Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
FAÜST - Rozsekej sousedovic psa!

FAÜST - Rozsekej sousedovic psa!

Vydáno: 13.04.2022 10:30 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Počátky thrash metalové mašiny FAÜST se začaly psát v roce 2020, do té doby trio metalistů ještě bez kytaristy Tea (ex-ACID FORCE) drhlo thrash pod názvem COLDBLOODED FISH. Jejich vystoupení na loňském Obscene Extreme byla thrashová vichřice a protože CD "Tinnitus Inquisition" vychází v těchto dnech, je čas na pár slov s kytaristou a vokalistou Kryštofem.


COLDBLOODED FISH vznikli v roce 2014. Pod tímto názvem jste natočili jedno CD a EP, abyste o šest let později změnili název na FAÜST. Co stálo za touto změnou, když sestava kapely ani hudební styl se nemění?
Jak se to s těmi změnami vezme. Sestava se nám párkrát vyměnila, nejdřív z pěti členů na čtyři, potom změna na postu kytaristy a já přebral zpěv po Jakubovi (nyní v COMANDER). Po necelém roce od nás odešel Adam (HYPNOTIC, MAJSTER KAT) a tak zůstalo tvrdé jádro - já (zpěv, kytara), Jenda (basa) a Honza (bicí). Chvilku jsme takhle hráli pod názvem CBF, ale kapela nikdy neměla pořádnej směr, jméno bylo spíš směšný…, prostě to nebylo učesaný.  Jenda na nás pořád naléhal, abychom ten název změnili a po nějakým 10 486 pokusu jsme se dohodli, že teda jo. A tak jsme zvolili FAÜST, jelikož je to spjato s Prahou a všichni tři jsme byli narozeni u Apolináře, což je jen pár ulic od Faustova domu.

I ve trojici vám to pěkně šlape a důkazem toho je dva roky staré EP nebo živák "No Sleep 'til 007". V červnu loňského roku do kapely přišel coby druhý kytarista frontman slovenských thrasherů ACID FORCE Teodor Majerík. Jak a proč došlo k navázání této spolupráce?
S kluky z ACID FORCE jsme moc dobří kamarádi. Když u nich Teodor skončil, šel studovat do Prahy na konzervatoř hru na kytaru. Chvíli jsme spolu jenom tak chodili na pivko a potom na jedný párty tak nějak v pět hodin nad ránem mi najednou říká, že ho bavíme a vlastně by se rád zase vrátil do toho kapelního života.

Na festivalu Obscene Extreme jste vystupovali jak v roce 2020, tak i o rok později. Vaše vystoupení dalo jasně najevo, kdo přebírá otěže českého thrashe. Jak se vám na Obscene hrálo?
Už to, že nás Čurby pozval na edici mini OEF 2020 pod názvem “Bojiště žije!”, byla hrozná čest a museli jsme si z toho všichni hned jít vyprat trenýrky. Tam jsme ještě vystoupili jako trio a hráli jsme snad nejrychlejší set v životě. Když nám přišla pozvánka i na další ročník…, no museli jsme zase dát všechno do pračky. Ten koncert byl úplně super!! Lítalo tam vzduchem všechno, co se našlo. Lidi, nafukovací pizza, střeva. Hrálo se nám krásně, až na stažený půlky, protože to byla naše první zkušenost s vystoupením před takovou masou lidí. Ale neposrali jsme se z toho, a to k tomu nechybělo málo…

Nové CD vychází 29.dubna. Pojďme představit, na co se můžeme těšit..
Na spoustu velice neoriginálních riffů, který jste už slyšeli od svých oblíbených kapel, které je vykradli od svýchch oblíbených kapel a tak dále. Do toho uslyšíte, jak se snažíme posluchače úplně neunudit k smrti, protože každá písnička má trochu jiný nádech, hlavně co se týče inspirace s jakým žánrem thrash zkombinovat. Někdy punk, někdy kapely alá MIDNIGHT, sem tam heavy metal, trochu doomu a ani grindcore nezůstane opomenut. Prostě necelých třicet minut nasranýho metalu, který ti urve končetiny, našije ti místo nich motorovky a ty s nimi rozsekáš sousedovic psa, který ti sere na trávník.

Živák "No Sleep 'til 007" vyšel i ve formě MC kazety. Jakých formátů se dočkáme u nového alba?
29. dubna vyjde CD a MC kazeta a někdy v létě bychom se měli dočkat vinylů. Už všichni víme, jak to v dnešní době s vinylama bohužel je, takže na ty se prostě chvilku bude muset počkat. Ještě nemáme žádný pevný termín, ale určitě se to dozvíte z našich sociálních stránek, až se to bude blížit.

Faüst

Jaká část procesu tvorby nových skladeb je pro vás nejtěžší? Je to skládání riffů, tvorba textů, sehrávání songů ve zkušebně nebo něco jiného?
Já osobně mám největší problém vždycky něco začít. Mám nápady třeba na prostředek anebo konec songu, ale začátky mi nejdou. Proto jsem rád, že nám přibyla tvůrčí pomoc od Teodora, který je velice schopný a funguje nám to dohromady suprově. Texty píšeme hlavně Jenda a já, a to taky každý bereme úplně za jiný konec, s jiným přístupem. Když si na to sedneme společně, tak to vlastně spíš celý napíše Jenda, protože v tu chvíli má mnohem lepší nápady než já a když si na to sednu třeba sám, tak se asi míň stydím a napadá mě toho víc.

Pod názvem COLDBLOODED FISH jste vydávali nahrávky u labelu Support Underground. Tituly FAÜST jste si doposud vydávali sami, novinka vychází ve spolupráci s německým labelem Witches Brew. Kolik vydavatelství jste zkoušeli aktuální nahrávkou oslovit a co vám může Witches Brew všechno nabídnout?
Pod FAÜST jsme si to sami nevydávali. První EP (nebo je to spíš vlastně SP, to je takový sporný, každý říká něco jinýho) vydal ještě Support Underground na 7” vinylech a živák z klubu 007 vyšel na MC kazetách pod labelem Tapes of Terror. Ti nám budou vydávat nové album opět na kazetách, zároveň se podílí spolu s labelem Witches Brew na výrobě vinylů. WB jsme oslovili na základě tipu od Skořího z EXORCIZPHOBIE (díky bráško!), spolu s velkou řadou dalších vydavatelství. Spousta se nám zpátky neozvala, pár nám napsalo, že buď se jim materiál líbil, ale nemají kapacitu na další release, nebo se jim to nehodilo žánrově do krámu. Měli jsme štěstí, že Cheryl z Witches Brew nás v říjnu viděla hrát na festivalu Thrash Nightmare v Písku a prý jsme na ní udělali hodně velký dojem, takže hned po kontaktování bylo všechno domluveno. Bylo nám velice sympatické, že všechen výtěžek z digitálně prodaných alb z jejího profilu na bandcampu dává na nadaci pro pomoc lidem a rodinám pacientů “uvězněných” v kómatu na lůžkách, protože sama s tím má osobní zkušenost. Vydá nám 500 CD a 300 vinylů (200 budou normální verze a 100 limitovaná edice), plus má hodně kontaktů na různý distra po celým světě, takže se deska podívá na spoustu zajímavých míst.

Stejně jako obal EP z roku 2020 i obal nového CD zdobí kresba finského umělce Toniho Hietomaa. Spolupracoval s řadou kapel, třeba s ANATHEMA nebo IMPETIGO. Proč jste oslovili tohoto malíře a jak spolupráce s ním probíhá?
Objevil ho Jenda skrz pár kreseb, který viděl na Facebooku a hrozně ho oslovily. Zrovna ty, co nám ukazoval, se mně osobně tolik nelíbily, ale nebránil jsem se tomu, abychom to zkusili. Hned první kresba, co udělal na naše EP, je naprosto dokonalá. Toni, neboli Kannibalet, se nápadu ohledně Faustovy tématiky chopil jako profík a hned si najel různé inspirace a filmy. Obzvlášť se mu prý líbil Švankmajerův film “Lekce Faust”. Jelikož jsme s ním byli nadmíru spokojení, tak spolupráce probíhá směle dál i k novému albu a spokojenost je pořád stejná.

Hráli jste v Belgii, Francii, Německu, ale například i pár akcí v Izraeli. Jak se vám povedlo tamní koncerty zrealizovat a jaké na ně máte vzpomínky?
Koncerty, co jsme hráli po Belgii, Francii, Neměcku, nebo Holandsku proběhly ještě když jsme se jmenovali COLDBLOODED FISH a tehdy jsme skoro až přemluvili kluky z HENTAI CORPORATION, aby jeli tour s náma. Organizoval to náš bývalý zpěvák Jakub a to turné bylo úplné a naprosté fiasko. Srandy jsme si užili furt dost, ale Jakub si nepohlídal propagační stránku koncertů a spoléhal na to, že to zařídí místní lidi sami, což se povedlo asi jen u dvou koncertů z šesti, nebo sedmi. Tam aspoň někdo přišel, jinak jsme hráli vlastně pro nás anebo maximálně pro jednoho vozíčkáře. Tour po Izraeli už bylo mnohem lepší, i když tam taky něco nevyšlo tak, jak jsme chtěli. První koncert jsme odehráli na kombíčka, ktera spíš byly určena pro někoho, kdo si začíná brnkat na kytaru v obýváku. A když hrála EXORCIZPHOBIE, přijela policie koncert předčasně ukončit, jelikož jsme hráli na střeše domu, lidem přímo do obýváků. Každopádně si z těhle zkušeností bereme ponaučení a na příští tour, kterou pojedeme na konci sprna, už budeme připraveni a víc si vše pohlídáme.

Předpokládám, že v následujících měsících pro vás bude prioritní propagovat desku, co nejvíce hrát a zůstat živí a zdraví. Je něco, na co jsem v tomto směru zapomněl?
Jelikož máme mezi sebou ještě dva studenty, tak pro ně v příštích měsících budou nejhlavnější závěrečky a hned potom v létě jedeme propagovat a taky pokřtít desku. Do tý doby propagace bude probíhat hlavně online. A příští rok hned třem z kapely bude dvacet sedm let, takže zůstat živí bude opravdu největší priorita.


Facebook FAÜST 
Bandcamp FAÜST 
Instagram FAÜST 

Vznik: 2020
Místo: Praha
Styl: thrash metal
 
Diskografie:
2020 - Faüst EP
2020 - No Sleep´til 007 Live
2022 - Tinnitus Inquisition
 
Sestava:
Kryštof - kytara, zpěv
Teodor - kytara
Jenda - baskytara
Honza - bicí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále