Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
SADISTIC HANNIBAL - Pokud se ti to nelíbí, tak to neposlouchej

SADISTIC HANNIBAL - Pokud se ti to nelíbí, tak to neposlouchej

Vydáno: 20.09.2023 06:58 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Jestli neznáte jičínské metalisty SADISTIC HANNIBAL a podíváte se na obal jejich loňského EP "Brána smrti", přečtete si názvy skladeb, případně shlédnete klip "Sadistův chlejv" třeba i se staženým zvukem, zřejmě přijdete na to, čím tahle parta rozdrtí vaše sluchovody. Pojďme nejprve poděkovat samotnému peklu za to, že dokud budou vznikat podobné skupiny, je svět ještě v pořádku. Mladší ročníky zjistí, jak tvořily první tuzemské thrashové spolky koncem osmdesátek a ty starší vzpomenou na kazety TDK, vycházky z intru, jablečné víno a dvojče kazeťák značky International na lavičce. Všechno má něco do sebe a muzika těchto old school maniaků vás v tomhle ohledu patrně klamat nebude. Na otázky odpovídá kytarista Jakub Honc.


Když poslouchám loňské EP "Brána smrti", mám pocit, jako bych se vrátil v čase o více než třicet let nazpět se všemi klady i zápory. Je tohle vaším cílem? 
Vlastně ano, proto tomu také říkáme "old school thrash" a mnoho lidí nás díky tomu přirovnává ke starému KRYPTORU, za což jsme nesmírně rádi a poctěni. Avšak s příští deskou bychom chtěli zvuk trochu víc nakopnout a přiblížit se k dnešním nahrávkám.

Staré nahrávky KRYPTORU bylo to první, co mě při poslechu vaší tvorby napadlo. Nepředpokládám, že jste vzhledem k vašemu věku zažili podobné party v akci během předrevolučních let. Čím vás takto podaná tvorba oslovuje dnes?
Děkujeme, to nás velice těší. Bohužel nezažili, naštěstí většina z nich stále hraje, i když akce už nejsou zdaleka co bývaly. Tenkrát jsem s tím přišel já. Chtěl jsem hrát thrash, protože mě nejvíc bavil a trvá to dodnes. A když už jsme tím začali, tak určitě nijak drasticky neuhneme.

Občas se vyskytnou názory, že podobná tvorba zní příliš archaicky, a že se dneska hraje úplně jinak. Setkali jste se s podobným tvrzením a jak na něj reagujete?
To je pravda, našlo by se pár lidí, co nám vytklo naši tvorbu, že to zní jako z pravěku a tak dále, obzvláště tedy mladší ročníky. Možná proto máme spíše starší publikum nebo alespoň většina těch, kteří na tomto stylu v podstatě vyrůstali, to dokáže ocenit. Každopádně bereme každý názor a jsme rádi i za ty negativní, protože díky nim se můžeme někam posouvat. A co se týče zatvrzelých odpůrců žánru, tak si z toho nic neděláme. Pokud se ti to nelíbí, tak to neposlouchej, nás to prostě baví, bavit bude a dál v tom budeme pokračovat.

Pracovali jste dva roky ve zkušebně, než jste odehráli svůj první koncert, který jste si zorganizovali sami. Získáváte tím hlavně kontakty a zkušenosti do budoucna. Jak to vidíte vy a jak na první koncert vzpomínáte?
Vzpomínáme na něj samozřejmě v dobrém. Byl to první koncert, takže tréma jako prase, spousty chyb a nedostatků, ze kterých jsme se alespoň doufám poučili, ale myslím si, že se akce vyvedla velmi dobře. Letos jsme na stejném místě oslavili pět let koncertování a děláme zde pravidelně akce co půl roku. Pokaždé se snažíme pozvat kapely, které tu ještě nevystoupily, ty si pak často pozvou nás na jejich koncert a tím taky získáváme spousty kontaktů, mraky nezapomenutelných akcí a známých, se kterými se potkáváme na stejných pódiích, a to je na té undergroundové scéně super.

Jednou z větších akcí, které pořádáte, je Sadistic Fest. Pojďme zhodnotit letošní ročník, zaregistroval jsem nějakou změnu konání takřka na poslední chvíli...
Letos se uskutečnil první ročník, ač byl problém ze strany města s místem konání. Den před akcí nám zakázali na daném místě cokoliv pořádat a my jsme museli rozhodnutí respektovat. Byla to velká rána, ale my jsme to nechtěli vzdát, bylo skoro vše připravené (občerstvení, párty stany, posezení, merch atd.). Nakonec se na nás usmálo štěstí a celou akci nám zachránili známí ze stejné obce a za to jim patří obrovské DÍKY! Sice menší prostory, "pódium" na verandě, kotel na zahradě, ale myslím si, že všichni byli podle odezvy spokojeni. Takže mohu říci, že první ročník se vyvedl na výbornou, což jsme opravdu nečekali. S nadšením chceme pokračovat Sadistic Festem i v dalších letech a doufám, že snad i s menším stresem.

SADISTIC HANNIBAL

Vaše prozatím jediná nahrávka EP "Brána smrti" má necelých dvacet minut. Nechybělo časově mnoho k plnohodnotnému albu. Šetřili jste materiálem na budoucí časy nebo v tom bylo něco jiného?
Možná jsme trochu víc pospíchali, ale hlavně už jsme chtěli s něčím ven, zhmotnit to naše "snažení". A proč jen EP? V podstatě ještě nebylo tolik materiálu, který bychom na tu desku chtěli dát, proto jsme se rozhodli takto. Příští počin, který máme v plánu nahrávat příští rok, by mělo být plnohodnotné album. Snad už se časově vejdeme (smích).

EP otevírá skladba "Sadistův chlejv", ke které taky vznikl zdařilý klip. Něco mi říká, že o zajímavé zážitky z natáčení nebyla nouze. Je tomu tak?
Na tento den budeme vzpomínat ještě hodně dlouho. Byla to pro nás všechny první zkušenost s natáčením, takže jsme úplně nevěděli, do čeho jdeme. Naštěstí jsme měli výborného kameramana a zároveň režiséra v jedné osobě – mistra Páju Junka, který má fakt dobré nápady a hodně nám s tím pomohl, takže si myslím, že klip dopadl nad naše očekávání a všichni jsme si ho užili na maximum. Ať už samotné natáčení, tak i vše okolo. Ne, nebyli jsme střízliví (smích). No a už se těšíme na natáčení dalšího klipu s příchodem nové desky, který už máme tak trochu v hlavě, ale zatím nic prozrazovat nebudeme.

"Brána smrti" vyšla jak na klasickém CD, tak na USB disku. O jakou variantu je u fanoušků větší zájem?
Ze začátku, když jsme album vydali, tak zájem o CD vcelku byl, hlavně u známých a u fanoušků, kteří chodí na naše akce. USB disk byl takový pokus, který jsme zrealizovali vcelku nedávno, takže se udělalo jenom několik kusů na zkoušku a musím říct, že jdou docela na dračku a myslím, že momentálně máme dokonce vyprodáno, takže určitě doporučuji! Ale řekl bych, že tak na stejno, každý preferuje něco jiného, a to je právě jeden z důvodů, proč jsme USB disky pořídili, aby si fanoušek mohl vybrat.

Na nové desce chcete udělat posun po zvukové stránce. Už víte, kam půjdete nahrávat, zda si album vydáte sami a uvažujete také o dalších formátech jako MC nebo vinyl?
Určitě to chceme zvukově posunout trochu dál, aby byl vidět nějaký progres. Teď jsme ve stádiu, že už máme něco vyhlédnutého, ale zatím to není stoprocentně a vyhlížíme dál, takže se ještě uvidí. Album nejspíš vydáme jako to předešlé u známého pod labelem Maximed Records. To je ještě ve hvězdách, zatím o tom moc nepřemýšlíme. MC? Asi ne. Vinyl? Jo, to by se nám líbilo. Jen bychom potřebovali vědět, jestli by o to byl zájem ze strany fanoušků, co si budeme povídat, není to úplně nejlevnější položka. Naštěstí jak je v poslední době vidět, zájem o vinyl roste, takže kdo ví, třeba bude od nás taky (smích).

SADISTIC HANNIBAL jsou na scéně nějakých sedm let. To by stálo za to zhodnotit, jak se lišily vaše tehdejší plány v dobách, když jste začínali od reality. Co vše byste chtěli mít ještě před sebou?
Náš první plán byl, někde si vůbec zahrát. Proto jsme uspořádali již zmiňovaný první koncert a doufali jsme, že si nás třeba někdo všimne, nebo nám to alespoň vrátí, Jenže jsme nečekali, že to bude až takový rychlý nástup. Hned týden potom jsme měli další koncert, začalo se to nabalovat dál a dál a na to, že jsme teprve začínali, tak těch akcí bylo docela hodně. V tomhle to bylo opravdu super a užívali jsme si, co to šlo! Co do budoucna? Určitě nové album s lepším (modernějším) zvukem a s ním potom nějaké turné, kde bychom ho mohli lidem předvést naživo. Chceme hlavně dělat muziku co nás baví a když bude bavit i posluchače, budeme o to radši (smích).

Vznik: 2016
Místo: Jičín
Styl: thrash metal

 
Alba:
2022 – Brána smrti (EP)

Sestava:
Márty Tomíček - zpěv
Jackob Honc - kytara
Michal Bednář - kytara
Jenda Dvořák - bicí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem VOTCHI vydávají nový singl pod kanadským labelem
Vydáno: 27.04.2024 v sekci Aktuality
Rocková kapela VOTCHI vydala singl „The River Knows“ u kanadského vydavatele. Kapela, pro kterou je typický zvuk příčné flétny, nadčasový sound a texty v angličtině, zabodovala v minulém roce ve světových rockových rádiích... číst dále
Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records Power metaloví DONOR podepisují smlouvu s labelem Smile Music records
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
Power metalisté z Valašska DONOR mají na kontě pěknou řádku úspěchů, ač se v jejich diskografii skví teprve dvě alba „Donor“ a „Devět křížů“, účast na velkých festivalech a počty fanoušků mluví samy za sebe. Několik... číst dále
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále