INNERSPHERE – O místě, kde se dalo mluvit s bohy

Vydáno: 18.02.2022 11:12 - Víťa Magua

Tvorba plzeňských INNERSPHERE je směsicí deathu, doomu, thrash a black metalu, dochucená špetkou progu s notnou dávkou melodií. Jejich loňská deska „Omfalos“, koncertní prezentace a další činnost jsou důkazem, že kapela může jít podobným uskupením příkladem. Nové album se bude nahrávat už letos, o tom více poví frontman kapely, zpěvák a kytarista Míra Litomerický.
Natáčet alba ve studiu The Barn u Dana Frimla je pro kapelu určitě cennou zkušeností. Vy jste zde natáčeli všechny tři počiny diskografie INNERSPHERE, takže se do jeho studia rádi vracíte. Jak se s Danem ve studiu spolupracuje? Je to puntičkář, pedant nebo naopak do spousty věcí kapele nezasahuje a nechává nahrávání spíše volný průběh?
Do studia The Barn se vracíme rádi, spolupráce je již letitá, vyvíjí se. Dan je puntičkář a nic nenecháváme náhodě, vždy se dělá maximum pro to, aby věci byly dotažené a to je dobře. Zároveň s odstupem od kapely je schopný poradit tam, kde my nějaký detail až tolik nevnímáme, jak jsme dlouho ponoření do daného materiálu. Ta spolupráce funguje. Nehledě jen na technickou stránku věci, kde Dan jak hráčsky, tak mixem, masterem ví co dělá, tak i po lidské stránce - pokecáme a celkově zázemí studia je obrovské plus.

Začátkem února jste zveřejnili informaci, že začínáte pracovat na předprodukčním demu. Nahrávat půjdete znova do studia The Barn? V plánu je realizace desky ještě v tomto roce?
Je to tak, máme hotových hned několik věcí o společné délce někde kolem půl hodiny a další songy se píšou, je poměrně dost nápadů. Pustili jsme se do příprav dema, aby se doladily aranže, texty a my měli představu o tom, jak to bude znít a byly také nachystané tracky do studia. Pokud nás něco výrazně nezasekne, tak plánujeme někdy na konci léta/podzim studio a určitě navážeme v The Barn. Vydání se uvidí podle možností - to vidím reálně až na příští rok.

Jakým způsobem se bude tvorba na chystaném albu INNERSPHERE vyvíjet? Na loňské desce více pracujete s náladou a atmosférou, je možné čekat nějaké výraznější změny?
Nová tvorba je také poměrně dost atmosférická a emotivní, určitě nebudou chybět výrazné melodie. Jinak jsou zhruba tři věci, kde to je trochu jinak - zaměřili jsme se více na progresivní stránku, hlavně hru s rytmikou a taktováním; určitě chceme více pracovat s dynamikou skladeb, gradacemi a nástupy. No a v neposlední řadě zkusíme také trochu experimentovat se zvukem, zkreslením, efekty. Mám pocit, že některé skladby nebudou úplně na první poslech, ale o to víc se pak posluchači odvděčí. Stejně tak tam budou ale i některé přímočařejší kusy.

Innersphere

Poslední dva koncerty vašeho lednového turné s WELICORUSS musely být přeloženy do jiných termínů z důvodu covid pozitivity u několika členů. Odehráli jste jen koncerty v Ostravě, Praze a Brně. Jak bys zhodnotil tyhle akce?
Tahle doba má svá specifika, to přeložení nás dvakrát nepotěšilo. Důležité je, že všichni nemocní, o kterých vím, jsou v pořádku.Určitě musím vyzdvihnout koncerty v Ostravě a v Praze, kde na obě akce dorazilo poměrně hodně lidí a akci si neskutečně užili. Koncerty byly super. Sice za standardních podmínek by dorazilo více lidí, ale jsme rádi, že se dalo alespoň něco vymyslet a bylo vidět, že to publikum potěšilo.

Loni jste se zúčastnili soutěže Spark Fresh Blood a k zařazení do vítězné trojice kapel vám chybělo málo. Byla i tak pro vás účast v soutěži nějakou zkušeností, kterou zase třeba někdy zopakujete?
Přihlásili jsme se, protože každá podpora je vítaná a my se chceme s INNERSPHERE dál posouvat. Potěšilo nás, že jsme byli vybraní do užšího výběru, kde došlo na hlasování... Přiznám se, že jsme nechtěli za každou cenu neustále spamovat naše sítě a fanoušky v rámci klikacího hlasování - sám nejsem fanda tohoto modelu. Určitě se dalo dělat více a dostat se třeba na ten koncert, kde by se reálně dalo něco konkrétního srovnávat... Nevím, jestli se v budoucnu znovu přihlásíme.

Co se propagace kapely týče, fungujete přímo ukázkově. Pravidelně aktualizované profily, merch, komunikace s fanoušky… Máte člověka, který se vám o podobné záležitosti stará nebo si na vše vystačíte sami?
Zatím si to řešíme vše po vlastní ose, většinu řeším já. Je to někdy časově náročnější, ale dá se to zvládnout. Rozhodně bych časem rád předal aspoň část věcí někomu dalšímu, kompetentnímu, abych se víc věnoval muzice... Komunikace, aktuálnost a celkově důvěryhodnost jsou podle mě zásadní pro nějaké rozumné fungování. Stejně tak, jako se věnujeme hudební stránce, ta prezenční část je neméně důležitá. No a samozřejmě fanoušci, kteří nám fandí, sledují nás a potkáváme se na koncertech, jdou tak nějak po té cestě s námi a zaslouží si, aby byli v obraze, v dění a měli informace, hudbu, videa, merch, atd. z první ruky. Občas je i možnost se zapojit do nějakých věcí - teď jsme řešili třeba playlist, dříve výrobu trik, a podobně.

Termíny koncertů vám i navzdory dnešní nelehké covidové situace přibývají. Mimo několika tuzemských a tradičních akcí máte domluvené například hraní na festivalu ve Vídni, který proběhne letos v říjnu a vy zde vystoupíte po boku VOMITORY, DESTRUCTION, SAMAEL nebo ASPHYX. Jaká byla cesta k tomu, aby zde zahráli INNERSPHERE?
Myslím, že to byl důsledek už několikaletého snažení a máme ohromnou radost, že na Vienna Metal Meeting zahrajeme. Určitě pomohlo, že jsme aktivní, konzistentní, fungujeme jak koncertně, tak i na sítích, máme reference ze zajímavých akcí a také na tvorbu. Asi jako většina kapel průběžně obepisujeme festivaly a promotéry ohledně možnosti vystoupení a VMM nebyla vyjímka. Moc nás potěšila zpráva s kladnou odpovědí, že jsme již tou dobou byli v užším výběru... No jinak se pořád něco plánuje a domlouvá a je to dobře.

Innersphere

Zatím poslední desku vaší diskografie, loňskou „Omfalos“ jste vydali u Slovak Metal Army. Než činnost tohoto vydavatelství pozastavilo úmrtí Juraje Harína, jednali jste spolu o vydání desky i na jiných nosičích než fyzických CD? Vinyl se přímo nabízí a řada kapel dnes znova vydává i kazety..
Je to smutné, Jura chybí, mrzí nás, co se stalo. Bohužel tahle skutečnost je dost svízelná - defacto od vydání jsme řešili právě i další zmíněné nosiče (vinyl a kazety), ale nestihlo se to dořešit. Web je již shozen, e-mail nefunguje. To ještě budeme muset pořešit situaci, až nám budou docházet CD „Omfalos“. Určitě chceme mít diskografii i na jiných nosičích než jen CD a budeme hledat cesty, jak by to šlo převést v skutečnost.

Ještě pojďme k lyrické stránce kapely. Ty jsi autorem všech textů, kterými se prezentujete. Co pro posluchače představuje onen pověstný středobod „Omfalos“, že jste se po něm rozhodli pojmenovat celé album?
“Omfalos” jsme pojali jako střed všeho bytí, střed, kolem kterého se vše točí, střed života a smrti, ze kterého vše vzešlo a kam se při svém zániku vrátí. Naše skladby dost koketují s tématem života a smrti nebo boje člověka a přírody, či se sebou samotnými. Je zároveň odkazem na smrtelnost a pomíjivost našeho bytí... Zvolili jsme název této desky právě po této skladbě ze dvou důvodů - zaprvé to celkem vystihuje pocit a téma zbylých skladeb a zadruhé je strašně málo věcí, které se jmenují stejně a tak se dá album snadno dohledat... Jinak samozřejmě Omfalos, Omphalos či ὀμφᾰλός  je původně z řečtiny; jednalo se o takzvaný “pupek světa” - střed tehdejšího světa, místo spojené s nebesy, kde se dalo mluvit s bohy.

Co vše byste s kapelou nechtěli v letošním roce zanedbat?
Určitě nechceme zanedbat přípravu na studio a pak samotné nahrávání - to je náš hlavní cíl na letošní rok. S tím je spjaté hledání vydavatele a příprava i na vydání, které by mohlo proběhnout někdy v následujícím roce. Mezitím odehrát koncerty a festivaly, které možná ještě o něco doplníme plus se budeme snažit řešit i ty další hudební nosiče... Snad to vše půjde dobře.


INNERSPHERE
Vznik: 2015
Místo: Plzeň
Styl: melodic death metal

Facebook INNERSPHERE
Web INNERSPHERE

Diskografie:
2016 – EP
2018 - Amnesia
2021 - Omfalos

Sestava:
Míra Litomerický - kytara, vokály 
Lukáš Mai - kytara, doprovodný zpěv 
Mára Hubocky - baskytara, doprovodný zpěv 
Filip "Fífa" Wintr - bicí, doprovodný zpěv 

Fotografie: Míra Sláma a Maria Sawick 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení