Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
HORRIBLE CREATURES – Hrát s legendami jako Marduk nikdy neodmítneme

HORRIBLE CREATURES – Hrát s legendami jako Marduk nikdy neodmítneme

Vydáno: 06.07.2022 07:15 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

HORRIBLE CREATURES si nekladou malé cíle. Už debutové album "Pitfall" z roku 2017 vyvolalo nemalý rozruch, když jej o rok později v rámci soutěže Spark Fresh Blood posluchači označili za desku roku. To ještě nikdo netušil, s čím kapela přijde o tři roky později. Čtyři songy natočené v Dánsku za pomoci známého producenta Tue Madsena vydané pod názvem "Internal Decline" jsou thrash/deathovým nokturnem tohoto zhýralého světa.


Naživo jsem vás viděl letos v březnu na akci Creatures Meeting v pražském klubu Futurum a vaše tamní show byla pro spoustu přítomných obrovským překvapením. Je obdivuhodné, s jakou razancí a energií jste dovedli nastoupit po tak dlouhé pauze, kdy se živému hraní kvůli pandemii příliš nedařilo. Jak se vám hrálo?
Futurum bylo perfektní. S každou akcí, kterou si děláme sami, přichází samozřejmě daleko větší tréma, hlavně díky tomu, že do hry vstupuje produkční stránka. Všechno ale dopadlo perfektně, ohlasy byly výborné a my jsme si pomyslně odškrtli premiéru v nové sestavě, která dopadla přesně tak, jak jsme chtěli.

Před pár dny jste avizovali dokonce druhý ročník této vydařené akce. Nabízí se otázka, proč právě Futurum? Proč jste pro tyto akce tedy nezvolili nějaké menší, adekvátní prostory?
Nevidíme důvod, proč bychom se měli pořád držet “menších prostor”. Modrou Vopici bychom narvali k prasknutí, ale Futurum je pro nás další krok. Nehledě na to, že máme s lidmi z klubu velice dobrý vztah a jak jsem zmiňoval, tak i první ročník dopadl na výbornou. Druhý bude o to větší a stoprocentně bude ještě plnější.

Od návštěvníků koncertu jsem zaslechl jak je možné, že kapela vašeho kalibru nejezdí po světě velké akce. Co chybí kapele jako je ta vaše, aby se tak stalo? Vidíte do budoucna možnosti prosadit se v zahraničí?
Ty poslední dva roky (smích). Pravdou je, že jsme mimo Čechy vyrazili a dařilo se nám. Namátkou Německo, Polsko, Maďarsko… Jenže covid všechno zhatil a my museli zůstat trčet doma. Dokonce jsme v roce 2020 měli naplánované první samostatné turné po střední Evropě. Zahraničí pro nás tedy není žádná neznámá, nebo dokonce tabu a do budoucna se chceme zaměřit hlavně na hraní za hranicemi.

Další zajímavá letošní akce proběhla v květnu v Pardubicích, v klubu Žlutý pes jste vystoupili po boku MARDUK Jaké jsou vaše dojmy z tohoto večera?
Jedině pozitivní. Zaslechl jsem několik rozhovorů návštěvníků akce, kteří si nás chválili nejvíc za celý večer, tedy mimo MARDUK. Během našeho setu obecenstvo tak nějak ožilo a měli jsme tak možnost rozčísnout blackmetalovou šeď. Byť ten žánr mám rád, na téhle akce jsme zastali pozici nejveselejší kapely a to se podepsalo na odezvě místních. Druhá věc je samozřejmě hrát s legendou jako MARDUK. Takovou příležitost nikdy neodmítneme.

Zhruba před pěti lety jste říkali, že nemáte v plánu doplňovat sestavu kapely o dalšího kytaristu. Nicméně přišel prosinec roku 2021 a vaše řady rozšiřuje kytarista Pa Trik z hard core formace KONFORT. Co stálo za přijetím Pa Trika do kapely?
Nikdy neříkej nikdy (smích). My jsme s touhle myšlenkou začali koketovat už v momentě, kdy k nám nově nastoupili na basu Ganzy a za bicí Přéma a řekli jsme si, že bychom tu druhou kytaru mohli aspoň zkusit. Patrik přišel na zkoušku, zahrál všechno na první dobrou a my zjistili, že je nejen skvělej kytarista, ale taky, že přídavek další kytary dává našemu zvuku další pár koulí. Jsme si jistí, že jsme udělali opravdu skvělý tah.

Horrible Creatures

Nebyla to první změna v sestavě HORRIBLE CREATURES. Po vydání zdařilého EP "Internal Decline" vás opustil baskytarista i bubeník. Co bylo příčinou jejich odchodu a jak složité bylo pro vás sehnat nové, spolehlivé muzikanty?
Příčinou byla laxnost obou ex členů. Nebylo to z ničeho nic, mluvili jsme o tom, ale po zralé úvaze s Vladisem jsme došli k závěru, že pokud chceme v budoucnu podnikat větší kroky, budeme muset hledat v jiných vodách. Najít nového basáka Ganzyho bylo snadné. Hlavně díky tomu, že jsme letitý kamarádi. Najít bubeníka bylo trochu horší. Nejdřív s námi na záskok hrál Petr Hataš z THE.SWITCH, který se u nás ale z časových důvodů nemohl uchytit nastálo. Přému jsme díky jeho vytíženosti ani nechtěli oslovovat, ale Vladis měl trochu prořízlejší jazyk a stejně to zkusil. A ono to vyšlo! Díky za to, protože lepšího bubeníka bychom ani mít nemohli.

Na EP jste spolupracovali se známým dánským producentem Tue Madsenem. Jak vznikla tahle spolupráce a jak jste s ní s odstupem času spokojeni?
Spokojenost je samozřejmě neměřitelná. Nejen že nahrávka zní perfektně, ale hlavně jsme získali parťáka a kouče, který kapelu posunul zase dál. Plánujeme s Madsenem spolupracovat i nadále. Prvně to vzniklo čistě z poptávky. Ozvali jsme se, sladili termíny a na podzim 2019 jsme odjeli do Aarhusu.

Byl na "Internal Decline" nejtěžší proces vzniku jednotlivých písní, jejich realizace nebo samotné nahrávání? Za to poslední jste utratili nemalý peníz..
Nejtěžší bylo sehrát se. Vznik a nahrávání jako takové už byl čajíček, ale v tu dobu jsme měli všichni hrozně málo času a taky jsme se málo scházeli. Ale nakonec to dopadlo dobře samozřejmě. Peníze jsou v tomhle případě jen malá daň za tak skvělou spolupráci, proto ani nemá cenu se bavit o ceně za nahrávku jako takovou.

Poměrně neočekávaně sešlo z vaší letošní účasti v lineupu oblíbeného death metalového festivalu Symbolic. Jaký má důvod vaše tamní absence? 
Bohužel jsme Symbolic museli odříct kvůli práci. Nic jiného v tom není a byť nás to mrzí, doufáme, že si to vynahradíme třeba příští rok. Jako náhradu jsme oznámili účast na neméně skvělém Týneckém Mazci.

Čeká vás živé hraní, které nám už s podzimem snad nikdo nezarazí, festivaly, setkávání s fanoušky a co dál? Vznikají letos kromě toho nápady na další songy, případně jiné plány?
Letošek jsme hraní moc nezasvětili, byť několik akcí naplánovaných samozřejmě máme. Ale aktuálně jsme začali pracovat na novém materiálu, který snad brzy spatří světlo světa. Máme velké ambice, ale radši nebudu nic prozrazovat, nebo to zakřiknu, jak je mým zvykem (smích).

SoundCloud HORRIBLE CREATURES
Bandzone HORRIBLE CREATURES
Facebook HORRIBLE CREATURES
Bandcamp HORRIBLE CREATURES
Instagram HORRIBLE CREATURES
Twitter HORRIBLE CREATURES

Vznik: 2010
Místo: Karlovy Vary
Styl: thrash/death

Diskografie:
2015 – Depressive Hunt (EP)
2017 – Pitfall
2020 – Internal Decline (EP)

Sestava:
Frank - zpěv
Vladis - kytara
Patrik - kytara
Ganzy -  baskytara
Prema - bicí

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024 SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
15.-.18. května se vydají spřátelené black metalová smečky SEKEROMLAT a HNUS UMÍRAJÍCÍ na jarní mini turné po krajích českých, ale i pláních zahraničních. Tento počin bude navždy pamatován jako Semiz Kunäli Tour 2024. Kapely o... číst dále
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále