Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
MILLIGAN – Dali jsme si za cíl na tento rok vypilovat dost materiálu na novou desku

MILLIGAN – Dali jsme si za cíl na tento rok vypilovat dost materiálu na novou desku

Vydáno: 17.04.2024 13:58 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Pro mnohé z nás bylo jméno MILLIGAN na plakátech různých akcí donedávna poměrně neznámým pojmem. Rozřešení přišlo až s debutovým albem "Play Me", které tahle death metalová parta vydala vlastním nákladem v dubnu loňského roku. Zde se jedná vůbec o první ucelený rozhovor, který kapela za svou nedlouhou existenci zrealizovala a přiblížila tak fanouškům něco málo informací o své práci i plánech, z nichž ten zřejmě hlavní je příprava nového alba, které by se mělo začít nahrávat příští rok.


Informací ohledně MILLIGAN zatím nikde moc nenajdeme. Jak byste se tedy jako kapela představili?
Jsme banda nadšenců z Vysokého Mýta, kde máme zkušebnu. Kapela vznikla na podzim Léta Páně 2021. Zakládajícími členy byly kytarista Pajus a basák Pepa. Role bubeníka se s nasazením života zhostil mistr bicman Honzis a při jedné mocné pijatice ve zkušebně se přidal i zpěvák Míra. Svůj styl hraní bychom prezentovali jako death metal. 

Vzhledem k vašim zkušenostem z předchozích kapel byla koncepce MILLIGAN daná už od začátku nebo probíhaly nejprve širší diskuze o stylu a směrování kapely do dnešnípodoby?
Pepa s Pajusem měli jistou vizi, která se sice od dnešní podoby trochu liší, ale už od začátku bylo jasné, že styl kapely bude koketovat s deathem. Potom, co naše řady rozšířil Honza, už o tom nemohlo být pochyb. Takže jakmile se složilo prvních pár songů, stačilo už jen usměrnit zpěváka, aby to neznělo jako black metal a MILLIGAN byl na světě. 

Jak probíhá skladatelský proces v MILLIGAN? Jsou skladby dílem jednoho člověka nebo přispívají svými nápady všichni společně při zkouškách?
Při skládání materiálu na cd "Play Me" držel otěže hlavně kytarák Pajus. Neúnavně vymýšlel riffy, které nám na zkouškách přehrával. Následně se za pomoci bubeníka a baskytaristy riffy protřídily či upravily a různými experimenty s pořadím a četností riffů vznikla "zabijácká" kytarová lajna. Následoval úkol pro rytmickou sekci, po nekonečném poslechu kytary a samostatné práci došlo k završení instrumentální části konkrétního songu. Do skládačky chyběl už jen poslední dílek, a to text a název skladby, kde měl vokalista volnou ruku a dokázal do songů otisknout hrubost, vtip a nasranost. Nějaké skladby byly hotové na první dobrou a svoji prvotní podobu si udržely až do nahrání alba a u některých byl s odstupem času nutný facelift.

Album "Play Me" jste vyrazili nahrávat do vyškovského Davosu. Volba studia byla jasná bez nějakých širších diskuzí? Jak jste byli s tamním přístupem spokojeni?
Jasná volba to nebyla. Všichni máme zkušenosti s různými studii, ale nikdo z nás v Davosu ještě nebyl. A jelikož nám mistra Otyna doporučovalo hodně lidí a jeho práce se nám všem líbila, tak jsme si řekli, že zkusíme něco nového. Co se týče přístupu, byli jsme všichni po všech stránkách nadmíru spokojeni. U Otyna je fajn zázemí, přátelská atmosféra, profesionální přístup a taky spousta srandy. Těch pár dní v Davosu jsme si dost užili. Můžeme jedině doporučit. 

MILLIGAN

Závěrečná skladba pod názvem "Boar Clinic" byla nahrána ve studiu Fair Wave. Je to tím, že vznikla jako poslední, když už bylo album natočeno nebo v tom byl jiný důvod?
Tato skladba nevznikla až po natočení alba, ale vznikala současně s ostatními písněmi, které na albu jsou. Byl to náš první počin, který jsme chtěli pustit do světa jako singl a tak jsme ji na jaře roku 2022 nahráli u kamaráda Majka ve studiu Fair Wave a poslali na mix a master do studia Davos. Při vydání alba nám pak přišlo líto nemít tuto píseň na cd společně s ostatními, tak jsme ji tam přidali jako bonus s původním zvukem tak, jak vyšla jako singl.

Tento singl jste posílali k recenzi do oblíbeného pořadu "Recky na vaše pecky". Ztotožnili jste se s reakcí Dana Frimla na něj a snažili jste se pro realizaci alba "Play Me" čerpat také z Danova názoru? 
Singlem "Boar Clinic", jakožto naším prvním zveřejněným počinem, jsme se chtěli hlavně trochu představit lidem a taky vyposlechnout a vstřebat dobře míněnou kritiku, která by nám něco přinesla. Proto jsme singl poslali právě mistru panu Frimlovi do jeho "Recek" s dotazem na jeho názor, co si o tom myslí, co zlepšit, nebo čeho se případně vyvarovat. Myslíme, že reakce byla pozitivní a ano, dokážeme se s ní ztotožnit. Trochu zdvižený ukazovák byl kvůli zvuku nahrávky, kde nejvíce prosákla naše nerozhodnost ohledně výsledného zvuku. Prostě jsme do toho moc kecali, jestli víc tohodle, nebo tohodle. A ponaučení jsme si vzali. Zvuk při nahrávání alba jsme nechali na Otynovi a radši svoje nápady a představy drželi na uzdě.

Váš první koncert jste odehráli v září loňského roku, když jste otevírali sedmý ročník akce Pořezanej Ksicht. Jak na tohle první společné hraní vzpomínáte? 
Byla to pro nás tenkrát taková přepadovka v pozitivním slova smyslu. Toho času jsme počítali s naším prvním koncertem v říjnu ve Vysokém Mýtě, kde jsme pořádali 9.ročník Massacre In VM a kde jsme chtěli MILLIGAN poprvé představit na jevišti. Říkali jsme si, že bude fajn hrát první koncert "doma", že to pro nás nebude tak hektický. Nicméně týden před Pořezaným ksichtem napsali kluci z PROLAPSED, jestli si nechceme zahrát, že jim odpadla kapela. Jelikož se taková nabídka neodmítá, tak jsme jeli a bylo to fajn, i když tam byla ten den fakt zima. Myslím, že v každém z nás hrála určitou roli nervozita, protože i přes to, že všichni z kapely máme nějaké koncerty (a většina ne málo koncertů) za sebou, šli jsme do světa s něčím tenkrát novým, co nikdo kromě nás neslyšel a nehodnotil. Teprve jsme čekali, kdo si na nás udělá jaký názor. A myslím, že to nedopadlo vůbec špatně. Set jsme zahráli bez větších přešlapů, lidem se to líbilo a prodalo se i pár triček. Co víc si přát, prostě paráda.

Když zmiňujete nové skladby, jak to vypadá s novým materiálem? Plánujete letos něco z něho pustit ven?
Na nových věcech urputně makáme. Dali jsme si za cíl na tento rok vypilovat dost materiálu na novou desku a když se zadaří, tak začátkem příštího roku jít do studia. Momentálně máme v kupě čtyři nové vály s tím, že první z nich s názvem "Duck my sick", jsme již zařadili na playlist a zahráli ho na koncertě v Pardubicích.

Co vše máte s kapelou, kromě přípravy nové desky, pro letošek v plánu? 
Když pomineme přípravu nové desky, tak nás v tomhle roce čekají ještě tři koncerty, které máme potvrzené. 20.července Rotten Fest v Olomouci, 22.srpna Týden hudby ve Vysokém Mýtě a 20.září United in Brutality v Jablonci nad Nisou. Jinak opravdu hlavně deska. Nejen jak to z ní bude na lidi hrát, ale taky jak bude vypadat. Grafická stránka desky bude taky oříšek, co vybrat, jak to uchopit. A vzhledem k tomu, jak ten rok vždycky uteče, času zase není čert ví kolik, když do toho chce člověk dát sto procent. Ale věříme, že to, co do toho dáme, tak se nám i vrátí a všechno dopadne dobře.

Facebook MILLIGAN
Instagram MILLIGAN
YouTube MILLIGAN
Bandzone MILLIGAN

Vznik: 2021
Místo: Vysoké Mýto
Styl: death metal

Diskografie:
2023 - Play Me

Sestava:
Miroslav Kopecký - zpěv
Pavel Strouhal - kytara
Josef Bezdíček - baskytara
Jan Horák - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
BLACK TIGER vydávají nový singl a 4. května pokřtí album BLACK TIGER vydávají nový singl a 4. května pokřtí album
Vydáno: 30.04.2024 v sekci Aktuality
Olomoučtí BLACK TIGER, kteří se jako jedni z mála u nás věnují hudebnímu žánru AOR , o sobě dávají vědět novým albem „Alive“. Uvedení nahrávky na trh doprovodí singl a video ke skladbě „I´m Alive“. Výběr skladby pro... číst dále
George Rain (SEBASTIEN) - Tehdy jsem byl hodně hubenej, za peníze na svačiny jsem si kupoval desky George Rain (SEBASTIEN) - Tehdy jsem byl hodně hubenej, za peníze na svačiny jsem si kupoval desky
Vydáno: 29.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN vydají 28. června v nové sestavě album „Quo Vadis“, ze kterého již vyšel druhý singl „Slzy tvý mámy“. Skladba je prvním coverem v repertoáru SEBASTIEN a zároveň exkluzivním duetem s legendárním Láďou Křížkem... číst dále
WHAT’S IN THE BOX - S(t)imulation WHAT’S IN THE BOX - S(t)imulation
Vydáno: 29.04.2024 v sekci Recenze
VLASTNÍ NÁKLAD – 40:15, alternativní rock Česko... číst dále
První album doom metalových EUTHANASIA z roku 1999 vyjde v digipakové reedici První album doom metalových EUTHANASIA z roku 1999 vyjde v digipakové reedici
Vydáno: 28.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina EUTHANASIA vznikla v květnu 1994 v Havířově a v následujících letech stihla nahrát tři kazetové demosnímky „Demo 1994“, „V chrámu bezbolestných“ (1996) a „Nazí a mrtví“ (1997“. Veškerá tato tvorba byla... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále