SUPPORT LESBIENS, WALTARI, PUBLIC RELATIONS 3.12.2014, DK Akord, Ostrava

Vydáno: 15.12.2014 00:00 - Michaela Petrošová

Kompletní fotoreport z akce naleznete zde.

Jedenáctý koncert za posledních devatenáct dní a stále kvalitní vystoupení. Přestože se někteří členové kapel omlouvali za ,,použitelnost“, nemyslím, že by někdo z příchozích litoval. Ba naopak, komornější akce měla přátelskou a útulnou atmosféru.

Jak jsem již naznačila, je faktem, že účast na tomto koncertě byla nižší. Hodně lidí bylo pravděpodobně v clubu Garage, kde vystupoval písničkář Jaromír Nohavica; někteří tvrdili, že je teď zkrátka akcí hodně; jiní prodávali dříve koupený lístek před zdejší budovou za pouhých 50,- Kč a další potencionální zájemci o tomto koncertě vlastně ani nevěděli. Bohužel ani já jsem si reklam moc nevšimla a na samotnou akci jsem narazila náhodou při projíždění webových stránek DK Akord. Na druhou stranu, alespoň se vystupující kapely nezavíraly do backstage a tak nějak se přirozeně pohybovaly mezi fanoušky.

Jako první přišli zahřát stage domácí PUBLIC RELATIONS. Přestože pod pódiem bylo téměř prázdno a lidé postávali spíše po obvodu sálu, kapela se nevzdávala a zpěvák měl kvalitní výstup. I když musím uznat, že kytarista se asi trochu poddal a tvářil se docela laxně. Svou rock-elektronickou hudbu doplňují skvělými světelnými efekty a různými rekvizity, jako jsou třeba světélkující brýle či megafon, a za zhlédnutí stojí i chvíle, kdy se ocitnete v době westernu. Někteří jedinci možná zůstanou chvíli v šoku, když uvidí zpěváka projíždějícího se na dřevěné tyčce s hlavou koně, ale jiné to jistě pobaví. V minulosti jsem už měla pár možností tuhle partičku slyšet na živo a musím uznat, že tentokrát měli opravdu povedený zvuk, díky čehož dostaly jejich skladby tu pravou váhu. Jde lehce poznat, že muzikanti jsou na scéně už pěkných pár let a do své hudby se jim skvěle daří vkládat emoce, které jsou opravdu citelné. Songy jsou lehce zapamatovatelné, chytlavé a ve finále vytvářejí určitou dávku nářezu.

4618

Radostná chvíle přišla s nástupem SUPPORT LESBIENS, kterým se podařilo lidi přilákat blíže k podiu. Pravděpodobně taky díky svým vtipným argumentům, jako třeba: ,,tady je snad past na slona“ apod. Zpěvák měl holt dobrou komunikaci s publikem, proto se diváci začali brzo bavit a taky tancovat - na což měli kolem sebe dostatek místa. Světelné efekty na stropě podtrhávaly skvělou atmosféru a koncert nabíral ten správný rozjetý směr. Přestože klávesák utekl mezi songy na toaletu, obecenstvo trpělivě čekalo; v jiném mezičase zpěvák veřejně děkoval jejich domovům za dobrou péči. Dostal také polibek od slečny z pódia, který okomentoval slovy: ,,Bezmezná radost a šílenství se vyplatí,“ načež slečna dostala dárek. Holčina následně vyžadovala polibky od různých dalších mužů a postupem času ji už ani nevadilo, že nestojí na podiu. Její radost, křik a pískot měl svou emoční sílu. Přestože někteří tvrdí, že ,,Supporti“ už nejsou tím, co bývali, kluci si to na stagi dostatečně užívali a já nestačila počítat, kolikrát kytarista vyměnil svůj hudební nástroj za jiný typ. Trošku mi hudba přišla přezvučená, jelikož bylo občas zpěvákovi hůře rozumět, ale ve chvíli, kdy měl opět hezká slova k publiku, bylo vše v pořádku. Na závěr zahráli pecku ,,Let´s Dance“, čímž v lidech zafixovali pozitivní náladu, a protože v takových chvílích se těžce končí, jako žádaný přídavek publikum přece jen uklidnili ploužákem.

4619

Po drobné oddychové chvilce, hvězda večera nelenila a na pódium naběhli finští WALTARI. Ihned dostali zpětnou vazbu v podobě velké podpory fanoušků, čímž jsem i já byla překvapena a chvílemi přemýšlela nad tím, jak taková hrstka lidí dokáže vytvořit takový hluk. Zpěvák svým vtipným výstupem v podobě Jokera ihned vtáhl lidi do děje a co chvíli je roztleskával. Díky perfektní komunikaci s fanoušky se udržela báječná atmosféra a většina se natlačila blíže k účinkujícím.

4620

Jen velice zřídka byly chvíle ticha pro projev fanoušků. Kärtsy Hatakka je pořádně zahříval a nenechal je na okamžik v klidu. Bohužel se poměrně často setkávám s tím, že zpěváci své nejlepší songy na živo nedávají na 100%, ale tentokrát byla realita přesně opačná. Také oceňuji poděkování v češtině. V určité části vystoupení, kdy se playlist posunul ke kombinaci techna a heavy-metalu (popřípadě popu), jsem měla pocit, že jsem se ocitla na úplně jiném koncertě. Fanoušci byli velice adaptabilní a u některých jsem měla pocit, že přišli pouze na tuto část.
Spojení vystupujících kapel se mi líbilo a myslím si, že SUPPORT LESBIENS a WALTARI utvořili hezké a navzájem se doplňující spojení, především různorodostí. Akce byla suma sumárum povedená, jen škoda slabé reklamy. Příjemná změna byla vytvořením ,,téčkového“ pódia, kdy si procházky užívaly všechny kapely.

4621

PUBLIC RELATIONS

Diskografie:
2013 Reset
2013 EP Close To Sun
2011 The Platinum Air
2008 No Turns

Sestava:
Jan "Comar" Ražnok – zpěv, Jiří Sosik – kytara, Tomáš Klos – basová kytara, Marek Konečný – bicí

Web:
http://public.relations.cz


SUPPORT LESBIENS

Diskografie:
2013 Leave A Message

2013 Singl Changes

2011 Homobot

2009 Soft Collection

2008 Lick It

2007 Greatest Hits 1993-2007
2006 Euphony and Other Adventures

2004 Midlife

2002 Tune Da Radio

2001 Regeneration?

1994 Medicine Man

1993 So, What?

 

Sestava:
Czenda Urbánek – zpěv, Hynek Toman – kytara, Jan Andr – klávesy, Filip Fendrych – basová kytara, Radek Tomášek – bicí

Web:
http://www.supportlesbiens.cz/


WALTARI

Diskografie:
2011 Covers All! – 25th Anniversary Album

2009 Below Zero

2008 The 2nd Decade – In The Cradle

2007 Release Date

2006 Early Years

2005 Blood Sample

2004 Rare Species

2001 EP Back To Persepolis

2000 Channel Nordica

1999 Radium Round

1998 Decade
1997 Space Avenue

1996 Yeah! Yeah! Die! Die! Death Metal Symphony in Deep C

1995 Big Bang

1994 So Fine!

1993 Pala Leipää

1992 Torcha!

1991 Monk Punk

1989 EP Mut Hei

Sestava:

Kärtsy Hatakka – zpěv/basová kytara, Jariot Lehtinen – kytara, Sami Yli-Sirniö – kytara, Ville Vehviläinen – bicí, Janne Immonen – klávesy, Kimmo Korhonen – kytara (časté záskoky)

Web:

http://www.waltariband.com/

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení