Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

Pirátské rádio „Libuše!“

Vydáno: 07.11.2014 00:00 v sekci Publicistika - Gerd Muller

A ještě něco vám řeknu. Nerad půjčuji auto. Těžce nesu drobky ze sušenek na sedadle spolujezdce. Trpím při přenastavení volantu a sedáku. Ale naprosto mne znehybní, když mi kdokoliv přeladí rádio. Dost na tom, že vlnové bermudské trojúhelníky a černé díry v Čechách a na Moravě moje oblíbené Rádio Beat samovolně přešumí a přešumlují na jakési populární komerční stanice.

Třeba za Kroměříží na D1 směr Brno to lupne a z Cepelínů nebo Uriášů se vnořím do absurdního světa Rádia NaHá nebo tak nějak. S cukrkandlovým naprogramovaným moderátorem, který se opájí srdíčky, lidičkami, písničkami, čumáčky, milášky a sluníčky.

Na Vysočině se mi do éteru během cesty na Prahu nabourají další destrukční vysílačky. Škrkne to, The Who ztichnou a šlus. Trpím jak zvíře, dokud se nevymaním z vlnových délek Rádia Piss Báby, kopřivového Rádia Vlnění jedna nebo Rádia Vzruch, které navíc bohužel pindá a hraje také česky.

Nejde jen o bláboly, kterými nás ty štvavé stanice krmí. Hlavně hudební hity, šlágry na přání, vložky a vycpávky se pro mne stávají traumatickým zážitkem. Všechno to zní stejně. Všechno je to umakartové. Všechno je to ulepené a slizké. A nejsem schopen u nich nic vymyslet. Ani ty texty mi nejdou.

Když slyším nuceně takřka už třicet let při průjezdu od 9 křížů k Velké Bíteši francouzskou pěvkyni Desireless a její „Voyage, voyage“, ztrácím kontrolu nad sebou a vozidlem. Asi za to mohou ty syntetické bicí. Když na mne za Třebíčí Petr Kolář vyrukuje se songem „ Jsem sám“, připadám si na D1 zcela ztracen a opuštěn.

Rád bych přeladil. Ale není úniku. Píši tento  blog 18. října. A když se podívám na playlisty českých a slovenských rádií, pro oči ztrácím zrak.  Nevěříte?

V čase od 9,00 hodin ráno do 11,00 si třeba milovníci Davida Guetty přijdou na své na Kiss Hády už v 9,06 středoevropského času. Pokud jim to je málo -  mohou si fans s  Davidem zanotovat na Hitrádiu v 10,51 a na Vysočině v 10,52. Není všemu konec – stačí přeladit na Evropu 2 v 10,53 a dorazit se u Fajn rádia v 10,59! Ten David je během dvou hodin snad i na Rádiu Vatikán.  

A pokud se vám zachce ženského hlasu a netoužíte zrovna po naší zlaté tetě Heleně nebo matce národa Lucii, rádia vám naservírují šikovnou Kate Perry. Zajímavá osobnost, táta je pastor, máma ji fandí, sama píše a pěje a roztáčí na koncertech své vrtulníčky z lízátek.

Kate asi netuší, že během sledované dvouhodinovky v sobotu 18. října její jízda v českém a moravském FM prostoru začne přesně v 9,07 SEČ, když bude protažena do času 10,28 celkem šesti českými stanicemi. Přeladit nemá smysl, pouze vypnout.

Jsem z toho zmaten. Že by tu dramaturgii vymýšlely skutečně stroje a roboti? Ale pro koho hrají? Že by pro podobné stroje a roboty? Jdu se uklidnit k HBO 2, protože na Prima ZOOM zatím létají jen motýli a ufouni budou až zítra. A bacha – HBO 2 dává od 11,05 snímek „Kate Perry – Skutečná tvář“. Ty brďo, ono to nevypadá jen na bermudské trojúhelníky v éteru. Toto už je planetární spiknutí.

Co s tím? Hledám na Amazonu menší námořní loď a na pracáku oddanou posádku. Pouhých 25 kilometrů od polského pobřeží v mezinárodních vodách budeme brázdit na vlnách s vysílačkou nad palubou. Piráti jsou po stovkách let zapomnění opět u vesel, v Mariánských Lázních snad budou letos i na radnici. Moje pirátské rádio se bude jmenovat „Libuše!“. Je to vlastenecké a maminka bude mít radost. Horší to asi pro ni bude s repertoárem, obávám se, že ze svého tranzistoru něco takového v životě neslyšela.

A náš první song na pirátském rádiu „Libuše!“?  Hier!!!!!!!


 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
VNITRUBLOK pod bodem mrazu VNITRUBLOK pod bodem mrazu
Vydáno: 02.05.2024 v sekci Aktuality
Pražská kapela VNITRUBLOK vydává svůj první hraný videoklip. Píseň "Pod nulou" pojednává o vyčpělých partnerských vztazích. Klip toto téma provokativně podává skrze přejídání se a lehkou erotiku - to jediné, co páru... číst dále
ARAWN předkapelou WOLFHEART v Kabinetu Múz 12. května ARAWN předkapelou WOLFHEART v Kabinetu Múz 12. května
Vydáno: 02.05.2024 v sekci Aktuality
Mostečtí death-thrasheři ARAWN zahrají před finskými velikány WOLFHEART v Brně v Kabinetu Můz 12. května. ARAWN mají na kontě dvě dlouhohrající alba a nespočet odehraných koncertů, které z mostečáků činí aspiranty na... číst dále
ACID ROW - Až se roboti naučí lejt pivka, tak se začnem bát ACID ROW - Až se roboti naučí lejt pivka, tak se začnem bát
Vydáno: 01.05.2024 v sekci Rozhovory
Kdo z vás nestihl pražský křest alba stoner punk rockových ACID ROW "Poisoned Mind”, který proběhl zkraje dubna v klubu Futurum, může kapelu podpořit na dalším pražském koncertě 1.května v Dejvické Klubovně ve společnosti... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále