Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
AFFECTED - Album mi připomene to, že jsem si v životě něco přál a dokázal jsem to

AFFECTED - Album mi připomene to, že jsem si v životě něco přál a dokázal jsem to

Vydáno: 14.02.2022 06:42 v sekci Rozhovory - Jan Moravec

Byť kořeny thrashové kapely AFFECTED začaly klíčit v roce 2020 pod názvem BLACKOUT, samotní AFFECTED, tehdy ještě působící jako trojice, stihli v loňském roce založit kapelu, napsat nový materiál, natočit ho a na sklonku léta jej předložit jako debutové eponymní album. Odpovědí na následující otázky se ujali především zpěvák, kytarista a bývalý bubeník Miroslav Illek, kytarista Filip Formann, kterým mírně přizvukoval i nejnovější člen kapely, bubeník Viktor Jaroš. Poslední článek kapel, basák Ondřej Kadlec pak už jen přizvukoval, že odpovědi jsou vyčerpávající a plně vystihují i jeho pohled na události v AFFECTED.


Na úvod vás poprosím, abyste AFFECTED blíže představili. Byť společně muzicírujete poměrně krátce, na které z momentů, jež jste společně prožili, vzpomínáš nejraději?
Míra: AFFECTED je nyní čtveřice mladých kluků, z nichž nejstaršímu je devatenáct let a kteří hrají heavy-thrash metal. Nejradši asi vzpomínám na úplně první zkoušku, která probíhala u mě v pokoji, protože jsme neměli zkušebnu. Tehdy jsme hráli instrumentálně písničky od Iron Maiden a Anthrax, a zahráli si první tóny k „Inquisition“. V té době jsme ještě vůbec nevěděli, co budeme hrát za styl a jestli budeme vůbec schopni něco složit.
Filip: Dali jsme se dohromady zajímavým stylem, jelikož každý z nás preferuje jiný styl hudby. Já, jako sólový kytarista, jsem dřív hodně poslouchal punk a rock`n`roll. Metal, speed metal a power metal jsem nijak moc extra neřešil. Poslouchal jsem spíš songy, který mě nějak zaujaly. Doprovodný kytarista Míra poslouchá metal, thrash metal, death metal a podobné žánry. Nakonec jsme sehnali basáka, který pro změnu poslouchá rock a najednou začal s námi hrát metal. Na začátku jsme se shodli, že budeme hrát metal. Styl, který se v dnešní době nehraje tak často, i když se teď zviditelnily deathové, blackové a doom metalové kapely, které taky nemusí sedět každému. Proto jsme si řekli, že díky veliké všestrannosti je METALLICA tak populární. Každý si tam najde některý song, který ho něčím osloví. Nejraději vzpomínám na začátky AFFECTED, kdy jsme vůbec nevěděli, jak se skládá, jak vymyslet riff do songu, co a jak kde v jaké skladbě bude. To bylo nejlepší. Ve zkušebně jsme strávili každou sobotu okolo čtyř až šesti hodin a byla to prdel, protože jsme pořád zkoušeli něco nového, co by mohlo sedět do nového songu.

Stylové směřování AFFECTED je poměrně jasné. Čím partu kluků kolem dvaceti let osloví styl, který se narodil v době, kdy jste ještě nebyli na světě, jak jste se dostali k thrash metalu?
Míra: U mě vše začalo v dětství. Poslouchat metal mě naučili rodiče. Začínal jsem na IRON MAIDEN a MANOWAR, postupem času jsem objevil METALLICU, za nějaký čas SLAYER, SODOM, TESTAMENT a podobné kapely, a bylo jasno. Na thrash metalu miluju hlavně rychlost a agresivitu. V kapele jsme se k thrashi dostali postupně, hlavně hraním coverů.
Viky: Já jsem se k metalu dostal přes mého tátu, dřív ho docela poslouchal a často pouštěl METALLICU, IRON MAIDEN, atd. Potom jsem metal skoro neposlouchal a pořádně jsem ho začal poslouchat v pubertálním věku.
Filip: K thrash metalu jsme se postupně dostali skládáním, hraním různých coverů a hlavně díky našim rodičům, kteří nás nasměrovali na hudbu, která je baví, kterou poslouchali oni sami a prostě nás to začalo bavit.

Které kapely vás ovlivňují, shodnete se v rámci kapely na jednom, dvou jménech, která posloucháte nejčastěji, nebo si každý z vás jede jinou muziku?
Míra: V kapele se určitě shodneme na METALLICE, či ANTHRAX, nicméně každý si jedeme to svoje, a myslím, že to je tak lepší. Každý jsme ovlivněný jiným hudebním žánrem a to můžeme zužitkovat v budoucí tvorbě. Já osobně mám rád všechny druhy metalu. V poslední době nejradši poslouchám SLAYER, TESTAMENT, DISSECTION, GOJIRU nebo VADER. Obecně mám radši tvrdší hudbu.
Viky: U nás si každý jede to svoje. Já poslouchám nejvíce SLIPKNOT, METALLICU, KORN a mnoho dalších.
Filip: Já si myslím, že bysme se mohli shodnout na METALLICE, se kterou se hodně potkáváme, když skládáme vlastní tvorbu. Ale jinak poslechově si každý jedeme svoje. Já si rád poslechnu třeba SIMPLE PLAN, STATE CHAMPS, nově jsem objevil od Sam Ryder - Tiny Riot v orchestrální verzi, která mě ohromně nadchla, ale také poslouchám HELLOWEEN, JUDAS PRIEST, BLACK VEIL BRIDES, SKILLET, QUEEN, TUBLATANKU, KISS, LORDI, IRON MAIDEN, MÖTLEY CRÜE, KISSIN` DYNAMITE, LINKIN PARK a GUNS`N`ROSES.

Na přelomu léta a podzimu loňského roku jste vydali své debutové album. Můžete přiblížit, co na něm posluchač najde?
Míra: Posluchač na albu najde více než rok a půl dlouhou práci tří kluků, kteří chtěli hrát hudbu kterou milují. A i přes rozdíly ve stylu hudby, které poslouchají, dokázali spojit síly a nahrát metalovou desku. Posluchač na něm najde ať už sypačky, jako úvodní „Affected“, „Blackout“ nebo „Rain of Fire“, ale také trochu klidnější songy jako „Made of Metal“ nebo „Inquisition“. Deska posluchače může přesunout zpět do osmdesátých let.
Filip: Lidi tam najdou naši jedinečnost v propojení stylů. Z úvodní „Affected“ je zřejmé, že jde o thrash metal, ale třeba „Blackout“ je do speed metalu a „Sentence Day“ je energický, chytlavý song do punku.

Nahrávka vznikla v brněnském studiu George Lukase. Proč právě tady a jak jste spokojený s konečným zvukem? Věděli jste na začátku nahrávání, jak chcete, aby nahrávka zněla, nebo je to výsledek experimentování a hledání ve studiu?
Míra: Studio George Lukase nám doporučila kamarádka. Zvuk je něco, co je nám občas vyčítáno, nicméně já jsem se zvukem vcelku spokojený. Líbí se mi, že je hodně „old school“. Album zní, jako kdyby vyšlo v osmdesátých letech. Znění nahrávky je hlavně kvůli nízkým zkušenostem převážně experimentování.
Filip: Studio George Lukase byla super volba, díky kamarádce Kristýnce Hlaďové, která se věnuje hudbě a její rodina také, tak mají kontakty a s Jirkou ze studia George Lukase byla výborná domluva, žádné problémy a se vším nám poradil. Zvuk jsme ze 70 % věděli, jaký si představujeme, a výsledek byl na 100 % vytvořen podle našeho přání. Při remixování jsme u počítače s Jirkou strávili přes čtyři hodiny a dodělávali jsme kosmetické úpravy na skladbách. Což je v celku málo, když muzikanti normálně na nich pracují déle a ještě k tomu na celém albu. Za mě se některé songy vyvinuly luxusněji, než když jsme je zkoušeli ve zkušebně.

Došlo k nějakým situacím či zkušenostem při nahrávání, kterým byste se v budoucnu rádi vyhnuli a naopak, je něco, co budete chtít za každou cenu dostat do případné další práce?
Míra: Rozhodně bych se chtěl vyhnout nahrávání celé desky za dva dny. Hlavně kvůli časovému presu, který se chtě nechtě dostaví. Další problém se vyřešil v podstatě sám. Jelikož jsem strávil skoro všechny zkoušky za bicíma, tak poprvé jsem pořádně zpíval písničky z debutu až ve studiu, to s příchodem bubeníka naštěstí odpadlo. Věcí, co bych chtěl za každou cenu dostat do další práce, je pár. Styl, co hrajeme, mi sedí, ale nebál bych se jít i za hranice našeho stylu. Určitě bych chtěl zkusit podladit kytary a zkusit i hlubší ladění. Nebylo by na škodu složit i nějakou baladu.
Filip: Nic mi při nahrávání nevadilo. Maximálně bych příště uvítal menší časový pres. Hlavně jsem chtěl, aby celé album bylo na 100% perfektní, a když bylo něco špatně, tak se to hned hrálo znova a znova, dokud to nebylo tak, jak má být. Byli jsme omezení jak finančně, tak i časově. Přece jen jsme studenti, takže co se dalo, tak to tam zůstalo a co bylo špatně, tak se přehrálo znova. Určitě bych si zopakoval vše. Byl to splněný sen a na další nahrávání se už teď těším, jelikož nebudeme na vše jen tři, ale čtyři. A to je sakra rozdíl. A určitě na dalším albu budou propracovanější kytary a celkově se to hudebně posune na jiný level.

Co se ti jako první vybaví, když řeknu „album Affected“. Čím se Ti tvorba téhle desky nejvíc vryla do hlavy?
Míra: Hlavně tím, že jsem skoro celý rok a půl na zkouškách nezpíval a nehrál na kytaru, ale seděl za bicíma. Bylo to něco, co jsem do té doby pořádně nedělal.
Filip: Nejvíc mi to připomene to, že jsem si v životě něco přál a dokázal jsem to. Od školky jsem chtěl hrát v kapele a na základce jsem hrál v kapele jménem Nářez. Hráli jsme jen covery, pak jsem přešel do kapely jménem BLACKOUT, kde byla úplně jiná komunikace v kapele a až na střední jsme s kytaristou z BLACKOUTU založili AFFECTED a teprve tady začala sranda a pořádná práce na vlastní tvorbě.
AFFECTED_band_rozhovor

Jak v AFFECTED vznikají skladby, jsou dílem jedné dominantní osobnosti nebo je to pel mel nápadů všech členů kapely?
Míra: Co se týče prvního alba, jednalo se hlavně o pel mel Filipových a mých nápadů. Mohlo by se říct, že dominantní osoba jsem já a Filip. Nicméně jsme rádi, když i ostatní přijdou s nějakým nápadem, snažíme se vždycky každý dobrý nápad zužitkovat.
Filip: Songy skládáme zatím jen já a Mira. Ze začátku to bylo skládání dohromady a později jsme na to přišli sami, jak na to. Teď je zábava vymyslet celý song, nahrát si ho přes zvukovku, poslat kapele a hned to můžeme zkoušet doma a vymýšlet do toho nový věci. Tohle je prostě mega velký zrychlení skládání.

Jak vnímáš v hudbě texty, jaký význam jim v AFFECTED přikládáte a jaká témata vás zajímají?
Míra: Text je pro mě téměř stejně důležitý jako hudba a přikládám mu velký význam. Pokud má píseň špatný text, tak nemůže fungovat. Osobně mě zajímají témata jako válka, okultismus, temné dějiny, kritika společnosti, ale třeba i „sci-fi“.
Filip: Když mě skladba nijak neohromí, tak text moc neřeším. Ale když najdu song, který mě baví, tak se rád ponořím do významu. Na albu „Affected“ je jeden příběh, který se line přes tři skladby. Jedná se o zabijáka/vraha, kterého pronásledují, a pak jej na konci posadí na křeslo. Zároveň tam jsou příběhy z historických událostí. Texty se v AFFECTED berou vážně, i když na můj vkus někdy až zbytečně moc. Mohlo by to být víc volnější, příběhovější a odvázanější.

Pokud dobře počítám, od prvních kroků kapely k vydání debutového alba to zabralo zhruba rok a půl. Vznikly písně, které jsou na debutu až v rámci společné činnosti nebo jste si přinesli do AFFECTED už nějaké nápady z dřívějška?
Míra: Pár riffů jsme spolu s Filipem složili ještě před samotným založením AFFECTED, nebo jsme měli některé riffy schované z domácího hraní. Nicméně všechny písně na debutu vznikly až jako společná práce kapely.
Filip: Na albu jsou skladby pouze z AFFECTED. Z předešlých kapel jsme si nic neodnesli. Až v AFFECTED jsme začali skládat a plnit si svůj sen.

Vypadá to, že největší potíží u AFFECTED je bubenický post. Je problém ve vašem okolí, případně v rámci republiky, najít bubeníka, který by chtěl hrát thrash?
Míra: Najít bubeníka byl pro nás velký problém, protože v našem okolí moc bubeníků není, a když se nějaký najde, tak už v kapele hraje. Na konci září 2021 jsme konečně našli stálého bubeníka Vikyho, se kterým se mi hraje neskutečně dobře.
Filip: Ono je to celkově problém s muzikanty. Prostě nejsou. A pokud někteří jsou, tak se dělí na tři typy. První typ je ten, který nemá rád nikdo. Takže muzikant, který neumí pořádně to, co dělá, nebo má málo zkušeností. Druhý typ nehraje ten styl, co požadujete v kapele a třetí typ žije daleko, nebo má málo času na koníček. Naštěstí se to zlomilo a teď máme konečně top bubeníka, který je bombový a s ním doufám, že odehrajeme všechny možné i nemožné koncerty. I jiní bubeníci byli taky dobří, nebo i výborní. Ale pokaždé se něco stalo, nebo to byl jeden ze tří typů.

K albu jste se dopracovali velice rychle, přesto ještě nedošlo na žádný koncert. Pokud to bezpečnostní situace dovolí, máte už na letošek v plánu nějaké vystoupení? A čím bys nalákal příznivce metalu, potažmo thrashe, na váš koncert?
Míra: Živé vystoupení je určitě v plánu. Kvůli bezpečnostní situaci se sice první koncert stále oddaluje, ale letos na něj určitě dojde. Příznivce metalu bych rád nalákal na mladou krev, hrající heavy-thrash osmdesátých let, doposud nás lidi přirovnávali k velikánům jako METALLICA, VENOM, ANTHRAX, SLAYER. nebo dokonce MOTÖRHEAD, tak se můžete přijít podívat na koncert a přesvědčit se sami.
Filip: Určitě máme v plánu několik koncertů. Máme domluveno s kamarádskými kapelami spolupráci, že si budeme dohazovat a zvát se na koncerty. Lidi bych nalákal na to, že jsme mladí, hrajeme starý styl, který zaujme každého posluchače a je velmi všestranný. Rozhodně bych řekl, že máme blízko k METALLICE a ať se lidi přijdou přesvědčit sami, jestli nevěří.

V současné době je hodně populární prezentace formou videoklipu, uvažujete o tom, že byste se do něčeho podobného pustili? Pokud ano, ke které vaší skladbě bys rád pořídil pohyblivé obrázky?
Míra: Videoklip máme již ke dvěma skladbám, a to k „Rain of Fire“ ve formě lyrics videa, a ke „Call from the Cemetery“ ve formě animovaného videa. Chtěli bychom natočit nějaký živý klip, který by seděl třeba k „Inquisition“ nebo „Affected“, ale živý klip bude nejspíš až k novým skladbám.
Filip: Dva klipy jsme nechali vytvořit, abychom nebyli pozadu. Ale přeci jen je lepší klip s lidmi, takže jsou v plánu klipy na nové skladby. Můžu naznačit, že jedna ze skladeb nese pracovní název "Helloweenská," takže si můžete sami domyslet, do jakého stylu bude vypracovaná.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se tě na to zeptal.
Míra: Za prvé bych chtěl poděkovat za tuhle příležitost dát rozhovor. Dále i za to, že pro nás lidi hlasovali ve vaší anketě Metalparáda. A na závěr bych jen dodal – těšíme se, až vás uvidíme na živo na nějakém koncertě, je na co se těšit!
Filip: Na konec bych dodal jen to, že je na co se těšit. Další album bude propracovanější a celkově se to posune na jinou úroveň. Moc díky za rozhovor a doufám v to, že se brzy budeme moci potkat face to face a udělat rozhovor klidně i na kameru.

Facebook AFFECTED
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
apela CHINASKI oficiálně zahajuje oslavy třiceti let na scéně. Fanouškům se mimo jiné poprvé v historii představí prostřednictvím podcastů, kde se netradičně objeví v roli moderátorů. Nový kanál kapely na Herohero kromě toho... číst dále
RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
RED BARON BAND vydali v létě 2023 album "Last Chance" na CD u britského vydavatelství Roulette Record a v těchto dnech album vychází jako vinyl ve spolupráci Roulette Records s českým labelem Doupě v limitované edici 100ks na červeném... číst dále
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále