Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
Harfa - rozhovor

Harfa - Obchod nebo galerie?

Vydáno: 15.12.2015 15:03 v sekci Rozhovory - Michal Čížek

Na doporučení mého kolegy z redakce jsem přijal pozvání do hudebního obchodu HARFA v pražské Koněvově ulici – srdcovou záležitost a rodinný business Pavla Beníška.


Na doporučení mého kolegy z redakce jsem přijal pozvání do hudebního obchodu HARFA v pražské Koněvově ulici – srdcovou záležitost a rodinný business Pavla Beníška. Pátá právě teď odbila a zavírací doba byla připravená pro moje oči, uši a především zvídavé otázky při domluvené návštěvě. Při vstupu vás možná, tak jako mne, zarazí velmi malý prostor, ale byl jsem jím doslova fascinován. Nečíhají zde klony kytar podobné jako vejce vejci, vyrovnané v dlouhých řadách a vyblýskaný reklamní poutač. Krámek na vás začne působit, jako příjemný bazar, kde je místo nejen pro to koupit nebo prodat, ale i si popovídat, nebo se pochlubit. Najdete zde strunné nástroje, klávesy, dechy, smyčce. Co kus to originál, často ještě něčím specifický. Pár nových nástrojů obklopuje nejeden retro kousek a na horní polici sem objevil celkem slušné poklady, jako například flašinet z konce osmnáctého století. Co vám budu ale povídat, jako rockera mě zaujala stejně nejvíce basová B.C. Rička – metalová mahagonka Warlock. Jo a málem bych zapomněl na podepsaný plakát od průkopníka lampových zesilovačů Jima Marshalla. Po rozkoukání jsem dostal kafe a dal se do rozhovoru…

Jak jste se vlastně dostal k muzice? Vyrůstal jste v hudební rodině?

Ano. Hlavně tatínek pečoval, abychom všichni tři (mám dva sourozence) dostali patřičné hudebního vzdělání.

Váš hudební obchod funguje od roku 1998. Jaké byly vaše začátky?

Rok 1989 byl začátek. (smích) S bráchou jsme začali montovat antény. Mám fobii z výšek, a tak mě montáže antén přišly, jako dobrá terapie. V roce 1992 jsme si vybudovali malý obchod z panelákové kočárkárny a provozovali jsme klasický koloniál. V roce 1998 jsme pak otevřeli na Harfě v Praze 9 bazar hudebních nástrojů. To vše s bráchou, jako Benels sdružení. No a od roku 1999 provozuji obchod sám.

Čím si vy osobně myslíte, že se váš obchod liší od konkurence?

Je dost těžké sám sebe hodnotit. Ale určitě bazarem, který děláme vedle nového zboží. Specializovaný bazar hudebních nástrojů se snaží jít vlastní cestou. Naší hlavní devizou je prokazování původu věci. Snažíme se brát do prodeje pouze prověřené zboží a máme na to své metody, kterými eliminujeme možnost přijetí například kradeného zboží. Snažíme se také držet konkurenceschopné ceny a sledujeme pravidelně vývoj cen nejen u nás, ale v celé Evropě.

V obchodě se dá nalézt nejeden podivně vypadající nástroj. Co upoutává pozornost nejvíce?

Já! (Smích)

Harfa - Čížek

S jakou největší cenností nebo raritou na prodej se můžete pochlubit?

Určitě to je flašinet z 18. století a pár zajímavých houslí.

A co nějaké unikáty?

Česká Gibsonka, která je, jako kdyby právě vyjela z fabriky - absolutně v původním stavu. Ruská balalajka přestavěná na akustickou basovku a ještě spousta dalších věcí.

Na vašich internetových stránkách mě mimo jiné zaujal prodej kamenného trsátka z achátu…

To je taková zvukově i esteticky zajímavá věc. Je to trochu křehké, takže do zadní kapsy u kalhot bych to nestrkal. Ale myslím si, že by to nemělo chybět ve výbavě žádného kytaristy.

V součastné době provozujete dva internetové obchody - harfa.com a harficka.cz.

Na harfa.com najdete nové zboží od mnoha českých i světových distributorů a na harficka.cz specializovaný bazar. Tam si můžete prohlédnout aktuální nabídku použitých nástrojů a příslušenství a dovíte se, za jakých podmínek u nás prodat či ocenit svůj nástroj.

Je něco, co na stránkách nenajdeme?

Určitě bych rád upozornil na servis. Jsem obklopen neobyčejně šikovnými kytaráři, houslaři, mechaniky a elektroniky. V podstatě není nástroj, který bychom nedokázali opravit. Toho, co na stránkách není a my se tím přesto zabýváme, je celkem dost. Nejlepší je přijít osobně nebo zavolat a zeptat se.  

Spolupracujete s mnoha výrobci hudebních nástrojů. S kým máte nejlepší zkušenost a s jakým partnerem jste v něčem unikátní?

Za těch necelých sedmnáct let jsem už spolupracoval s leckým. Není tomu dlouho, co jsme se stali výhradním prodejcem klasických kytar Jan Schneider. Je to tuzemská rodinná kytarářská firma s velkou tradicí. Jsme velice pyšní, že si Honza vybral právě náš obchod.

Harfa - ČížekA co zahraniční výrobci?

Tam je to smutný příběh. Umíme objednat či dovézt vlastně úplně všechno, ale většina českých distributorských firem přišla o zastoupení dobrých a kvalitních značek. Distribuce se ujaly zahraniční firmy z Německa, Maďarska a Polska. Pochopitelně se musíme přizpůsobit a spolupracovat i s nimi, ale osobně dávám přednost českým distributorům a hlavně českým výrobcům.

Provozoval jste chráněnou hudební dílnu pro lidi s handicapem. Jak vás tato myšlenka napadla a jaké to vlastně bylo? Provozujete ji stále?

Nene, už ne. Uvědomil jsem si jednu věc. Nejdřív musíte něco mít, abyste mohl něco dávat. Mě chytnul záchvat dobrodiní a začal jsem provozovat chráněnou dílnu i přes velké počáteční trable s úřady a financemi. Rozjel jsem to. Fungovalo to velmi slušně dva roky. Stát ale zanedlouho změnil podmínky. Mě by čekalo celou tu úřední mašinérii absolvovat znovu a do toho všeho tahoun dílny Ondra dal výpověď a bylo to. Ukončili jsme to. Ale myslím, že se ctí.

Nabízíte pro hudební začátečníky možnost výuky?

Ano. Tato naše nová činnost je ve fázi příprav, ale pokud má někdo zájem a pokud nám svěří svoji důvěru, určitě se ho ujmeme. Žádné elektronické kursy po internetu, ale klasická hodina -  teorie a praxe.

Na kolik hudebních nástrojů hrajete?

No, ono je „hrajete“ a „hrajete“. Někdy hraju i na housle, když to nikdo neposlouchá, ale to bych nikomu nepřál. Troufám si říct, že hraju na kytaru a piano. Ale před Hladíkem a Vargou bych to nevyslovil. (smích)

Harfa - ČížekKromě vedení obchodu se také věnujete hře na klávesy v nejedné kapele. Máte vlastní kapelu?

Mojí kapelou je LIBÝ KVĚTOŇ, kde jsem zpěvákem a je to velká legrace jak na koncertech, tak na zkouškách. Ta kapela, byť je zcela neznámá, funguje s malými přestávkami už tři desítky let. No a právě k třicetiletému výročí připravujeme 16. října v Baráčnické Rychtě na Malé Straně oslavu v podobě koncertu s bývalými členy. Zahraje si s námi třeba Lukáš Doxa Doksanský z ARAKAINU, Milan Bogo Lebeda z PUMP, Jirka Milota a další .Určitě se přijďte podívat!

Jakému hudebnímu žánru dáváte nyní přednost?

Jsem ortodoxní rocker, ale také mám abonentní vstupenku na Českou Filharmonii. Zajímá mě vše kolem muziky.

Moc děkuji za kávu a příjemný čas strávený ve vašem obchodě

Rádo se stalo, také děkuji za návštěvu


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
JOKER’S IV - Pink World JOKER’S IV - Pink World
Vydáno: 16.04.2024 v sekci Recenze
DIGITON MUSIC – 39:25, hard rock / glam rock... číst dále
YBCA loupí ve Vile Tugendhat YBCA loupí ve Vile Tugendhat
Vydáno: 16.04.2024 v sekci Aktuality
Brněnští loupežníci YBCA vydají 1.5. svoje třetí a kompletně autorské album "Brno Robstars". Deska představí jedenáctku songů, které kapela věnovala svému městu Brnu a svým loupežnickým skutkům v tomto štatlu, takže... číst dále
EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou
Vydáno: 15.04.2024 v sekci Aktuality
Byť se životopis pražské thrashové formace EPIDEMY začal psát už v roce 2005, název debutového alba „Rány osudu“ by mohl být dobrým odůvodněním toho, že s druhým dlouhohrajícím albem, nazvaným „Zrůdy v nás“, se EPIDEMY... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále