politika, očkování..

Bude v blízké budoucnosti na obzoru i nějaké nové album nebo splitko?
Chystáme nahrát materiál do konce roku, který by měl obsahovat staré i nové věci. Nahrávka bude zveřejněna free. Tři songy budou taky na chystané kompilaci, kterou připravuje náš kamarád Filip Rusina.

Co je hlavní motivací zůstat aktivní a dál tvořit nové skladby?
Lidem ukázat správný směr. Je třeba proti systému bojovat!

Facebook 128 POSLEDNÍCH

Vznik: 1995
Místo: Bohumín
Styl: punk/hardcore

Diskografie:
1996 - 128 Live
1996 - 128 Posledních/The Public (split)
1996 - Live in Rockbar Bohumín (dvd)

Sestava:
MARTIN - zpěv
PTOŠA - kytara, zpěv
GANJA - baskytara, zpěv
ROSI - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
Power metalisté z Valašska DONOR mají na kontě pěknou řádku úspěchů, ač se v jejich diskografii skví teprve dvě alba „Donor“ a „Devět křížů“, účast na velkých festivalech a počty fanoušků mluví samy za sebe. Několik... číst dále
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina HEX predstavuje svoju letnú pesničku "Iná ako ostatné", ktorá je doslova iná ako ostatné už len tým, že vznikla v spolupráci s vokálnym triom SERENADERS’ SISTERS. Táto zaujímavá kombinácia v spojení s vtipným textom a... číst dále
Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Své již třetí album chystá kapela MARZ frontmanky Markéty Zdeňkové letos na podzim. Nyní z něj představuje píseň "Jen tak", která inspiruje k tomu žít přítomným okamžikem. Živě ji můžete slyšet na koncertě v pražském... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále