Iva Hadj Moussa - Démon ze sídliště

Vydáno: 15.07.2022 06:43 - Czech Blade

272 stran
DÉMON ZE SÍDLIŠTĚ_knihaJestli vám vulgarity nedělají dobře, při slově šoustat vás berou mdloby a při pornu raději zavíráte oči, tak pro vás recenze první větou skončila. Vy ostatní směle čtěte dál, recenze neprozrazuje konec ani nevyslepičí jiné důležité detaily. „Démon ze sídliště“ rozhodně není žádná puritánská beletrie, naopak potěší fanoušky Františka Kotlety nebo Kristýny Sněgoňové. Iva Hadj Moussa nejde pro sprosté slovo daleko a píše, jak ji zobák narostl.

Hlavními hrdiny příběhu jsou Šimon a jeho kamarádi, obyčejní šestnáctiletí puberťáci z Tábora, kteří se jen snaží žít svůj pubertální sen. Perou se se školou, doufají, že prorazí jako blackmetalová kapela, a prožívají první sexuální zkušenosti. „Démon ze sídliště“ je psán v ich-formě, takže vám připadá, že si se Šimonem povídáte o jeho životních strastech i slastech. Ačkoliv já ani autorka knihy nemáme mezi nohama pindíka, myslím, že povahu a myšlení pubertálního kluka se Ivě povedlo vystihnout velmi trefně. Ale to posuďte při čtení sami. Pokud jste jako Šimon stále ještě školou povinní, tak se s ním sžijete raz dva, ale i když vás dělí od vzdělávání několik dekád, polije vás příjemná nostalgie. Určitě si i vy vybavíte, jak jste si v mládí na sebe vzali černé tričko s logem své oblíbené kapely a sousedka, která s vámi jela výtahem, se div nezačala křižovat. Ve škole vás učitelé podezírali ze satanismu, ale vám bylo všechno jedno. Vy jste stejně jako Šimon jen chtěli poslouchat dobrou hudbu a založit si kapelu.

A o co tedy v knize jde? Šimon, Drak, Ludacris a Arman se po jedné ze svých kapelních zkoušek potkají v hospodě s tajemným Soratem. Sorat je samozřejmě všechny okouzlí, je to starší metalista, který působí světaznale, a hlavně se vyzná v okultních vědách. Postupně kamarády přesvědčí, aby mu pomohli s rituálem na hřbitově, který má vyvolat ducha ze záhrobí. Jenže jak už to u duchařiny bývá, kdo si hraje s mrtvými, často se k nim brzy přidá. Povedl se rituál? Pronásleduje teď čtveřici a Sorata pomstychtivý démon? Anebo se všichni zbláznili?

Žánr lze poměrně těžko popsat, jde o příběh ze života, který se v mládí mohl stát každému z nás, do toho je přimíchána trocha mystiky a rodinného dramatu. Ale koho z nás občas netrápil nějaký jev ze záhrobí nebo načuřená matka? Vše je obaleno svérázným (místy pekelně černým) humorem a dávkou sarkasmu. Pokud hledáte peprnou oddechovku na pár dní, třeba na dovolenou, je „Démon ze sídliště“ perfektní volbou. Knížka je velmi čtivá a během několika večerů ji zhltnete. A navíc má překvapivý konec!

Lucie Mařanová


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení