Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
SOLAR SYSTEM - Priorita je pohoda a dobrá nálada v kapele

SOLAR SYSTEM - Priorita je pohoda a dobrá nálada v kapele

Vydáno: 14.08.2023 08:20 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Heavy metalová úderka SOLAR SYSTEM funguje třináctým rokem a v současné době je tvořena ze zkušených muzikantů, kteří prošli partami MORAVIUS, HYPNOTIC SCENERY, ANTIGOD nebo DEMIURG. Kapela pracuje na svém třetím albu a rovněž každoročně pořádá vlastní festival South Of Heaven. Ten se pozvolna rozrůstá v očekávánou a nevšední událost, kam se s žádostí o účast hlásí kapely z různých koutů světa. V rámci rozhovoru jsme se na okamžik vrátili i do historie a zavzpomínali například na dlouhé roky neexistující kapelu HECTOR, ve které zpovídaný zpěvák Oto Gajdoš před mnoha léty působil.


V minulosti jsme SOLAR SYSTEM potkávali na řadě regionálních akcí, ale poslední dobou vystupujete na pódiích největších rockových festivalů. Změnili jste management nebo strategii propagace kapely směrem k fanouškům?
Nezměnili jsme nic (smích). Kapela má konečně stabilní sestavu a měli jsme kus štěstí v určitém okamžiku. Někdy je to tak, že když přestaneš tlačit na pilu, nějak to samovolně jede. Každopádně vše je o vztazích a ty buduješ dlouho. Hlavně přístupem, dodržením slova a tak dále. Můžeš hrát exkluzivní muziku, ale pokud nemáš vybudované vztahy, stejně se nikam nemusíš dostat. Obecně, některé kapely mají pomýlené představy o finančním ohodnocení za své vystoupení, řekl bych občas až zvrácené. A je to vše provázané a jednou svůj přístup zúročíš, nebo se zahrabeš ve vlastní domýšlivosti. Vše kolem kapely si tvoříme sami. Na podzim chystáme minitour s německou kapelou CRYSTALLION. To je asi takový příklad, musíš jít do rizika, že něco proděláš, ale nikdo to za tebe neudělá a pokud chceš, aby fanoušci za tebou přišli, musíš jim jít naproti i s určitým rizikem.

Letos jste z větších akcí hráli například na Metalfestu v Plzni. Hlediště bylo zaplněné fanoušky už od první vystupující kapely, kterou jste v sobotním programu byli vy. Jak byste ohodnotili tento festival?
Yeah! Poprvé na Metalfestu byl pro nás neskutečný zážitek. Hodnotit tento festival je lehké, byla to úplně pecka! Nervozita byla, to je jasné, jsme normální lidi s emocemi. Bylo i zajímavé vidět backstage, jak to funguje na profi festivalu. Potkat tam kapely, které vidíš maximálně na pódiu. A pro nás stále určitý stres, jak to dopadne, jelikož nově hrajeme se dvěma kytarami.

SOLAR SYSTEM
Organizujete vlastní festival South Of Heaven na jihu Čech v obci Zbytiny. Letos proběhl druhý ročník. S jakými ambicemi tuhle akci pořádáte a dalo by se prozradit něco o chystaném třetím ročníku?
Festival děláme pro lidi, a proto, že nás to baví. Je to zajímavý tvůrčí proces. Jediná ambice je festival dostat do kladných čísel (smích). Festival pomalu získává skalní příznivce. Máme výhodu a nevýhodu v umístění. Výhodou je nádherné prostředí bývalého lomu v lesích, a to že jsme cool team, nehledáme problémy, ale řešení. Nevýhodou je nulové zázemí na místě, protože je to holá plocha a veškeré nutné vybavení festivalu musíš dopravit na místo. A taky, že je to v uvozovkách prdel světa. Na druhou stranu panuje na místě úžasná přátelská, až rodinná atmosféra. Pořád se učíme, co udělat lépe a ideálně jak si organizaci usnadnit. Letos to byl extrémní záhul, díky nutnosti se postarat o zahraniční kapely. O třetím ročníku neprozradím nic, protože není co. Jako vloni si dáváme totální pauzu aspoň dva měsíce. Uvidíme. V této chvíli připravujeme tradiční podzimní light verzi na sále ve Zbytinách.

Zmínil jsi nového člena v kapele, kterým je kytarista Petr "Yabback" Trunečka (ANTIGOD, DEAD CARNAGE). Z jakého důvodu jste se rozhodli rozšířit sestavu o druhou kytaru a proč právě "Žabák"?
Druhá kytara byla v plánu hodně dlouho. Pár kytaristů to zkoušelo, ale nikdo se to nebyl schopný naučit, prostě nebyla to vždy správná volba. Už jsme ani nikoho nehledali. Žabáka jsem potkal na koncertě, pokecali jsme, přišel mi fajn. Probíral jsem to pak s Petrem Štrauchem a shodli jsme se, že mu to zkusíme nabídnout. Kdysi spolu hráli v MORAVIUS, takže měl představu o jeho schopnostech. Je to únavné, když vystřídáš několik lidí po sobě, věnuješ jim čas, defacto to i zbrzdí další tvorbu v kapele, protože se věnuješ spíše cvičení s novým členem. Zatím to funguje dobře, takže uvidíme, co přinese budoucnost. Priorita je pohoda a dobrá nálada v kapele.

SOLAR SYSTEM
Jak složité je starší repertoár kapely přearanžovat do dvou kytar? Bude se Petr v budoucnu zapojovat do tvůrčího procesu nových skladeb? 
Každý kytarista si na studiovou práci umístí kolik kytarových partů chce, stejně i náš. Takže si jen spolu sedli a probrali kdo které pasáže hraje, něco se spíše ladí pak na zkouškách na zkušebně, když se ti zdá, že by znělo lépe něco upravit, ale to jen tak pro feeling a dobrý pocit z celkové aranže. Určitě se zapojí, nikomu se nekladou meze, pokud to bude v zájmu skladby (smích).

Z vašeho druhého alba "Synchronicita" mě nejvíce zaujala skladba "Kepler 186-f". Vzpomeneš si na chvíle, kdy jsi tvořil její text? Opravdu vidíš jako jedinou možnost "útěk na Kepler"?
Docela by mě zajímalo, proč tě zaujala? Je taková jako klasická, ale nijak výrazná podle mě. Na text si vzpomenu. Víš co, Petr udělá hudbu a já pak nějak do té nálady dělám text. Úplně vidím, když jsme spolu jeli v autě a já mu ho zpíval. Ve všech médiích byla ta posraná Gréta. Tak to nějak vylezlo samo. Je to trošku odboj. Trošku frustrace z toho, kam to všechno míří. Někdo kdysi napsal v komentáři, že se navážím do třináctileté holky. Já myslím že soudný člověk vnímá, že to není o navážení se do ní, ale o ideologii. Každá omezující ideologie je zvrácená. Já chci být svobodný člověk. A možná útěk na jinou planetu, byť jen v mysli, přináší pocit svobody. 

SOLAR SYSTEM
Podle mě jde o hodně výrazný song ve svěžím tempu, v němž se povedlo dokonale skloubit riffy, melodii i text, který graduje v silném refrénu, a cítím tam i to, že nejde o skladbu, kterou by provázel nějaký křečovitý proces. Pokud tě mám citovat, "že to vylezlo samo". V textech lze objevit neotřele pojatá témata, předpokládám, že máš asi hodně načteno. Píšeš průběžně "do šuplíku" nebo až na hotovou hudbu?
Tak jsem rád, že se ti song líbí (smích). Snažíme se skladby dělat tak nějak v klidu, většinou se to asi daří. Důležitá je předprodukce. Uděláš si demo verzi, která není finální a pak můžeš cokoli doaranžovat, předělat. Když už jednou natočíš finál, neuděláš nic, a to nejhorší je, že tě až pak začnou napadat změny a úpravy, ale samozřejmě to přijde i tak. Holt je to proces. Četl jsem hodně. Témata vylezou podle nálady hudby, většinou nenásilně samy. Do šuplíku píšu částečně. Když mě napadne nějaká blbost, napíšu si ji a pak, když dělám nový song, pročtu si to a někdy něco z toho použiju. Píšu si to do huby až na hotovou hudbu. Líbí se mi, když se povede vnést neurčitá myšlenka, kterou si posluchači interpretují po svém, nebo se podaří dát textu několik rozměrů, kdy je text tak nějak jednoznačný obsahově, ale pokud nad tím člověk trošku přemýšlí, až tak jednoznačné to není a nabízí se více variant interpretace. No a pokud se ještě udělá klip, tak je super, kam se to může vyvinout, když do něj vnese svůj nápad někdo mimo kapelu. Příkladem je třeba song "Loutka" z prvního CD.

Když odbočíme od SOLAR SYSTEM více do historie, pamatuju si tě z koncertů legendárních HECTOR a akcí, kdy jste v roce 1990 hráli společně s ROOT, pak s dávno zaniklou thrash legendou SAX, nebo když jste uzavírali festival v Havířově poté, co nedorazili hodně oblíbení TERMINATOR a LOCHNESS. Jak na tyhle časy vzpomínáš a proč pár let na to HECTOR skončil?
To byla doba co? To si pamatuješ víc než já (smích). Na časy jako takové vzpomínám dobře, byli jsme plní naděje a iluzí, že to někam posuneme. Bavilo nás to. Zkoušeli jsme sedm dní v týdnu. Asi nebudu konkretizovat, to bych zabředl do osobních věcí a to nechci. Rozpracovali jsme asi sedm nových songů, celé to mělo být koncepční podle hororové knihy. Je škoda, že se to nepovedlo dodělat. No a v té době skřípala sestava. Z původního složení jsem zůstal jen já s Mrožem. Mrož začal formovat své představy a začal inklinovat jinam, nebo spíš ho metal už tak nebral. Obecně vzato to ukončila příroda. A já šel dál, jelikož nebyla jiná možnost (smích).

SOLAR SYSTEM
S Radimem Vaňkem (Mrožem) jsi se později potkal při účasti na albech progresivní metalové formace GALACTIC INDUSTRY. Co všechno ti přinesla tahle spolupráce?
To už je taky dávno. Jedna deska se točila v GM studiu, druhá ve studiu Citron. Tady to byla prima zkušenost být v té době v legendárním ostravském studiu. Za sebe jsem vnímal určitý pocit pokory. Ani už teď nevím, to jsem si teď načetl, že to míchal Mrož. Je to tím, že jsem u míchačky nebyl. Vše si korigoval Jura Tomíček sám, byl to jeho projekt. To ani není o nějakém fyzickém přínosu, spíš že se zase člověk někam zvěční, zkusí něco jiného (smích). Nějak od ničeho nic nečekám, aspoň nejsem zklamanej. Samozřejmě, když děláš svůj projekt, tam je to trochu jiné, tam bys rád, aby se to líbilo, aby se to povedlo. Dáš do toho vše, co jsi v danou chvíli schopen.

Zmínil jsi společné koncerty s německými power metalisty CRYSTALLION. Co za další aktivity ještě pro letošek chystáte?
Dojedeme do konce roku nějaké hraní, baví nás to, takže se těšíme. A v mezičase budeme pracovat na třetím albu. Nehrotíme to, takže až to bude, tak to bude. Sám jsem zvědav, jak se podaří zprasit nový materiál (smích).

SOLAR SYSTEM


Web SOLAR SYSTEM 
Facebook SOLAR SYSTEM 
YouTube SOLAR SYSTEM 
Bandzone SOLAR SYSTEM 
Bandcamp SOLAR SYSTEM 

Alba:
2015 - Atlantis
2020 - Synchronicita

Sestava:
Oto Gajdoš - zpěv
Petr Štrauch - kytara
Petr Trunečka- kytara
Martin Vaněk - baskytara
Jan Gajdoš - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem
Vydáno: 27.04.2024 v sekci Aktuality
Rocková kapela VOTCHI vydala singl „The River Knows“ u kanadského vydavatele. Kapela, pro kterou je typický zvuk příčné flétny, nadčasový sound a texty v angličtině, zabodovala v minulém roce ve světových rockových rádiích... číst dále
Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
Power metalisté z Valašska DONOR mají na kontě pěknou řádku úspěchů, ač se v jejich diskografii skví teprve dvě alba „Donor“ a „Devět křížů“, účast na velkých festivalech a počty fanoušků mluví samy za sebe. Několik... číst dále
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále